Hlavní obsah

Zájem o hypotéky v dubnu překonal očekávání. Koronaviru navzdory

Foto: Shutterstock, Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Objemy hypoték sice oproti březnu poklesly, přesto banky poskytly hypoteční úvěry za 17,845 miliardy korun. Průměrná úroková sazba hypoték klesla na 2,39 procenta, ukázal dubnový Fincentrum Hypoindex.

Článek

Očekávaný dramatický propad hypotečního trhu kvůli pandemii koronaviru nepřišel. Letošní duben je tak nejsilnějším čtvrtým měsícem v historii ukazatele Fincentrum Hypoindex. „Po třech měsících růstu přišel v dubnu pokles průměrné úrokové sazby hypotečních úvěrů. Průměrná úroková sazba hypoték podle ukazatele Fincentrum Hypoindex oproti březnu poklesla o pět bazických bodů na 2,39 procenta,“ uvedl Jiří Sýkora ze společnosti Fincentrum & Swiss Life Select.

Pokles sazeb je podle něj překvapivý i přesto, že Česká národní banka (ČNB) již v březnu dvakrát snížila sazby. Banky se totiž vypořádávají s vyšším rizikem a stále ještě přijímají žádosti o odklad splátek. Do hry ale vstoupil i konkurenční boj. Sazby v březnu a dubnu snížily především menší banky.

V dubnu bylo poskytnuto 6744 hypoték v celkovém objemu 17,845 miliardy korun. V meziročním srovnání vzrostl počet poskytnutých hypoték o 349 a objem o více než 3,2 miliardy korun.

„Oproti březnu sice poskytly banky o 650 hypoték méně a objem poklesl téměř o jednu miliardu korun, přesto objem poskytnutých hypoték letos v dubnu překonal i dosud rekordní duben roku 2017,“ doplnil Sýkora.

Navzdory poklesu sazeb byl zájem o hypoteční úvěry nižší než předchozí měsíc. A to jak v počtu, tak v celkovém objemu, který v dubnu dosáhl 17,8 miliardy korun. V porovnání s březnovým objemem 18,8 miliardy korun se jedná o přibližně pětiprocentní propad. Vzrostla naopak průměrná výše hypotéky, a to na novou rekordní úroveň 2 645 985 korun.

Vzhledem k tomu, že banky přes uvolnění limitů úvěrových ukazatelů ze strany ČNB poskytují hypotéky převážně do 80 procent zástavní hodnoty nemovitosti (LTV) namísto povolených 90 procent, je dubnový výsledek nečekaný.

Pracujete v turismu či restauraci? Na půjčku zapomeňte

„Zájemce o hypotéku je kvůli většímu riziku případného budoucího nesplácení ještě pod větším drobnohledem než před koronavirovou krizí. Banky omezují například i některé druhy příjmů, které akceptují pro výpočet bonity žadatele. S hypotékou se v současné době mohou rozloučit lidé, kteří pracují například v cestovním ruchu či pohostinství,“ doplnil Jiří Sýkora.

ČNB na začátku května zaskočila trh, když snížila základní sazbu o 75 bazických bodů na 0,25 procenta. Analytici očekávali, že centrální banka sníží sazby pouze o 0,5 procentního bodu. Jen několik dní po zasedání centrálních bankéřů navíc člen bankovní rady Tomáš Holub připustil, že ČNB nevylučuje možnost využití dalších nástrojů na měnové uvolnění, od devizových intervencí až po záporné sazby, pokud si to ekonomická situace vyžádá.

Minulý týden ale guvernér ČNB Jiří Rusnok zavedení devizových intervencích v dohledné době vyloučil. V nejbližší době by tak podle analytiků mohla ČNB snížit úrokové sazby na nulu a další nástroje využít až ve druhé polovině roku, pokud nedojde k oživení tuzemské ekonomiky.

Úrokové sazby hypoték by přesto kvůli nejistotě, která panuje na hypotečním trhu, výrazněji klesat nemusely. Na začátku května snížila hypoteční sazby Moneta Money Bank, a to o 0,2 procentního bodu na 2,62 procenta. Banka Creditas od poloviny května zlevnila hypotéky o 0,21 procentního bodu na 2,09 procenta. Největší hypoteční banky ale zatím stále vyčkávají.

Reklama

Doporučované