Hlavní obsah

Zelenskyj očima mladých Ukrajinců: Vyzrálejší lídr ve špatné společnosti

Foto: Twitter @ZelenskyyUa

Ukrajinský prezident mezi občany v Charkovské oblasti.

Reklama

S jeho prací jsou sice spokojení, trápí je však, kým se Volodymyr Zelenskyj obklopil. Redakce Seznam Zpráv se po dvou letech války spojila se dvěma mladými Ukrajinci, kteří přiblížili svůj pohled na úřadujícího prezidenta.

Článek

Myroslav Vovk i Anna Dolynská dnes žijí v Kyjevě a kromě místa bydliště je spojuje i nízký věk. Když se s nimi zapovídáte, zjistíte, že společné, nebo spíš velmi podobné mají i názory na současnou hlavu státu. Prezidenta, který právě před dvěma lety odmítl utéct s rodinou do bezpečí. Odmítl kapitulovat a sklonit se před ruskou převahou. Prezidenta, který je hlavní tváří ukrajinského odporu proti okupaci.

Anna i Myroslav, kterým ještě nebylo třicet let, se shodují, že Volodymyr Zelenskyj odvedl za ony dva roky dobrou práci a dospěl v lídra, který je moudřejší i politicky schopnější.

„Co se týká Zelenského role ve válce: Ano, myslím, že situaci zvládá dobře. Vybojovali jsme od Rusů zpět spoustu území, máme mezinárodní podporu a změnili jsme pohled Evropy na její bezpečnost,“ zhodnotil situaci mladý právník Myroslav.

Myroslav pracoval do letošního ledna na ukrajinském ministerstvu spravedlnosti, nyní je právním poradcem v mezinárodní firmě Chemonics. Anna svou kariéru zasvětila zábavnímu průmyslu. Ještě donedávna totiž působila jako PR manažerka známé ukrajinské kapely Antytila a s prezidentem se osobně setkala několikrát.

O proměně Zelenského

Největší změnou prošel ukrajinský prezident hned v prvních dnech ruské ofenzivy. Jakým výzvám dnes Volodymyr Zelenskyj čelí? A jak ho po dvou letech válčení vnímají sami Ukrajinci?

Když se v myšlenkách vrátíte zpět před únor 2022, jak se od té doby podle vás Zelenskyj změnil?

Myroslav: Zelenskyj určitě nečekal, co se tu bude za pár let dít, když se v roce 2019 stal prezidentem. Než přišla invaze, jeho prezidentství bylo spíše o rychlých, snadných a většinou neúčinných odpovědích na složitou agendu. Jeho politika podle mě nebyla tou nejlepší, která by lidem přinesla potřebné, dlouhodobé a hmatatelné výsledky. Tohle možná funguje na politické žebříčky, ale stejně jen krátkodobě.

Když však na naše dveře zaklepala invaze, hodně se změnilo a Ukrajinci se rozhodli bojovat. Jakmile je v sázce existence národa, vůdci nemají mnoho možností: buď zbaběle utečou, nebo dělají, co můžou. Náš prezident odvážně zvolil druhou možnost a souzněl s vůlí lidu bojovat proti agresi. Zůstal, nashromáždil potřebnou vnitřní i mezinárodní podporu, vedl odvetný boj a stal se vůdcem.

Navzdory válce a všem výzvám má stále velkou důvěru ukrajinské většiny a cítí obrovskou odpovědnost. Taková odpovědnost z něj udělala vyzrálejší, cílevědomější a schopnější politickou osobnost. Dá se říci, že Zelenskyj se trochu podobá Winstonovi Churchillovi (bývalý britský premiér, pozn. red.) nebo Charlesovi de Gaullovi (bývalý francouzský prezident, pozn. red.).

Anna: Myslím, že je teď unavenější, moudřejší, ale chce dosáhnout ukrajinského vítězství a zachránit další životy našich lidí.

