Hlavní obsah

Zájem o jídlo z potravinové banky Pardubice stoupl o 400 procent

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Zájem o jídlo distribuované z Potravinové banky Pardubice stoupl během nouzového stavu o 400 procent. Odebírají je organizace v sociálních službách, které je pak dávají klientům.

Článek

ČTK to řekla ředitelka Potravinové banky Pardubice Blanka Vopařilová.

„Spousta lidí je bez zaměstnání, spousta lidí neví, co bude,“ uvedla.

Potravinová banka nedává jídlo lidem přímo, o to se starají různé azylové domy a další sociální instituce. Banka rozděluje kvůli zavřeným školám i svačiny, které by jinak dostávaly děti z chudších rodin.

„S potravinovou pomocí jde ruku v ruce další pomoc. Organizace lidem pomáhají i dalšími způsoby, aby se dokázali z nouzové situace dostat,“ řekla Vopařilová.

V balíčcích, které organizace poskytují, jsou trvanlivější potraviny. Jiná skladba je pro rodiny s dětmi, jiná pro lidi, kteří žijí sami. Potravin je podle Vopařilové dostatek, banka má své stále dárce. Centrála i centrální sklad je v Praze, další pobočky a sklady jsou v krajích.

„Teď vůbec nestíháme, je hodně práce. Přijali jsme na plný úvazek studenta vysoké školy, je z něj skladník, řidič. Je to náš dlouholetý osvědčený brigádník. Vysoké školy jsou zavřené, tak pracuje u nás,“ řekla Vopařilová.

Potravinová banka Pardubice vznikla v roce 2015. Získává přebytky ze zemědělství, potravinářského průmyslu a neprodejné, ale poživatelné potraviny, které by se jinak zlikvidovaly. Má 25 stálých odběratelů.

Reklama

Doporučované