Hlavní obsah

Zelenskyj by mohl být vděčnější. Biden při červnovém telefonátu ztratil nervy

Foto: Profimedia.cz

Americký prezident Joe Biden ztratil při červnovém telefonátu trpělivost se svým ukrajinským protějškem.

Reklama

Při červnovém telefonátu mezi americkým prezidentem Bidenem a jeho ukrajinským protějškem Zelenským došlo k rozepři. Zatímco Zelenskyj poukazoval na pomoc, která Ukrajině chybí, Biden měl pocit, že by Ukrajina mohla být vděčnější.

Článek

Americký prezident Joe Biden jen sotva dopověděl svému ukrajinskému protějšku Volodymyru Zelenskému, že právě udělil zelenou pro další miliardu dolarů na americkou vojenskou pomoc pro Ukrajinu, když Zelenskyj začal vyjmenovávat, jakou další pomoc by ještě Ukrajina potřebovala; a nedostalo se jí.

Bylo 15. června a šlo o jeden z pravidelných telefonátů mezi oběma státníky, ke kterým dochází pokaždé, když USA oznámí nový balíček vojenské pomoci pro Kyjev. Tento se ale přece jen něčím odlišoval. Podle svědků obeznámených s telefonním hovorem při něm americký prezident ztratil nervy, píše NBC.

„Americký lid je poměrně štědrý a jeho administrativa i americká armáda tvrdě pracují na pomoci Ukrajině,“ uvedl podle americké společnosti NBC Biden zvýšeným hlasem a doplnil, že by Zelenskyj mohl projevit víc vděčnosti.

Zdroj obeznámený s konverzací popsal, že Biden se Zelenským jednal napřímo, ale že výměna názorů nebyla vzrušená ani naštvaná. Mluvčí Národní bezpečnostní rady ani mluvčí prezidenta Zelenského případ nekomentovali.

NBC uvádí, že Bidenova frustrace s prezidentem Zelenským narůstala podle tří lidí obeznámených s telefonátem týdny. Biden i někteří z jeho hlavních asistentů měli pocit, že administrativa dělá co nejvíc – a jak nejrychleji může – ale že Zelenskyj se nadále veřejně zaměřuje pouze na to, co se nedělá.

Republikáni žádají větší dohled nad pěněžními toky pro Ukrajinu

Výrok sněmovního lídra republikánů Kevina McCarthyho vyvolal v USA otázku, jak velká bude po nadcházejících sněmovních volbách pomoc Ukrajině. McCarthy a další republikáni žádají větší dohled nad peněžními toky.

Z pohledu Zelenského, a stejně tak z pohledu některých východoevropských vlád a amerických zákonodárců, se však opakovaně objevovala frustrace z toho, že Bílý dům postupuje příliš pomalu, pokud jde o žádosti o zbraně, a zpočátku také váhal se schválením určitých kapacit, které Ukrajina potřebovala nejnaléhavěji.

Tým ukrajinského prezidenta se přes veškerou nespokojenost po červnovém telefonátu pokusil zmírnit napětí. Dospěl k závěru, že není produktivní mít spory s americkým prezidentem. Zelenskyj tak hned toho dne veřejně poděkoval Bidenovi za slíbenou pomoc.

„Dnes jsem měl důležitý rozhovor s americkým prezidentem Bidenem,“ sdělil ve videonahrávce. „Jsem vděčný za tuto podporu. Je to obzvlášť důležité pro naši obranu na Donbasu,“ doplnil ukrajinský prezident.

Joe Biden pak ve svém prohlášení po telefonátu uvedl, že informoval Zelenského o pomoci ve výši jedné miliardy dolarů a slíbil, že USA nebudou kolísat ve svém závazku vůči ukrajinskému lidu, když bude bojovat za svou svobodu.

Představitelé administrativy popsali, že se vztahy obou prezidentů od červnového telefonátu pouze zlepšují. Střet, ke kterému došlo, ale odráží Bidenovo rané povědomí o tom, že jak kongresová, tak i veřejná podpora pro posílání miliard dolarů na Ukrajinu by se mohla brzy začít vytrácet.

Americký prezident už teď čelí odporu některých republikánů a demokratů, kteří nebyli přítomni, když Kongres schvaloval předchozí pomoc pro Ukrajinu. Bílý dům uvažuje o tom, že během legislativního zasedání po průběžných volbách požádá Kongres o miliardy dolarů. Jakou částku bude žádat, ale veřejně nespecifikoval.

Zákonodárci i ukrajinští lobbisté doufají ve 40 až 60 miliard dolarů. Někteří úředníci obeznámení s diskuzemi pak očekávají, že půjde zhruba o 50 miliard dolarů.

Ukrajinská armáda se teď soustředí primárně na vyhnání tisíců ruských vojáků z Chersonu a znovu získat kontrolu nad městem. Ukrajinské úsilí získat zbraně a vybavení navíc v posledních týdnech zesílilo; země se snaží dosáhnout zisků, než nastanou drsné zimní teploty.

Američané posílají Ukrajině miliardy dolarů

Americký prezident Joe Biden by tuto pomoc schválil s využitím své prezidentské pravomoci.

Ačkoli nejvyšší američtí představitelé varují, že neexistují žádné známky toho, že by válka v dohledné době skončila, podpora veřejnosti pro zasílání pomoci na Ukrajinu postupně slábne.

Podíl Američanů, kteří jsou extrémně nebo velmi znepokojeni tím, že Ukrajina prohraje válku, klesl podle zářijového průzkumu Pew Research Center o sedmnáct procentních bodů, z 55 % na 38 %. Podíl Američanů, kteří říkají, že se o vítězství Ruska příliš nebojí, se pak podle průzkumu zvýšil z 16 % na 26 %.

Právě obavy ze slábnoucí podpory pro Ukrajinu jsou ale hnací silou současných ukrajinských ofenziv. Země se snaží ukázat dynamiku na bojišti, doufajíc, že tím podpoří tok dalších zbraní.

Ukrajina totiž stále potřebuje více systémů protivzdušné obrany k obraně proti ruským vojenským letadlům, raketám a dronům. USA navíc pokračují v diskuzi o poskytování raketových systémů delšího doletu, jako je ATACMS, a dokonce i některých pokročilých stíhacích letadel v budoucnu.

Reklama

Doporučované