Hlavní obsah
Online

Dvě třetiny Pražanů se chtějí nechat očkovat proti covidu, ukázal průzkum

Foto: penofoto, Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

aktualizováno •

Dění v souvislosti s koronavirovou epidemií v Česku sledujeme v online reportáži.

Článek

Co byste měli vědět:

- Epidemie v Česku podle denního nárůstu nově zachycených případů zpomaluje, nemocnice jsou ale stále velmi zatížené péčí o hospitalizované s covidem-19.

- Na Ministerstvu zdravotnictví končí náměstek pro zdravotní péči Aleksi Šedo, oznámil dnes ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO). Den předtím opustil tým ministra národní koordinátor pro vakcinaci Zdeněk Blahuta, podle ministra ze zdravotních důvodů. Blatný minulý týden odvolal náměstkyni Alenu Šteflovou poté, co Seznam Zprávy zjistily, že se nechala přednostně očkovat.

- Liberecký krajský policejní ředitel Vladislav Husák skončil ve funkci. Husák byl na sobotní narozeninové oslavě v teplickém hotelu, policejní prezident Jan Švejdar jeho účast považuje za neomluvitelnou. Kvůli účasti na stejné akci dnes předseda Národní sportovní agentury Milan Hnilička (ANO) složil poslanecký mandát. Učinil tak prohlášením přímo na sněmovním plénu.

- Podle průzkumu se chce 65 procent Pražanů nechat očkovat proti koronaviru.

  • Na postup policie při protestu si chtějí restauratéři stěžovat

    Na postup policie při protestu restauratérů si chce iniciativa Chcípl PES stěžovat. Zástupci iniciativy dnes v Ústí nad Labem řekli, že při sobotní akci policie na určitou dobu zadržela čtyři lidi, jedním z nich byl provozovatel ústecké restaurace Veranda. Iniciativa plánuje na 14. února valentýnský pochod na Petřín. Majitel restaurace Veranda Radek Žďárecký v sobotu otevřel podnik s tím, že tam mohli lidé přicházet podepisovat petice iniciativy Chcípl PES za otevření podniků. Policisté kolem podniku nejprve kroužili v automobilech a později zasáhli. Iniciativa Chcípl PES považuje postup za nepřiměřený a podá proti němu stížnost stejně jako v dalších třech případech. „To, že do podniku vtrhne třicetičlenné komando, není podle nás přiměřený zásah,“ uvedl za iniciativu David Biksadský.

  • Vakcíny proti covidu-19 dorazilo do Česka přes 257 000 dávek

    Vakcíny proti covidu-19 se do České republiky dodalo zatím zhruba 257 000 dávek, další dorazí ještě do konce týdne. Mluvčí Ministerstva zdravotnictví Barbora Peterová dnes sdělila, že do distribučních center firma Pfizer/BioNTech dodala 255 plat s lahvičkami vakcíny. Při přepočítání na pět dávek z lahvičky tak jde o 248 625 dávek, při šesti až o maximálně 298 350 dávek. Od druhého pro EU schváleného výrobce bylo dovezeno 8400 dávek. Druhá část lednové dodávky této firmy dorazí ještě tento týden, uvedla v pondělí Peterová.

  • Vakcínu rozveze firma miliardáře Chrenka

    Klíčovým bodem distribuce se stane centrální sklad Avenieru v Říčanech u Prahy. Nelze vyloučit, že Avenier následně převezme i distribuci dalších očkovacích látek, které směřují na evropský a český trh (AstraZeneca, CureVac, Johnson&Johnson). Největší pojišťovna VZP totiž už dříve uvedla, že v optimálním případě by bylo vhodné rozvážet vakcíny pod jedním distributorem.

  • Příliš složité, stěžují si podnikatelé na systém čerpání podpory od státu

    Podnikatelé si stěžují, že 18 různých podpor státu a další desítky podpůrných programů se začínají podobat složitému čerpání evropských dotací, na které běžný podnikatel nemá šanci dosáhnout. Nerozumí tomu, proč to nejde jednoduše a rychle jako například v Německu. „Vše je chaoticky prezentováno, nebo není vůbec prezentováno. A když se podnikatelé obrátí na úřad, tak sami přetížení úředníci nevědí, na co mají nárok a na co ne. V praxi to znamená, že si podnikatelé musí najímat placenou službu, která by jim pomohla se v programech vyznat,“ uvedla Unie malých a středních podniků,

  • Hnilička musí odejít z čela Národní sportovní agentury, požaduje Janda

    Jakub Janda, poslanec za ODS a předseda skokanského úseku Svazu lyžařů, žádá odchod Milana Hniličky z čela Národní sportovní agentury.

