Hlavní obsah

Zemanův obchodník. Vše o byznysu, bohatství a plánech kancléře Mynáře

Foto: Profimedia.cz

On kdysi pomohl mně, teď jsem chtěl pomoci já jemu. Vratislav Mynář popisuje, proč šel s Radimem Masným prodávat břidlicový důl.

Reklama

aktualizováno •

Seznam Zprávy odkryly obchodní aktivity kancléře prezidenta Miloše Zemana. Ze zjištěných informací vyplynulo, že se Vratislav Mynář zapojil do prodeje břidlicového Dolu Radim na Opavsku. Obchodní jednání vedl na Pražském hradě.

Článek

Kancléř Mynář podle zjištění Seznam Zpráv domlouval prodej břidlicového dolu nadvakrát. Nejprve na přelomu let 2016 a 2017 čínské firmě CEFC, v roce 2019 pak její nástupkyni, firmě CITIC.

Na tomto místě najdete přehled všech dosud publikovaných článků a videí k této kauze.

1. 500 milionů pro kancléře? Mynář domlouval na Hradě prodej dolu

Břidlicový Důl Radim byl majetkem Mynářova dlouholetého přítele, opavského podnikatele Radima Masného. Ten dokonce říká: „Na odměně pro kancléře jsme byli domluveni.“ Výplata byla podle něj navázána na to, že prodej dopadne úspěšně. „V prvním kole byla odměna definována v procentech, ve druhém kole byla potom dána penězi,“ vysvětluje Masný podrobnosti.

Břidlicový důl, Radim Masný a Jaroslav Tvrdík. Vše v tomto krátkém videu:

Nabídka na koupi dolu k nám přišla z kanceláře prezidenta, říká ve videu zástupce čínské firmy Jaroslav Tvrdík.Video: Janek Kroupa, Seznam Zprávy

Kancléř Mynář přiznal, že se na prodeji břidlicového dolu podílel. Podle něj šlo ale jen o takzvanou ekonomickou diplomacii. Popírá, že by za zprostředkování prodeje chtěl přijmout peníze: „Pan Masný mi nabídl partnerství, ale já to odmítl.“

O možném podílu na obchodu promluvily pro Seznam Zprávy dva zdroje, které jsou ochotny svá tvrzení potvrdit i před soudem. Podle nich se během obchodu domlouvala pro kancléře odměna v řádech stovek milionů korun.

Více detailů v tomto článku:

2. Mynář odhalil, jak prodával důl: Nabízeli mi podíl, já to odmítl

Kancléř Vratislav Mynář v rozhovoru pro Seznam Zprávy popsal svou roli v jednáních o koupi dolu na severu Moravy. V první reakci, kterou zveřejnil na internetových stránkách Hradu, popsal kancléř svoji roli jako akt ekonomické diplomacie, nyní pro Seznam Zprávy však uvádí, jaké ho s podnikatelem Masným, který měl na obchodu zájem, pojí osobní vztahy.

„Známe se 25 let,“ říká v rozhovoru kancléř a v dalším místě připomíná někdejší obchodní vazby s Masným. „On mi tehdy pomohl tím, že mě nasměroval někam, kde jsme udělali standardní obchod a likvidovali jsme odpady. To bylo jediné, co mě motivovalo v tom, abych nezapomněl na to, že on mi tehdy pomohl. Tak já mu teď chtěl pomoct.“

Rozhovor Ondřeje Koutníka s Vratislavem Mynářem čtěte zde:

3. Mynářův přítel: Byl to obchod za stovky milionů, ne úplatek

Podnikatel Radim Masný v rozhovoru pro Seznam Zprávy popisuje, proč mu jeho přítel Mynář pomáhal.

„Já jsem s Vráťou kamarád. Nepopírám, že jsem byl fyzicky u něj na Hradě. Když jsme se potkali kamarádsky, nepopírám, že jsme se mohli o tom obchodě bavit,“ říká poněkud vyhýbavě v natočeném rozhovoru Radim Masný, podnikatel a dlouholetý podporovatel Miloše Zemana.

Záznam rozhovoru najdete v tomto videu:

„Já jsem s Vráťou kamarád,” říká v rozhovoru s Jankem Kroupou Radim Masný.Video: Janek Kroupa, Seznam Zprávy

„Já si nejsem vědom, že bych někomu nabízel úplatek. Ale svým způsobem obchod může vzniknout několika způsoby. A jeden z nich je, že jeden má sílu něco mít a druhý má sílu to zobchodovat,“ vysvětluje v rozhovoru Radim Masný, proč měl prostředník obchodu dostat zaplaceno.

Více o Radimu Masném a jeho pohledu na tuto kauzu se dočtete v tomto textu:

4. „Hrad není tržnice,“ říkají kritici. Kancléř by měl zveřejňovat schůzky

Kvůli kauze, kterou otevřely Seznam Zprávy, podají Transparency International a Piráti připomínky k návrhu zákona o lobbingu.

