Hlavní obsah

Zájem o červené víno prudce klesá, v Bordeaux už ničí tisíce hektarů vinic

Foto: carlos martin diaz, Shutterstock.com

Detail vinic ve vinařské oblasti Bordeaux v departementu Gironda. Fotografie pořízená v srpnu před sklizní hroznů v Sainte-Foy-La-Grande.

Reklama

Vytrhat rostliny i s kořeny je pro mnohé vinaře šance, jak opustit obor a využít půdu pro něco jiného. Někteří ale chtějí víno dál vyrábět: jen sníží množství.

Článek

Stéphan Gabard vlastní ve francouzské světoznámé vinařské oblasti Bordeaux asi čtyřicet hektarů vinic. Převážně vyrábí červené víno. V poslední době jeho tržby značně klesají.

„Máme problémy s prodejem všeho, co vyrobíme. Loni jsme měli o třicet procent nižší tržby než před pandemií v roce 2019,“ přiznává vinař pro deník The Politico. Nadprodukce, kterou raději nazývá „podspotřebou,“ pak podle něj vede k tomu, že vinaři musí své víno prodávat za extrémně nízké ceny.

Gabard, který rovněž předsedá svazu vinařů z Bordeaux, popsal, jak lze občas v supermarketech nalézt špičkové červené víno ve výprodeji za 2 eura za lahev (cca 48 Kč, pozn. red.). „Je velmi komplikované konkurovat lahvím, které se prodávají za tak nízké ceny,“ myslí si. Podle něj jde v podstatě o znehodnocení celé značky Bordeaux.

Problém, kterému Stéphan Gabard čelí, se týká i všech dalších vinařů v oblasti. Spotřeba červeného vína v posledních desetiletích výrazně klesá: s proměňujícím se klimatem a rostoucími teplotami se francouzští pijáci čím dál častěji obracejí k jiným, více osvěžujícím nápojům, jako je třeba pivo.

Ačkoli lahve s vysoce kvalitním vínem, včetně těch nejprestižnějších označovaných jako grand cru, stále najdou své kupce, poptávka po běžných červených vínech pro masový trh klesá. To vede – společně se sníženou poptávkou po exportu a obtížemi při výrobě vína ve stále teplejším prostředí – ke změnám ve francouzské vinné produkci.

Máte raději víno než rum?

Na pražské Letné již dva roky funguje unikátní vinotéka s podtitulkem Neznámí vinaři. Nabízí produkci malých vinařství – například vína na rande, bazénovky nebo vína pro romantickou večeři.

Vinaři z Bordeaux proto už letos na podzim vytrhají i s kořeny tisíce hektarů vinic: to jim umožní snížit produkci a zároveň přeměnit půdu na jiné činnosti.

Jen Stéphan Gabard plánuje zničit celou čtvrtinu své vinice. „Raději objem výroby snížíme, aby to více odpovídalo tomu, co jsme schopni prodat,“ vysvětluje.

Za každý zničený hektar nabízí francouzská vláda odškodnění ve výši přibližně 6 tisíc eur (asi 145 tisíc korun, pozn. red.), které mají vinaři dostat do konce roku.

V departementu Gironde v jihozápadní Francii, který je domovem vína Bordeaux, už bylo podáno téměř tisíc předběžných přihlášek o účast v programu.

Třetina z těchto žadatelů plánuje vytrhat všechny své vinice a úplně obor opustit – protože získat odškodnění se jim vyplatí víc než pokračovat ve výrobě vína –, zbytek se podle oficiálních údajů na dosud podaných přihláškách snaží vyrábět méně a orientovat se na kvalitnější odrůdy.

Veřejné prostředky se pak použijí k tomu, aby se neprodané víno přeměnilo na průmyslový líh a použilo do parfémů nebo dezinfekčních prostředků na ruce.

Umělá inteligence a víno

Ve světě začínají vznikat aplikace, které s pomocí umělé inteligence pomáhají uživatelům ve světě vín. Na základě vstupního testu a preferencí vyhodnocují ta nejlepší doporučení. Odborníci se neshodují, zda je to správný krok.

Nízké ceny, slabý export

Ve druhé polovině minulého roku klesla cena červeného Bordeaux oproti průměrné ceně za předchozích pět let o 21 procent, jak ukazují údaje francouzského ministerstva zemědělství. Průměrná cena bordeauxského bílého se přitom mírně zvýšila.

