Hlavní obsah

Lidé se v sobotu nahrnou do obchodů, spočítal svaz. Bude jich o třetinu víc

Foto: Getty Images

Ilustrační fotografie.

Reklama

aktualizováno •

Do Česka se po desetiletích vrací zákaz nedělního prodeje. Jaký vliv bude mít na nakupování a jak lidé sami změnili své návyky vlivem už zavedených epidemických opatření?

Článek

Od středy platí v Česku omezení otevírací doby maloobchodů do 20:00 a celodenní zákaz prodeje v neděli. Prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu České republiky Tomáš Prouza upozorňuje, že takové omezení povede k vyšší koncentraci nákupů v jiné dny. Lidé se přitom sami začali při nákupech chovat zodpovědněji.

Nedělní uzavření prodejen a omezení prodejní doby do 20:00 v ostatní dny bude podle svazu znamenat zvýšení koncentrace lidí v sobotu o 30 procent a v pondělí o 18 procent. Ukazují to data za úterý a čtvrtek okolo státního svátku 28. října, které Seznam Zprávy od svazu získaly.

Rychlejší nákupy na delší dobu

Data navíc ukazují, jak se současná epidemická nařízení už nyní odrážejí v chování nakupujících. Většina zákazníků nakupuje stejné množství potravin, ale volí levnější varianty. To tvoří 80 % úspor, zatímco jen 20 % lidí se rozhodlo šetřit tak, že nakupují potravin méně. Již nyní lze pozorovat sedmiprocentní pokles prodeje potravin v září a říjnu oproti stejnému období v roce 2019.

Lidé navíc začali nakupovat obezřetněji. Podle svazu obchodníků téměř vymizely rodinné nákupy a lidé chodí do obchodu spíš po jednom. Také v obchodech tráví méně času – průchod obchodem se zrychlil o 15 procent, čemuž pomáhají třeba připravené nákupní seznamy. Lidé také výrazně omezili chození po prodejně a rozhodování, „co by si ještě tak mohli třeba koupit“.

Než byla prodejní doba omezena, frekvence návštěv v obchodech byla oproti loňsku o 30 procent nižší. Lidé chodili méně často a nakupovali na delší období.

„Do minulého týdne rostl zájem o nákup mimo hlavní špičky, zejména později večer od 19:00 dál. Na to třeba reagovala polská vláda, která naopak žádá obchody, aby prodlužovaly otevírací dobu. Velké obchody dnes v Polsku často jedou 24/7,“ říká Tomáš Prouza. Polsko také zavedlo dopolední nákupní hodiny pro seniory, podobně jako měla Česká republika na jaře.

Omezení se navíc netýká jen zákazníků, nýbrž také zaměstnanců obchodů. Podle Prouzy se část zaměstnanců stane nadbytečnou.

„To je dvojnásob problematické v době, kdy obchod je jediný sektor, který nabírá nové lidi,“ říká prezident svazu. „Zaměstnanci přijdou o příplatky za práci v neděli, přitom pro řadu zaměstnanců je to důležitá součást příjmů a aktivně si práci v neděli vybírali.“

Reklama

Související témata:

Doporučované