Hlavní obsah

Zeman chce Okamuru, Babiš předčasné volby. Jaké jsou varianty vývoje po krachu jednání o vládě?

Reportérka Seznamu ve studiu: Objevují se hlasy, že v ČSSD nebudou zajedno, zda má jednání s Babišem definitivně skončit.Video: veronika jonášová

 

Reklama

Tři možnosti, které mohou nastat po noci, kdy ztroskotala jednání o nové vládě Andreje Babiše.

Článek

Co bude dál po krachu jednání o vládě mezi hnutím ANO a ČSSD?

Andrej Babiš sice s převahou vyhrál loni v říjnu sněmovní volby, ale za téměř půl roku nedokázal vyjednat žádnou podporu pro svou vládu - ačkoliv měl v rukou několik variant.

Cesta z této šlamastyky má tři základní varianty:

První je, že Babiš se nakonec domluví s Okamurovým hnutím SPD a ještě společně s komunisty tak vytvoří koalici se 115 hlasy. Což je ostatně aliance, která už dnes v jiných věcech dobře funguje. Tuhle možnost velmi prosazuje prezident Miloš Zeman.

Pusťte si, co řekl Andrej Babiš k večernímu krachu jednání s ČSSD:

Prohlášení Andreje Babiše a ČSSD ke krachu vládních jednání.Video: Seznam

Jenže Babišovi se do paktu s nevypočítatelným Okamurou moc nechce, příliš mu nedůvěřuje. Navíc po spojení s extremisty by nevypadal dobře před partnery v Evropě, před nimiž se snaží vystupovat jako liberál. A v neposlední řadě - docela silná skupina jeho poslanců odmítá jít do vlády s SPD.

Andrej Babiš by si proto nejraději přál předčasné volby. Věří, že v nich by zvítězil ještě s větší převahou a získal ještě více než 30 procent hlasů jako loni na podzim.

Ostatně dosavadní vládnutí jeho kabinetu bez důvěry je vlastně permanentní kampaní: podniká cesty do regionů, kde slibuje peníze na investice, zvyšuje důchody nebo zavádí výrazné slevy na jízdné pro studenty a důchodce.

Nové volby však zatím velmi striktně odmítá prezident Zeman, který pro ně má v rukou nezbytnou podmínku - rozpuštění stávající Poslanecké sněmovny. I pokud budou pro rozpuštění splněny předpoklady - například vláda ani na třetí pokus nezíská důvěru nebo se Poslanecká sněmovna čtyři měsíce nesejde.

V ústavě je totiž napsaná věta, že „Poslaneckou sněmovnu může rozpustit prezident republiky, jestliže…“ Tedy může, ale nemusí. Žádným termínem, dokdy má něco takového udělat, není limitován. A při známém kreativním výkladu ústavy Milošem Zemanem je možné, že by takový krok natahoval, než že by jednal svižně. To by znamenalo protahování současného vládnutí Babišova kabinetu bez důvěry.

Úplně ztracena ovšem není ani možnost, že se hnutí ANO se sociální demokracií nakonec - i po čtvrtečním krachu - přece jen dohodne. Stačí k tomu vlastně jediné – aby Andrej Babiš couvl a nabídl šéfovi ČSSD Janu Hamáčkovi symbol, po kterém tolik touží: křeslo ministra vnitra.

Reklama

Doporučované