Situace není o moc růžovější, ani co se týká exportu. Čína, která stále slouží jako hlavní vývozní destinace Bordeaux, během koronavirové pandemie veškerý dovoz zastavila. A ačkoli se export od té doby znovu rozběhl, předpandemické úrovně dosud nedosáhl. Podle skupiny zastupující stovky výrobců a prodejců vína Bordeaux Conseil Interprofessionnel du Vin de Bordeaux klesl minulý rok vývoz z Bordeaux do Číny meziročně téměř o čtvrtinu.

Obchod se Spojenými státy, druhou největší obchodní destinací Bordeaux, pak podkopalo chování bývalého amerického prezidenta Donalda Trumpa. V rámci transatlantického boje o dotace výrobcům letadel Airbus a Boeing uvalil na francouzská vína cla. A přestože byla od té doby odstraněna, vinaři tvrdí, že jejich dopady přetrvávají.

Rostoucí obliba piva i změna klimatu

Za poslední dekádu se taky výrazně proměnily spotřebitelské preference. Podle několika průzkumů by prodej piva ve francouzských supermarketech letos poprvé mohl překonat víno. A podle průzkumu mediálního konglomerátu RTL z loňského roku se ukazuje, že spotřeba červeného vína za poslední desetiletí klesla více než o třetinu.

„Existuje generační problém s mileniály a generací Z, na trhu s nápoji je taky mnohem větší konkurence,“ vysvětlila historička jídla Gabriella Petricková, která zkoumala vývoj preferencí vína, včetně toho z Bordeaux. „Mladší lidé prostě víno tolik nepijí. Ve Francii je to velmi patrné,“ dodala.

Jak Brexit vínu pomohl

Od zvláštního zpravodaje Seznam Zpráv z Francie. Vinaři z okolí jihofrancouzského Bordeaux se brexitu nebojí. Sázejí na skvělou pověst, kterou jejich víno na ostrovech má, a věří, že odchod Británie z EU obchod výrazně nepoškodí.

Roli hraje navíc i změna klimatu. Delší léta a vyšší teploty ženou spotřebitelskou poptávku směrem k růžovým a bílým vínům, namísto těch červených. „V létě, když je velmi horko, inklinují lidé více k pití osvěžujících nápojů s nízkou teplotou, jako je bílé, růžové nebo cremant,“ myslí si vinař Gabard. Dodává, že výrobci se právě proto stále více zaměřují na tyto druhy nápojů.

Vyšší teploty mohou také způsobit to, že se tradiční vína Bordeaux stanou příliš alkoholickými a tříslovitými. To může vést ke změnám chuti a odehnání dlouholetých konzumentů.

„Bordeaux má kvůli klimatickým změnám spoustu problémů,“ potvrzuje Petricková. Vinaři se podle ní možná budou muset uchýlit k úpravám při výrobě vína, například k odstraňování alkoholu nebo změně proporcí jednotlivých hroznových odrůd.

Příliš přísná pravidla?

Podle stávajících pravidel lze víno z Bordeaux vyrábět pouze z určitých odrůd révy, pocházejících z přesně vymezené oblasti. Ve snaze přizpůsobit se změně klimatu ale francouzské úřady povolily vinařům zavést nové odrůdy do směsi Bordeaux, aby upravili chuť.

Takové změny ale mohou trvat desetiletí, protože podle současných regulí mohou být prováděny pouze postupně a pod přísnou kontrolou.

„Měli jsme trochu liberalizovat naše postupy, experimentovat a vytvářet vína, která by se přiblížila měnícím se chutím spotřebitele,“ kritizuje vinař Renaud Jean pravidla, která se mu zdají příliš přísná.

Problémy vinaře v Bordeaux provázejí celý rok

Vinaři v oblasti Bordeaux se snaží zachránit budoucí úrodu. Letošní mrazivé jaro je hrozbou pro vinnou révu, která již v oblasti začala rašit.

Sám plánuje vytrhat i s kořeny patnáct z pětatřiceti hektarů svých vinic a z regionu se odstěhovat. „Vždycky se najde někdo, kdo dokáže prodat levněji než já,“ konstatuje s tím, že vinaře, kteří se věnují produkci červeného Bordeaux, teď čekají krušné časy.

Jeho kolega Gabard je ale optimističtější. „Vytrhání vinic pomůže lidem, kteří v tomto odvětví chtějí přestat pracovat: program je doprovodí na jejich cestě do důchodu. Možná se tak udrží mladší, dynamičtější populace vinařů, která je více orientovaná na přidanou hodnotu,“ uzavřel.

Reklama

Doporučované