Šéf Transparency International David Ondráčka hovoří o tom, že na základě zjištění Seznam Zpráv hodlá podat doplnění návrhu zákona o lobbingu. Podle něj je potřeba, aby to, čemu kancléř Mynář říká ekonomická diplomacie, mělo pravidla: „Zdá se, že Hrad slouží pro jejich obchody jako politické krytí.“

Další reakce na kauzu Seznam Zpráv čtěte v tomto článku:

5. Na penězích jsme byli domluveni, řekl poprvé Radim Masný

Seznam Zprávy získaly nové přímé svědectví o tom, za jakých okolností se kancléř prezidenta Vratislav Mynář angažoval v minulých letech v chystaném prodeji břidlicového dolu nedaleko Opavy.

„Na odměně pro kancléře jsme byli domluveni,“ řekl Seznam Zprávám v čerstvě pořízeném rozhovoru podnikatel Radim Masný, pro něhož kancléř obchod s čínskými společnostmi CEFC a později CITIC domlouval.

Výplata byla podle Masného navázána na to, že prodej dopadne úspěšně. „V prvním kole byla odměna definována v procentech, ve druhé kole byla potom dána penězi,“ vysvětluje Masný podrobnosti. Potvrzuje tak už publikované informace. Seznam Zprávám totiž odměnu pro Mynáře už dříve potvrdily hned dva zdroje, a to s tím, že jsou případně ochotny svá tvrzení dosvědčit.

Více čtěte v tomto článku:

6. Není důvod vyvozovat důsledky, vzkázal Hrad k Mynářovým obchodům

Prezident Miloš Zeman nevyvodí žádné důsledky z toho, že vedoucí prezidentské kanceláře Vratislav Mynář dojednával za nevyjasněných okolností prodej břidlicového dolu u Opavy čínské společnosti CITIC.

„Žádné důsledky vyvozovat rozhodně nebudeme. Není důvod,“ sdělil Seznam Zprávám prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček.

Více čtěte v tomto článku:

7. Jaroslav Tvrdík: Nabídka obchodu přišla z kanceláře prezidenta

Zákulisí projektu, v němž se angažoval vedoucí prezidentské kanceláře, popsal v rozhovoru člen představenstva čínské firmy CITIC Jaroslav Tvrdík.

„Projekt nám byl postoupen Kanceláří prezidenta republiky,“ říká v rozhovoru pro Seznam Zprávy Tvrdík, člen nejužšího vedení nejprve CEFC, dnes polostátního CITIC.

Záznam rozhovoru s Jaroslavem Tvrdíkem najdete v tomto videu:

„Je možné, že nám kancléř takovýchto projektů doporučil více,” říká poněkud vyhýbavě Jaroslav Tvrdík.Video: Seznam Zprávy

Jaroslav Tvrdík dostal i otázku: Přijde vám správné, že kancléř prezidenta republiky dohazuje kšefty soukromým firmám?

Jeho odpověď: „To já si netroufám hodnotit. Já nejsem prezident České republiky.“

Rozhovor si můžete přečíst v tomto článku:

8. Muž do kšeftu. Příběhy Mynářova pohádkového bohatství mají společné rysy

„Angažmá Vratislava Mynáře při prodeji břidlicového dolu zapadá do koloritu dalších kauz, kdy lobboval za zájmy přátel. Všemi příběhy procházejí muži, s nimiž kancléř vydělal stovky milionů korun,“ píše v byznysovém profilu hradního kancléře reportér Ondřej Koutník.

Na začátku milénia vydělal stovky milionů korun na odpadovém hospodářství. Z dotací pak postavil skiareál v místech, kde skoro nesněží. Za pakatel koupil v pražských Strašnicích vilu, ze které vybudoval honosnou haciendu.

Článek Ondřeje Koutníka popisuje i zásadní byznysový vztah mezi Mynářem a Masným: „Podle zprávy webu motejlek.com obdrželi Masný a spol. za prodej firmy Petrcíle od Tykače kolem 800 milionů korun. Zda a jak si Masný částku rozdělil s Mynářem, není jasné. Dodnes se spekuluje, že právě nejasné finanční pohyby kolem kauzy Petrcíle byly jedním z hlavních důvodů, proč Mynář v uplynulých letech nedostal jako hradní kancléř bezpečnostní prověrku od Národního bezpečnostního úřadu (NBÚ).”

Celý článek Ondřeje Koutníka najdete zde:

9. Podcast s Jankem Kroupou: Nikdo nepočítal s tím, že kancléři budou kšeftmani

„Celá kauza nezačala tak, že by za mnou někdo přišel přímo a dal mi tip. Čínský vliv sleduji delší dobu. Dělal jsem sérii reportáží, které se týkaly firmy Huawei, kde vystupoval podnikatel Jaroslav Kříž. Ten měl problematický obchod s jedním z účastníků této kauzy. Začal jsem obcházet aktéry tohoto hradního dealu a dva z nich, kteří se přímo účastnili jednání, mi popsali, jak se odvíjelo,“ popisuje Kroupa v podcastu Stopáž.

