Hlavní obsah

Zapomeňte na ztrátu čichu. Variantu delta si snadno spletete s alergií

Foto: Profimedia.cz

Některé z typických příznaků covidu-19, za kterým stojí nákaza variantou delta, mohou lidé považovat za sezonní nachlazení.

Reklama

Varianta koronaviru delta je podle dosavadních údajů nakažlivější než varianta alfa, kterou Velká Británie detekovala koncem loňského roku a která v Česku převládá. Lišit se ale může i v příznacích, které lidé často přecházejí.

Článek

Varianta koronaviru delta, která v posledních týdnech komplikuje situaci ve Velké Británii, pravděpodobně vyvolává covid-19 s odlišnými příznaky než ostatní v Česku rozšířené varianty.

Nejčastější jsou podle nedávno zveřejněných zpráv bolest hlavy, bolest v krku a rýma. Naopak většinou chybí ztráta chuti a čichu, což byly dosud časté a typické znaky nemoci.

Je to skutečně velké riziko, protože ztráta chuti a čichu byly tak specifické příznaky, že samy o sobě i bez čehokoliv jiného vedly k tomu, že si člověk sám diagnostikoval nákazu covidem-19, která mu následně byla potvrzena. Ale hned v momentu, kdy to na sobě pocítil, už se choval podle toho, jako kdyby byl nakažený,“ řekl pro Seznam Zprávy Rastislav Maďar, epidemiolog a děkan Lékařské fakulty Ostravské univerzity.

Pouhá rýma je ale typickým sezonním příznakem například pro alergiky, stejně tak je většina lidí zvyklá na občasné bolesti hlavy či bolest v krku. Symptomy varianty delta si tak lidé primárně s covidem-19 nespojují.

Je obava, aby s tou v uvozovkách banální rýmou člověk nešel do kolektivu osob, kde se potom může uplatnit reprodukční číslo indické varianty. A to se skutečně zvýšilo, víme, že originální varianta měla 2 až 3. Britská varianta to zvýšila a u delta se zmiňuje přirozené R 5 až 6,“ dodává epidemiolog Maďar s tím, že se spolu s novými vlastnostmi delty může při její dominanci zvýšit i hranice potřebná pro kolektivní imunitu, a to nad 80 procent. Východisko vidí v rychlém a kompletním zaočkování populace.

Jak varianta delta může zamíchat s epidemickou situací, ukazuje právě případ Velké Británie, kde se během dvou měsíců stala dominantní. Ve středu země ohlásila přes 9000 nových případů nákazy, což je nejvyšší přírůstek od února.

Anglický úřad veřejného zdraví (PHE) varoval, že delta zvyšuje riziko hospitalizace více než 2,5násobně ve srovnání s variantou alfa (dříve britskou).

Testovat, klidně opakovaně

Lidé, kteří mají rýmu, bolest hlavy, kašel nebo bolest v krku, by podle Maďara riziko neměli přehlížet, přestože se v Česku zatím potvrdilo pouze přibližně 30 případů varianty delta a podle hygieniků byly důkladně vytrasovány. Základem je podle Maďara opakované testování, které nákazu buď potvrdí, nebo vyloučí. Do té doby doporučuje maximální opatrnost.

Existuje několik možností, lidé se mohou otestovat samotestem, nebo mohou jít na antigenní testování. Stále budou všechny formy testů hrazeny, i když s nižší frekvencí. Takže možnost testování zůstane,“ říká.

Pozornost by svému stavu měli věnovat zejména ti, pro které není v dané sezoně příznak běžný a alergie tak není pravděpodobná. Buď by se měli pravidelně testovat, nebo se minimálně alespoň chovat zodpovědným způsobem, udržovat dvoumetrovou vzdálenost a nosit konzistentně respirátor, a to i tam, kde není povinný,“ dodává epidemiolog.

Delta – co o ní víme?

Vykazuje zvýšenou infekčnost i odolnost vůči protilátkám, a to jak po prodělání nemoci, tak po vakcinaci. Poprvé ji zjistili v Indii v prosinci 2020 a koncem března letošního roku představovala v sekvenacích zhruba polovinu nálezů. V současnosti se tato varianta šíří například ve Velké Británii, kde se během dvou měsíců stala dominantní. Nyní pravděpodobně stojí za další vlnou epidemie. Během dubna se delta dostala také do České republiky, ta zatím hlásí nízké desítky případů.

„Obecně pacientům s příznaky onemocnění dýchacích cest doporučujeme kontaktovat praktického lékaře a poradit se o dalším postupu. V případě zvýšené teploty nad 37,3 stupně opakovaně (krátkodobě ve velkém horku je mírně zvýšená teplota běžná), bolestí kloubů a svalů, bolesti v krku, velké rýmy, únavy, kašle, průjmu nebo zvracení doporučuji pacientům nechat se testovat proti covidu-19, a to spíše rovnou PCR,“ uvedla pro Seznam Zprávy praktická lékařka Ludmila Bezdíčková.

„Je-li pacient alergik a spustila se mu v poli rýma, testovat se nemusí, necítí-li se celkově nemocen. V případě příznaků virózy a negativního antigenního testu by se výsledkem lidé určitě neměli nechat uchlácholit a opravdu nám zavolat a poradit se, 100% jistotu nemají ani lidé očkovaní, proto i ti by se v indikovaných případech měli testovat, pokud možno PCR,“ dodala.

Na neobvyklou skladbu příznaků u varianty delta upozornil před několika dny profesor Tim Spector. Britský epidemiolog a vědec stojí za projektem ZOE COVID Symptom Study, který pomocí aplikace sleduje data spojená s nemocí covid-19.

„Od začátku května sledujeme hlavní příznaky uživatelů aplikace a nejsou takové, jaké bývaly dříve,“ říká Spector.

Dříve odborníci upozorňovali na dušnost, horečku, kašel či ztrátu chuti a čichu coby nejčastější příznaky covidu-19. Nyní však z dat vyplývá, že se skladba nejčastějších typických příznaků změnila - ty dříve typické jsou dnes méně časté a do popředí se dostávají ty, které může řada lidí přecházet či ignorovat v domnění, že neznačí závažnější problém.

Covid se chová jinak

„Covid se teď chová jinak, v mladší generaci je to spíš jako horší nachlazení a lidé si to neuvědomují,“ říká Tim Spector.

Nejčastějším symptomem je nyní podle dat z aplikace bolest hlavy, druhým nejčastějším bolest v krku, třetím je rýma, pak horečka a kašel. Jak podotýká profesor, v rámci symptomů nejde o „staré klasiky“ a například ztráta čichu podle získaných údajů již není ani v první desítce nejčastějších příznaků.

Reklama

Doporučované