Hlavní obsah

Zámecký pán, co se soudí s Českem. Jak žije miliardář Šťáva?

Následuje obsah vložený z jiného webu. Zde jej můžete přeskočit.

Průvodce s miliardovým majetkem. Jak žije nepřítel státu Josef Šťáva? (Video: Oliver Cuarda, Lukáš Kladníček)

Přejít před obsah vložený z jiného webu.
 

Reklama

Předkové majitele firmy Diag Human na bechyňském panství po generace sloužili. Josef Šťáva mu za pomoci dcer vládne.

Článek

Petr Vok z Rožmberka, Šternberkové či lombardský rod Paarů. Slavných šlechtických jmen se na bechyňském panství vystřídala celá řada. Právě pro knížecí rod Paarů, který v 17. století zbohatl na poštovních službách, pracovali po generace předci Josefa Šťávy, dnešního majitele zámku v Bechyni a k němu patřícího rozsáhlého hospodářství.

„Po odchodu z Čech po komunistickém převratu se dostala knížecí rodina do finančních potíží, tak jsem jim pomáhal,“ vypráví Čechošvýcar Šťáva, který se již přes dvacet let soudí se státem kvůli zmařenému obchodu s krevní plazmou o miliardy korun.

Dluhy pak Paarové směnili za restituční nároky k bechyňskému panství. Šťáva se tak stal pánem obřího zámeckého komplexu, kde jeho pradědeček býval správcem.

Jen na základní rekonstrukce padlo od 90. let přes 215 milionů korun. Části zámku, třeba původní hrad, v němž jsou fresky z doby Rožmberků, byly v dezolátním stavu už v době, kdy ještě Paarové na Bechyni žili.

Pro část oprav nebyly ani historické podklady, a tak se svolením památkářů domaloval restaurátor na rožmberskou fresku do hluchého místa i portrét novodobého majitele.

Šťáva část zámku zpřístupnil veřejnosti. Další komnaty ukrývají jeho oblíbená umělecká díla a slouží jako jakýsi soukromý okruh pro rodinné přátele. V bývalém hradu má pak Šťáva i soukromý byt. V zámecké části mají své byty i jeho tři dcery, které mají správu rodinného majetku na starosti.

Reklama

Doporučované