Hlavní obsah

Zemřel Virgil Abloh, umělecký ředitel značky Louis Vuitton, bylo mu 41 let

Foto: Profimedia.cz

Umělecký ředitel značky Louis Vuitton Virgil Abloh.

Reklama

Ve věku 41 let zemřel umělecký ředitel značky Louis Vuitton a zakladatel značky Off-White Virgil Abloh. V neděli podlehl rakovině, napsal na twitterovém účtu koncern LVMH, pod který spadají luxusní značky.

Článek

„LVMH, Louis Vuitton a Off White s lítostí oznamují, že Virgil Abloh v neděli 28. listopadu zemřel na rakovinu, se kterou soukromě bojoval už několik let,“ stojí v twitterovém příspěvku koncernu LVMH, který vlastní Louis Vuitton a další luxusní značky. Poukázal na něj server CNN.

„Všichni jsme po této zdrcující zprávě v šoku,“ uvedl předseda LVMH Bernard Arnault. „Virgil byl nejen geniální designér a vizionář, ale také člověk s krásnou duší a velkou moudrostí,“ dodal.

Virgil Abloh redefinoval představu moderního módního návrháře, píše The Guardian. Souběžně s designem oblečení se aktivně věnoval také designu nábytku, umění nebo elektronické hudbě.

Po tom, co se vyučil architektem, začal v roce 2012 navrhovat oblečení. Během své kariéry spolupracoval s mnoha rozlišnými společnostmi, mezi nimi Nike, Ikea nebo Mercedes-Benz, a dostal tak módu do míst, kam se nikdy předtím nedostala. V roce 2013 založil svou vlastní značku Off-White. V roce 2018 byl jmenován šéfem pánského designu ve společnosti Louis Vuitton.

Byl prvním černošským návrhářem, který u Vuittona působil, a nejviditelnějším černošským návrhářem v oblasti módy.

Zprávy o smrti legendárního designéra potvrdil také příspěvek, který se v neděli objevil na Ablohově oficiálním instagramovém účtu. Stálo v něm, že designérovi byla v roce 2019 diagnostikována vzácná forma rakoviny.

„S lítostí oznamujeme, že zemřel náš milovaný Virgil Abloh, velmi oddaný otec, manžel, syn, bratr a přítel. Zůstala po něm milující manželka Shannon Ablohová, děti Lowe Abloh a Grey Abloh, sestra Edwina Ablohová, rodiče Nee a Eunice Ablohovi a mnoho drahých přátel a kolegů,“ stojí v příspěvku.

„Přes dva roky bojoval se vzácnou, agresivní formou rakoviny, s angiosarkomem srdce. Od své diagnózy v roce 2019 se rozhodl bojovat s nemocí v soukromí, podstoupil řadu náročných léčebných procedur a zároveň vedl několik významných institucí v oblasti módy, umění a kultury,“ objasňuje instagramový příspěvek okolnosti Virgilovy smrti.

„Přes to všechno jeho pracovní morálka, nekonečná zvídavost a optimismus nikdy nezmizely. Virgila poháněla oddanost svému řemeslu a poslání otevírat dveře ostatním a vytvářet cesty k větší rovnosti v umění a designu. Často říkal: ‚Všechno, co dělám, dělám pro sedmnáctiletou verzi sebe sama.‘ Hluboce věřil v sílu umění inspirovat budoucí generace,“ uvedli pozůstalí s tím, že žádají o soukromí, aby mohli „truchlit a oslavovat Virgilův život“.

Pod příspěvkem se objevily soustrastné komentáře od dalších módních návrhářů. „Čtu to s velkou lítostí. V duchu se modlím za jeho rodinu a blízké. Ať odpočíváš v pokoji a síle, drahý Virgile,“ napsal Marc Jacobs. „Budu tě mít navždy rád, Virgile, tak šokující,“ dodal Kim Jones, návrhář společnosti Dior.

Reklama

Související témata:

Doporučované