Hlavní obsah

Záhada náhlé smrti 21 teenagerů v klubu spěje k rozřešení

Foto: Profimedia.cz

Interiér podniku v jihoafrickém městě East London, kde k neštěstí došlo.

Reklama

Jihoafrická média získala od rodičů informace, že možnou příčinou smrti 21  dětí – mezi čtrnácti až osmnácti roky – bylo udušení. Pitevní zprávy jim však úřady vydat odmítají.

Článek

Podle vyšetřovatelů se 21 mladých Jihoafričanů při noční zábavě v podniku Enyobeni Tavern ve městě East London letos v červnu udusilo. Jako možnou příčinu uvádí, že v klubu bylo moc lidí.

Pozůstalí si nicméně pitevní zprávy nemohli prohlédnout. Odpověď na otázku, proč jejich děti zemřely, na kterou čekali dva měsíce, tak v rukou nemají. Závěry vyšetřovatelů jim pouze tlumočili na separátních schůzkách.

„Zpráva je sice venku, ale nejsem s ní spokojený,“ cituje jihoafrické médium Eyewitness Newsslova slova Xolile Malangeniho, jehož sedmnáctiletá dcera Esinako v klubu zahynula. Malangeni řekl, že je zdevastovaný a frustrovaný způsobem, jakým se případ řeší. Skutečnost, že úřady nechtějí dokumenty vydat, mu připadá podezřelá. Podobně jako další rodiče se domnívá, že se nedozvěděl celou pravdu.

Podle mluvčího tamního resortu zdravotnictví Siyandy Manana nicméně úředníci výsledek toxikologie rodinám přečetli (každé v jiné místnosti), ale dokumenty jim nepředali. „Není naší pravomocí jim zprávu dát,“ řekl. Dodal, že přístup k ní mohou získat skrze speciální žádost.

Co se 26. června stalo v restauraci Enyobeni?

Závěry naopak dostala k dispozici k dalšímu vyšetřování policie, informoval podle amerického deníku The New York Times velitel brigády Tembinkosi Kinana.

Teorií o tom, co se v čase tragédie v klubu odehrálo, koluje od začátku hned několik. Ti, co večer v Enyobeni Tavern přežili, například uvedli, že místnost zaplnil tajemný plyn, a lidé se proto dali na útěk po schodech k jediným únikovým dveřím. Spekulovalo se také o možné otravě z jídla či pití. To ale vyšetřovatelé později vyloučili, podobně jako tlačenici.

Policie v červenci zadržela majitele podniku a další dva zaměstnance. Ti se následně objevili před soudem za prodej alkoholu osobám mladším 18 let. Jejich případ byl ovšem odložen.

Reklama

Doporučované