„Jsou dva momenty, které ve mně vyvolávají pochybnost o roli prezidenta Zemana. Když v roce 2016 přijel čínský prezident Si Ťin-pching, prezident vzal tehdy s sebou na schůzku do Lán svého poradce Jie Ťien-minga, šéfa CEFC. Připadá mi jako docela zajímavá shoda, že poté začíná vyjednávání o obchodu, ze kterého má mít profit kancléř Mynář. Druhý moment: na začátku tohoto roku prezident Zeman prohlásil, že čínské investice jsou na houby a že do Číny nepojede. A to je shodou okolností chvíle, kdy se chlapci nedomluvili,“ dodává Kroupa.

Celý audiopořad Stopáž si pusťte zde:

10. Komentář Jana Lipolda: Nezvyknout si na Mynáře

„Nejde o úplně nový poznatek, ale je potřeba ho připomínat, abychom si nezvykli a nepropadli dojmu, že takhle prezidentští správci normálně fungují. Není tomu tak. Vratislav Mynář provozuje něco, co nemá v popisu práce. A ekonomická diplomacie je opravdu něco jiného než stavění mostů mezi Jaroslavem Tvrdíkem a Radimem Masným a jiné mynářovské obchodní projekty. Na zahraniční investory tu máme CzechInvest, od diplomacie je Ministerstvo zahraničí,“ píše v komentáři Jan Lipold.

„S tím, jak na veřejnosti a v médiích ‚ubývá‘ prezidenta, jako by zároveň ‚přibývalo‘ jeho kancléře. O Hradu už pomalu slyšíme víc v souvislosti se soudními spory, vyšetřováním a podivnými obchody než s vlastní prezidentskou agendou. Smutné. Dobré jméno úřadu hradního kancléře trpí.“

Celý komentář čtěte zde:

11. Mynář plánuje se svými miliony návrat na Moravu

V druhé části rozhovoru Seznam Zpráv s Vratislavem Mynářem kancléř hovoří o tom, že místo politiky se po angažmá na Hradě bude soustředit na svůj byznys. Mocné finanční skupiny ho prý ale vábí do svých služeb.

„Já už v tom mám jasno. 8. března 2023 pokládám tužku a podávám si dveře se svým nástupcem. Odejdu na jižní Moravu, zpět domů, odkud jsem přišel. Žádná politika, žádné kancléřování,“ říká v rozhovoru Mynář. „Ta nenávist vůči mé osobě a panu prezidentovi je tak silná, že se těším na to, až tyto věci nebudu muset vnímat a přijdu do Osvětiman mezi normální lidi.“

Celý rozhovor Ondřeje Koutníka s kancléřem Mynářem čtěte zde:

12. Glosa Jiřího Hoška: Mynářovy kšefty škodí Česku

„Ozvěna aféry hradního kancléře Vratislava Mynáře nezůstává jen v české kotlině. Už teď o ní dopodrobna a značně nelichotivě referují zahraniční diplomaté. Pro image Česka můžou být Mynářovy kšeftíky kryté Hradem devastující,“ píše ve své glose Jiří Hošek.

„Bývaly doby, kdy se zahraniční diplomaté v Praze věnovali především opulentním večírkům, vymetali výstavy a koncerty a tu a tam se v Brně zúčastnili nějakého veletrhu. Jenže oni jsou teď, pacholci, mnohem aktivnější. Čtou texty, jako je i tento, setkávají se v kuloárech s politiky, novináři i byznysmeny a mají takový přehled o naší zemi, až bychom se divili.“

Celou glosu čtěte zde:

13. Do dolu na břidlici investoval i vlivný muž zdravotnických obchodů

Seznam Zprávy zjistily, že v projektu prodeje břidlicového dolu Radim se skrytě angažovalo další známé jméno - bývalý náměstek ministra zdravotnictví Marek Šnajdr, který byl vlivnou postavou zejména zdravotnických zakázek a kvůli jedné z nich - týkající se Nemocnice Na Bulovce - čelí policejnímu stíhání. Marek Šnajdr držel v Dole Radim podíl přes svého bratra Michala.

„Břidlice je na Budišovsku tradiční produkt a nápad investovat do projektu se mi moc líbil, vše na začátku vypadalo slibně a projekt se mi tehdy líbil. Produkty se měly následně normálně prodávat do Hornbachu nebo Bauhausu a dalších prodejen,“ vysvětlil Marek Šnajdr své angažmá.

Článek o zapojení Marka Šnajdra čtěte zde:

Reklama

Doporučované