Hlavní obsah

Zemřel muž, který ve svém „letadle“ okradl tisíce lidí o miliardy

Foto: AP

Bývalý finančník Bernie Madoff zemřel ve vězení ve věku 82 let.

Reklama

Za své podvody si vysloužil doživotní trest vězení. Dopustil se totiž zdaleka největší zpronevěry v dějinách USA. Nyní bývalý finančník Bernie Madoff zemřel. Bylo mu 82 let.

Článek

Bernard Madoff stál za největším investičním podvodem v historii USA, na kterém podle americké televizní stanice CNBC vydělal miliardy dolarů. Zemřel ve vězení ve věku osmdesáti dvou let.

Jeho smrt ve Federálním lékařském středisku v Butneru v Severní Karolíně potvrdila federální Vězeňská kancelář.

Bernie Madoff se dostal do povědomí celého světa v roce 2009, kdy se přiznal k 11 zločinům a připustil provozování největšího soukromého „Ponziho systému“, v Česku známého pod názvem „letadlo“.

O tři měsíce později byl odsouzen k maximálnímu trestu: 150 let vězení a k tomu měl vrátit 170 miliard dolarů.

Ponzi systém, tzv. letadlo

  • Je nejčastějším podvodným systémem.
  • Využívá se většinou v obchodu.
  • Metoda je založena na neustálém přibírání nových a nových lidí, kteří nesou do podniku peníze. Peníze se do systému dostávají pouze od nových klientů, protože podmínkou pro vstup do systému bývá nemalý poplatek.
  • Tento poplatek (nebo jeho část) získá ten stávající člen, který nového člena do systému přivede.

Madoff zemřel podle dostupných informací přirozeně, uvedla agentura AP s odvoláním na anonymní zdroj. Podle svého právníka bojoval s vážným onemocněním ledvin.

Podle vyšetřovatelů a soudu rozběhl finančník svůj podvod už na začátku 70. let. Do jeho „letadla“ nastoupilo během čtyř dekád až 37 tisíc lidí ve 136 zemích. Mezi oběťmi jeho podvodů byly také známé osobnosti včetně režiséra Stevena Spielberga, herce Kevina Bacona nebo bývalého majitele baseballového klubu New York Mets Freda Wilpona.

Madoff trval na tom, že podvody začaly až počátkem 90. let, kdy podle něj „trh zpomalil v důsledku nástupu recese a války v Perském zálivu“. To pak finančník znovu tvrdil v e-mailu z roku 2013, který zaslal americké televizní stanici CNBC z vězení.

„Myslel jsem, že to bude jen krátkodobý obchod, který bude možné dohnat, jakmile se trh vzpamatuje,“ napsal. „Zbytek je moje tragická historie, ze které se už nikdy nevzpamatuji.“

Reklama

Doporučované