  • Do registru k očkování proti covidu se začali hlásit zdravotníci

    Registr k očkování proti covidu-19 začal dnes odpoledne fungovat i pro zdravotníky. Za první zhruba hodinu se jich na webu podle mluvčího Národní agentury pro komunikační a informační technologie Lukáše Trnky registrovalo asi 2200. Ministerstvo zdravotnictví už dříve uvedlo, že většina nově zaregistrovaných zdravotníků nedostane rovnou termín k očkování, protože vakcíny není dostatek. Česká lékařská komora informovala, že do soboty bylo proti novému typu koronaviru naočkováno asi 104 000 zdravotníků, což je zhruba polovina. Dvě třetiny očkovaných pracují v nemocnicích nebo zdravotnické záchranné službě. Druhou dávku vakcíny dostalo zhruba 9000 z nich.

  • Loutkovodičům ze sportovního prostředí je jedno, koho budou oblbovat

    Podpisy pod prohlášením, které by se dalo interpretovat jako „Stojíme pevně za Milanem“ nebo snad tradicionalističtěji „Zachovej nám, premiére, Hniličku a naši zem!“, napomáhají rozkrýt, kdo tu ve skutečnosti řídí český sport.

  • Podle průzkumu se chce 65 procent Pražanů nechat očkovat

    Hlavní město si nechalo zpracovat průzkum k očkování proti nemoci covid-19 na území metropole, který zajistila agentura Median na vzorku 1011 osob. Podle průzkumu se chce nechat naočkovat přibližně 65 procent obyvatel Prahy, důvodem je hlavně ochrana vlastního zdraví a zdraví svých blízkých. „Těší mě, že je v Praze o očkování tak velký zájem. Abychom boj s pandemií zvládli, je očkování nejsilnější zbraní, kterou teď máme k dispozici. Ze strany vlády ale musí být splněno několik dalších zásadních podmínek: Vakcíny musí být dostatečné množství, nesmí docházet ke zbytečnému zdržování mezi jednotlivými očkovanými dávkami a lidé musí mít k dispozici všechny relevantní informace očištěné od fake news. Také registrace na očkování musí být uživatelsky přívětivá i pro osoby vyššího věku,“ uvedl primátor Zdeněk Hřib (Piráti).

  • Ekonom Lacina: Vládní podpora udržuje naživu řadu zombie firem

    Kvůli státní podpoře existuje na trhu řada firem, které by za normální situace na trhu nenašly financování, tvrdí zakladatel a ředitel think tanku Mendelova evropského centra Lubor Lacina z Provozně ekonomické fakulty Mendelovy univerzity v Brně. Jeho komentář k současné situaci na trhu zveřejnila univerzita na svých internetových stránkách. „Leden přinesl hned několik smutných zpráv o konci známých podniků v oděvním nebo gastro byznysu. Je jasné, že v důsledku koronakrize budou krachovat i další. Na českém trhu je už dnes spousta zombie firem, které drží nad vodou nízké úrokové sazby nebo vládní podpůrné programy. Čím déle bude tato nestandardní podpora státu a centrální banky trvat, tím silnější bude mít tato krize dopad na ekonomiku při návratu do ‚normálních‘ časů,“ uvedl Lacina.

  • Hamáček: Husákovo odvolání je správné rozhodnutí

    Vicepremiér a ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) považuje odvolání Vladislava Husáka z postu libereckého krajského policejního ředitele kvůli jeho účasti na narozeninové oslavě v teplickém hotelu za správné rozhodnutí. Bylo podle něj jediným možným krokem ze strany policejního prezidenta Jana Švejdara, který Husáka odvolá k 1. únoru. Hamáček to dnes řekl ve Sněmovně. „Je to správné rozhodnutí. Poté, co pan plukovník Husák odmítl vyvodit z těch svých činů osobní odpovědnost sám, tak pan policejní prezident ho odvolal a má v tomto moji plnou podporu,“ uvedl Hamáček.

    O dnešním sesazení Husáka informovaly Seznam Zprávy zde:

  • KoroNERV-20 vyzvala vládu, aby nezapomínala na školství

    Občanská iniciativa KoroNERV-20 vyzvala vládu, aby pod záštitou ministerstva školství vytvořila odbornou platformu, která by řešila návrat dětí do škol a dopady dlouhodobé výuky na dálku. Vláda podle iniciativy při boji proti covidu-19 na školství výrazně zapomíná. Měla by ho zařadit mezi své nejvyšší priority a zajistit co nejrychlejší očkování pedagogů a otevření škol i kroužků pro děti a mladé lidi, napsala iniciativa KoroNERV-20 v prohlášení. „Vláda by se měla urychleně začít zabývat plánem, jak alespoň části dětí a mladých lidí, kteří jsou nejvíce ohroženi (negativními důsledky výuky na dálku) či se ve svém oboru nemohou plnohodnotně vzdělávat, umožnit prezenční výuku. Dále by vláda měla vytvořit strategii a harmonogram postupného návratu dětí do škol. Měla by hledat funkční režimová řešení, která zabrání prodlužování současného stavu,“ uvedla jedna z autorek prohlášení, předsedkyně školského výboru pražského zastupitelstva Mariana Čapková. Členové iniciativy v tom podle ní nabídli vládě spolupráci.

