Hlavní obsah

Země kritizují Írán za zvýšení produkce vysoce obohaceného uranu

Foto: saeediex, Shutterstock.com

Íránské rakety. Ilustrační foto.

Reklama

Spojené státy, Francie, Německo a Velká Británie odsoudily zvýšení íránské produkce obohaceného uranu. Teherán naproti tomu tvrdí, že jeho jaderný program splňuje všechna stanovená pravidla.

Článek

Spojené státy, Velká Británie, Francie a Německo odsoudily krok Íránu navýšit produkci vysoce obohaceného uranu čistého na 60 procent, který se blíží úrovni 90 procentům čistoty uranu vhodného k výrobě jaderných zbraní. Ve společném prohlášení vyzvaly Írán, aby produkci snížil, a zdůraznily, že v prvé řadě jim jde o diplomatické řešení sporu o podobě íránského jaderného programu.

Obohacený uran

  • Obohacený uran je uran, ve kterém byl zvýšen podíl izotopu 235U nad jeho přirozený podíl 0,71 %. Mírně obohacený uran s podílem izotopu 235 obvykle 3–5 % se využívá ve většině jaderných elektráren (s tlakovodními a varnými reaktory).
  • Ve školních reaktorech a ve výzkumných (nedokážou vytvářet energii pro jiné účely) se využívá 20 % 235U. Kolem 60 % 235U se může nacházet v jaderných ponorkách.
  • Vysoce obohacený uran (nad 85 %) má zejména vojenské využití pro konstrukci jaderných zbraní. Při jeho technologicky vysoce náročné výrobě (obohacování uranu) vzniká také ochuzený uran. Vysoce obohacený uran se také používá v reaktorech jaderných ponorek a letadlových lodí - což umožňuje až desítky let chodu reaktoru bez výměny paliva.

O zvýšení produkce vysoce obohaceného uranu v úterý informovala Mezinárodní agentura pro atomovou energii (MAAE) dohlížející na íránský jaderný program. Teherán několik měsíců postupně snižoval produkci uranu použitelného v jaderných zbraních, nyní však svůj přístup změnil.

Ve středečním prohlášení Teherán uvedl, že zpráva MAAE neříká „nic nového“, a zdůraznil, že se jeho program řídí stanovenými pravidly.

MAAE varovala, že Írán už má dostatek obohaceného uranu, který může posloužit teoreticky k výrobě tří jaderných bomb, rozhodne-li se ho Teherán obohatit na 90 procent. Írán však odmítl, že by stál o výrobu jaderné bomby.

Za účelem držet íránský jaderný program v bezpečných mezích podepsaly v roce 2015 Spojené státy, Velká Británie, Francie, Rusko, Čína, Německo a Írán Íránskou jadernou dohodu. Spojené státy však dohodu v roce 2018 během prezidentství Donalda Trumpa opustily, což umožnilo Íránu konstantně porušovat smluvené podmínky dohody.

Reklama

Doporučované