Hlavní obsah

Ruské střely zřejmě mířily na piloty. Zabily na dvorku osmiletého kluka

Foto: Twitter@Gerashchenko_en

Osmiletý Volodymyr Balabanyk se ve čtvrtek stal obětí ruského útoku.

Reklama

aktualizováno •

Nedávno dokončil druhou třídu. Prázdniny, na které se nejspíš jako každé dítě těšil, ale nepřežil. Osmiletého Voloďu z města Kolomyja na jihozápadě Ukrajiny v pátek zabil ruský útok.

Článek

Rusko ve čtvrtek a v pátek znovu útočilo na ukrajinská města. Večer a dopoledne střely zabíjely v Záporoží, Chersonu nebo v Ivanofrankivské oblasti na jihozápadě Ukrajiny. Z každého z těchto třech míst hlásí jednu oběť.

V pátek agresor vypálil mimo jiné čtyři hypersonické rakety Ch-47 Kinžal, oznámilo ukrajinské letectvo. Jednu se podařilo sestřelit nad Kyjevskou oblastí, ale další doletěly do Ivanofrankivské oblasti.

Právě tam, ve městě Kolomyja, ruský útok zabil teprve osmiletého chlapce, jak potvrdil na sociální síti Telegram tamní starosta Bohdan Stanislavskyj. Malý Volodymyr Balabanyk se zrovna nacházel na dvoře, když na dům jeho rodiny dopoledne dopadla raketa.

Podle agentury Ukrinform šlo rovněž o střelu Kinžal. Mluvčí ukrajinského letectva Jurij Ihnat se domnívá, že Rusové mířili na vojenská letiště, kde jsou i piloti, kteří se chystají na výcvik na amerických stíhačkách F-16.

„Dítě odvezli do nemocnice v kritickém stavu. Lékaři dělali vše, co bylo v jejich silách, ale bohužel nebylo možné zachránit jeho život,“ oznámila podle deníku Ukrajinska pravda (UP) už předtím šéfka vojensko-civilní správy Ivanofrankivské oblasti Svitlana Onyščuková.

Ukrajinská zranění

Válka mezi dvěma podobně silnými armádami je pro lékaře mnohem horší zkušeností než „válka proti teroru“ posledních desetiletí. Většina zranění však pochází od stejné zbraně – od granátů, výbušnin nebo minometné střelby.

Kolomyjská radnice na sobotu a neděli vyhlásila dny smutku.

Voloďa se podle starosty narodil ve vesnici Cenjava, než se přestěhoval do Kolomyje, kde chodil do mateřské školy a pak i do základní školy. Nedávno dokončil druhou třídu. „Byl velmi zvídavé, pilné a veselé dítě,“ napsal starosta.

„Voloďa se učil doma se svou matkou. Rodiče se o svoje děti báli a chránili je, doma měli tři,“ napsala podle ukrajinského serveru Informator na svém facebookovém profilu chlapcova učitelka Oksana Šegdová.

„Smutek, smutek doma, smutek ve škole, smutek ve městě. Je strašné jenom pomyslet na to, že u stolu bude najednou prázdno, že sešity a učebnice zůstanou zavřené,“ pokračovala kantorka.

I zmíněný útok na Záporoží mohl skončit tragicky pro děti. V tamním hotelu Reikartz, kam ve čtvrtek večer raketa dopadla, podle ukrajinského ministerstva obrany jen chvíli předtím skončil dětský příměstský tábor. Střela zabila jednoho člověka, šestnáct zranila, ale dětem se nic nestalo.

„Jedině zázrak načasování dnes (ve čtvrtek) zachránil děti před ruskými vrahy,“ citovala ČTK z prohlášení ukrajinského ministerstva k útoku na hotel Reikartz. Rusko dlouhodobě odmítá, že by útočilo na civilní cíle.

Aktualizace: Doplnili jsme informaci o tom, že útok možná cílil na ukrajinské piloty. Upřesnili jsme údaje o sestřelení jedné střely Kinžal a směřování ostatních.

Reklama

Doporučované