Hlavní obsah

Zemřel brněnský výtvarník Jan Zuziak, bylo mu 75 let

Foto: Shutterstock.com

„Ilustrační foto.“

Reklama

Zemřel brněnský výtvarník Jan Zuziak, bylo mu 75 let. Patřil k výrazným osobnostem brněnské umělecké scény, ačkoliv stál mimo oficiální struktury.

Článek

O Zuziakově smrti informovala Moravská galerie. Rodáka z Pozořic na Brněnsku v počátcích umělecké tvorby ovlivnily práce Mikuláše Medka, surrealismus a také dílo Vladimíra Boudníka. Začal se věnovat experimentální grafice a rozvíjet techniku dekalku. V 70. letech se přiblížil konceptuálnímu umění. Vytvářel grafické partitury, kresby, podílel se na kolektivních projektech a také přišel s konceptem imaginární země Zuziland.

„Nejdříve je to čistě smyšlený koncept, který rozvíjí se svými přáteli u piva. Vymýšlí zákony, ministerstva a způsoby fungování svobodné země jako reakci na právě vrcholící obdobní normalizace. Na konci 70. let navrhuje pro Zuziland originální známky, razítko na udělování víza a také vlastní vlajku Zuzilandu,“ popsala na facebooku kurátorka Jana Písaříková.

Moravská galerie se k Zuzilandu vrátila v roce 2019, součástí smyšlené země se tehdy stal Pražákův palác s expozicí moderního umění. „Je to imaginární území, můj vnitřní svět, kam jsem v roce 1976 emigroval. Nechtěl jsem emigrovat na Západ ani na Východ, emigroval jsem sám do sebe,“ zavzpomínal před dvěma lety Zuziak.

Výtvarník vyráběl vlastní známky, nechal si dokonce zhotovit štočky. Známky dával cizincům, kteří přijížděli do Brna, i Čechoslovákům, kteří měli příležitost vycestovat z totalitního státu do ciziny. Vracely se mu pak na obálkách či pohlednicích, které pošta doručovala přesto, že Zuziland nikdy neexistoval.

Zuziak se za normalizace snažil žít nezávisle na režimu. „Dělali jsme si, co jsme chtěli, samozřejmě za to něco hrozilo, ale hlavní bylo být svobodný,“ uvedl Zuziak. Dopisy z ciziny svým způsobem nahrazovaly cestování, které bylo pro Zuziaka nemožné, protože neměl pas. „Kde byla známka, tam jsem byl já,“ řekl tehdy. Byl také milovníkem přírody a sběratelem přírodnin.

Reklama

Doporučované