Hlavní obsah

Záhada v Kaspickém moři. Ruské pláže pokryly tisíce uhynulých tuleňů

Bez komentáře: Na ruském pobřeží Kaspického moře se našla těla přibližně 2500 mrtvých tuleňů. Video: AP

 

Reklama

Kaspické moře vyplavilo na ruském pobřeží asi 2500 těl mrtvých tuleňů. Podle úřadů nejsou na zvířatech patrné známky násilné smrti. K úhynu ohroženého druhu došlo pravděpodobně před několika týdny.

Článek

Na ruském pobřeží Kaspického moře se našla těla přibližně 2500 mrtvých tuleňů, informovala v neděli státní tisková agentura RIA Novosti s odvoláním na úřady v severokavkazském regionu.

K úhynu ohroženého druhu zvířat došlo pravděpodobně před několika týdny a příčina jejich úmrtí není známá. Zaur Gapizov, vedoucí Kaspického centra pro ochranu životního prostředí, ve svém prohlášení uvedl, že nic nenasvědčuje tomu, že by zvířata byla zabita nebo chycena do rybářských sítí.

Odborníci z ruské agentury pro rybolov Rosrybolovstvo provedli inspekci pobřeží a shromáždili údaje pro laboratorní výzkum, který však bezprostředně nezaznamenal žádné znečišťující látky, informoval deník The Guardian. Úředníci nyní čekají na výsledky laboratorních testů.

Regionální úřady v sobotu původně oznámily, že nalezly na pobřeží asi 700 mrtvých tuleňů, ale ruské ministerstvo přírodních zdrojů a životního prostředí později tento počet zvýšilo na přibližně 2500. Podle agentury Rosrybolovstvo se může počet mrtvých zvířat ovšem ještě zvýšit.

Na stejném místě poblíž Machačkaly, správního střediska ruské autonomní republiky Dagestán, se v prosinci 2020 našly tři stovky mrtvých tuleňů, včetně březích samic.

Tuleň kaspický, jediný savec vyskytující se v Kaspickém moři, je od roku 2008 zařazen na červený seznam Mezinárodní unie pro ochranu přírody (IUCN) jako kriticky ohrožený druh.

Mohlo by vás zajímat

Pokud se svět rychle nezačne zabývat hromaděním plastu, pak by se jeho výroba mohla už do dvaceti let zdvojnásobit. Ještě hůř jsou na tom oceány, tam by plastů mohl být i čtyřnásobek, varuje Světový fond na ochranu přírody.

Několik předchozích případů hromadného úhynu tohoto zvířete bylo připsáno přirozeným příčinám. Kazachstán, který má dlouhé kaspické pobřeží, letos zaznamenal nejméně tři takové incidenty.

Na kazašských plážích Kaspického moře bylo na začátku tohoto roku nalezeno více než 140 uhynulých tuleňů, připomněla stanice CNN.

Podle IUCN trpí populace tuleňů kaspických nadměrným lovem, zhoršováním životního prostředí a změnou klimatu. Ještě před sto lety jich v Kaspickém moři žilo více než milion, údaje o jejich aktuálním počtu se liší.

Centrum pro ochranu životního prostředí Kaspického moře odhaduje jejich počet na pouhých 70 tisíc, zatímco dagestánské ministerstvo po tomto incidentu uvedlo, že celkový počet tuleňů kaspických v oblasti zůstává stabilní a „pohybuje se mezi 270 tisíci  a 300 tisíci“.

Tuleň kaspický se živí převážně rybami, dosahuje délky přes 1,6 metru a hmotnosti až 100 kilogramů. Zaujímá vrchol potravní pyramidy a v dospělosti nemá přirozené nepřátele, popsala agentura RIA Novosti.

Reklama

Související témata:
Tuleň

Doporučované