Foto: IG @myroslav_vovk / @maksymbudzan

Myroslav Vovk.

Jste spokojení s tím, jak Zelenskyj momentální situaci zvládá? Tím myslím nejen válku, ale i každodenní agendu.

Myroslav: Chtěl bych zmínit, že k výsledkům, které uvádím níže, přispělo mnoho různých lidí, nejen Zelenskyj. Nejsme autokracie, tyhle věci zajistila i řada ukrajinských poslanců, státních úředníků a především vojenských osobností.

Co se týká Zelenského role ve válce: Ano, myslím, že situaci zvládá dobře. Vybojovali jsme od Rusů zpět spoustu území, máme mezinárodní podporu, rozdrtili jsme mnohá tabu ohledně poskytování zbraní, modernizujeme zbrojní výrobu a změnili jsme pohled Evropy na její bezpečnost.

Dalšími vítězstvími, která lze jmenovat, jsou status Ukrajiny jako kandidáta na členství v EU, ekonomická stabilizace, reforma soudnictví a obecně fungující stát. Nejenže přežíváme, ale také pokračujeme v některých nezbytných reformách. Platíme daně, stát poskytuje své služby a snažíme se bojovat proti korupci. To vše během našeho boje o samotnou existenci státu.

Zde musím zmínit i to, že tyto výsledky by byly prakticky nemožné bez podpory našich evropských a západních přátel. My, Ukrajinci, jsme si toho vědomi a této podpory si vážíme.

No a co je nyní na Zelenského vedení naopak chmurného? Obklopil se lidmi, kterým obyčejní Ukrajinci nevěří. Někteří členové jeho týmu jsou nekompetentní a jiní jsou zkorumpovaní. Nechápu, proč Zelenskyj není ochotný vyměnit některá pochybná jména kolem sebe.

Foto: Osobní archiv Anny Dolynské

Anna Dolynská, zde na snímku s Tarasem Topoljou, frontmanem kapely Antytila, pro niž pracovala.

Anna: Spokojená jsem. Sice moc nerozumím spoustě politických procesů, abych je kritizovala, chci ale věřit, že všechna rozhodnutí našeho prezidenta a vlády jsou dělána pro naše lepší vojenské a diplomatické výsledky v budoucnosti.

Vůbec se mi ale nelíbí všechna ta korupce. Chtěla bych, aby se s ní naše vláda, včetně prezidenta, vypořádala už teď, ne až vyhrajeme.

Až skončí válka, chtěli byste, aby Zelenskyj zůstal v čele země, nebo by měl otěže převzít někdo nový?

Myroslav: Až válka skončí, nechtěl bych, aby byl Zelenskyj prezidentem. Důvodem je moje víra v demokracii. Ukrajina je demokratický stát a změna moci je jedním z hlavních atributů demokracie. Po vítězství navíc budeme potřebovat někoho vhodnějšího na tuhle těžkou, byrokratickou a nepopulární práci.

Anna: Uvidíme. Ukrajinské politické pole ale potřebuje hodně změn, nové zdroje lidí, nové týmy a nové vize. Spousta lidí, kteří by na tomhle mohli pracovat, těch skutečných tvůrců změn, je ovšem už mrtvá, protože je Rusové zabili na bojišti.

Jsem také pevně přesvědčená, že prezidentův tým potřebuje změny. Pracuju spoustu let v zábavním průmyslu a s prezidentem jsem se setkala před válkou, když ještě působil ve stejné oblasti. Vím, že on sám je inteligentní a silný člověk a že je spolehlivý.

Dva roky války

Reportér Seznam Zpráv Jan Novák a fotograf Stanislav Krupař z východu Ukrajiny popisují realitu země, která už dva roky čelí kruté ruské agresi. Pohybují se nedaleko fronty, v oblasti Avdijivky – města, které před pár dny Ukrajina ztratila.

Co by vás mohlo zajímat k dění na Ukrajině

Reklama

Doporučované