  • Pomoc českým obětem nacismu před dopady koronavirové epidemie

    Česko-německý fond budoucnosti rozdělí 1,9 milionu korun na pomoc českým obětem nacismu před dopady koronavirové epidemie. Podpoří mimo jiné péči o nejstarší přeživší, druhou a třetí generaci obětí, o které se stará Židovská obec v Praze, a bývalé nuceně nasazené, politické vězně a Romy. Na péči o nejstarší přeživší a na podporu obětí nacismu, o něž se stará pražská Židovská obec, je určena největší část peněz, a to 750 000 korun. Zhruba o 150 000 korun méně fond poskytne na příspěvky pro 380 bývalých nuceně nasazených, politických vězňů a Romů. Prostřednictvím obecně prospěšné společnosti Živá paměť dostanou příspěvek na výdaje za sociální a zdravotní služby, které nehradí pojišťovny. Vedle toho Centrum pomoci Paměti národa, které zřizuje organizace Post Bellum, dostane od fondu 300 000 korun na individuální pomoc, včetně psychosociálního poradenství pro pamětníky ve všech krajích ČR. Zbývajících 250 000 korun bude rozděleno mezi regionální židovské obce na péči o oběti holokaustu a na antigenní testy na nemoc covid-19.

  • Hostem nového pořadu Marie Bastlové Ptám se já byl dnes Dzurilla

    Výpadek systému, opožděné zasílání potvrzovacích SMS i vyčerpání kapacit. Začátek registrace na očkování proti koronaviru se před dvěma týdny neobešel bez problémů. Jak ho hodnotí vládní zmocněnec pro IT Vladimír Dzurilla?

  • SPD vyzvalo vládu k návratu žáků prvního stupně ZŠ do škol

    Opoziční hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD) vyzvalo vládu, aby se do škol vrátili všichni žáci prvního stupně základních škol. Předseda Tomio Okamura na dnešní tiskové konferenci ve Sněmovně řekl, že distanční výuka v tomto případě nefunguje. Živnostníkům, kteří mají zakázaný či omezený provoz kvůli protikoronavirovým opatřením, chce SPD opětovně odpustit odvody na zdravotní a sociální pojištění. V současnosti jsou otevřené jen mateřské a speciální školy a první a druhé třídy škol základních. Ostatní žáci se vzdělávají povinně distančním způsobem. „Jsou to malé děti, dochází k nevratným škodám na vzdělávání dětí a zároveň rodiče nemůžou do práce,“ řekl Okamura. Podle ministerstev zdravotnictví a školství mají prioritu v návratu do škol žáci devátých ročníků a maturanti.

  • KSČM: Deset miliard má jít místo do nákupů na odměny v nemocnicích

    Z deseti miliard korun, které po tlaku komunistů převedla vláda koncem prosince z rozpočtu armády do rezervy státního rozpočtu, mají být podle KSČM vyplaceny odměny pro zdravotníky a vojáky, kteří v nemocnicích a dalších zařízeních pomáhají se zvládáním epidemie covidu-19. Uvedl to dnes předseda KSČM Vojtěch Filip. Téma bude podle něj součástí dnešního jednání komunistů s hnutím ANO. Předseda poslaneckého klubu KSČM Pavel Kováčik doplnil, že KSČM také trvá na spuštění skiareálů, které jsou zavřeny kvůli epidemii, během jarních prázdnin. Kabinet by o tom měl jednat ve středu, v pondělí odmítl návrh vicepremiéra Karla Havlíčka (za ANO) jako málo přísný.

  • Policie ani strážníci v Teplicích o oslavě v hotelu prý nevěděli

    Tepličtí městští strážníci ani policisté nevěděli o sobotní zakázané oslavě v hotelu Prince de Ligne. Porušením nařízení vlády se zabývají policisté, věc předají správnímu orgánu. Teplický magistrát zatím případ neobdržel. V sobotu policie kontrolovala mimo jiné i v Teplicích restaurace otevřené v rozporu s nařízením vlády. Vládní nařízení porušovala také akce v hotelu. Strážníci dají policii k dispozici kamerové záznamy z náměstí, kde hotel stojí. „Policie ČR si vyžádala záznamy z kamery, která je na náměstí, kde stojí hotel. To dostanou a sami si to vyhodnotí,“ řekl ředitel strážníků Michal Chrdle. „Žádné oznámení jsme nedostali,“ uvedl Chrdle s tím, že v případě porušování vládních nařízení strážníci vyjíždějí na místo vesměs právě v důsledku oznámení, které dostanou.

Reklama

Hlavní zprávy