Hlavní obsah

Zeman do Číny nepojede. Akci v Pekingu překazil koronavirus

Foto: Hrad.cz

Miloš Zeman do Číny v dubnu nepojede.

Reklama

Nejdříve účast na summitu v Pekingu Miloš Zeman odmítl. Pak pozvánku přijal. Nakonec ale do čínské metropole nepojede. Setkání evropských politických špiček se podle zjištění Seznam Zpráv ruší kvůli koronaviru.

Článek

Přestože chtěl prezident Miloš Zeman prokázat Číně laskavost a zúčastnit se dubnového summitu 17+1 zemí střední a východní Evropy a Číny, do Pekingu nakonec nepojede. Podle zjištění Seznam Zpráv se akce kvůli koronavirové pandemii ruší. Informaci redakci potvrdil zdroj blízký Hradu.

Vývoj událostí kolem uskutečnění summitu je paradoxní. Účast středo- a východoevropských politických špiček měla být projevem solidarity s utrpením Číny způsobeného epidemií mimořádně infekčního viru. Během několika týdnů se však situace obrátila. Číně se povedlo koronavirus zpacifikovat a krize naopak propukla v Evropě. Z toho důvodu čínští politici dubnový summit ruší.

Ten byl přitom jedním z hlavních důvodů, proč se kancléř Vratislav Mynář na konci února neočekávaně vypravil do Pekingu. Čínskému prezidentovi přivezl „depeši“ od Miloše Zemana, ve které česká hlava státu vyjevila svému čínskému protějšku ochotu summitu se zúčastnit.

Mělo jít o vstřícný krok poté, co Zeman v lednu svou účast původně odmítl. Tehdy svou nevoli zdůvodnil tím, že čínští investoři nesplnili své původní sliby a neutratili v Česku slibovaných sto miliard korun.

Reklama

Související témata:

Doporučované