Hlavní obsah

Ženy proti Tálibánu: „Mám dvě děti, ale jsem připravena se obětovat“

Svět bez obalu: Ani bičování a výstřely je neodradí. Afghánky dál demonstrují proti Tálibánu.Video: RFE/RL

 

Reklama

Poté, co se Tálibán chopil moci nad Afghánistánem, slíbil ženám rovnoprávnost v souladu s islámským právem. Konkrétní kroky však z žen znovu činí občany druhé kategorie. I když je to nebezpečné, mnohé se rozhodly protestovat.

Článek

Protesty za rovnoprávnost neustávají a jejich dějištěm jsou ulice měst v různých částech Afghánistánu. Rádio Svobodná Evropa pořídilo a získalo několik videí, na kterých je vidět tvrdá reakce tálibánců. K rozehnání protestních shromáždění používají nejen obušky a biče, ale také ostrou munici.

„Tito lidé nemají žádný smysl pro spravedlnost. Ani to snad nejsou lidé,“ volá jedna z protestujících, která natáčela přímo během palby při demonstraci 7. září v Kábulu. „Nechtějí nám dát možnost demonstrovat. Nejsou to muslimové, ale nevěřící. Teď můžete vidět, v jaké situaci se nacházíme.“

Reportér RFE/RL natočil v těchto dnech rozhovor s podnikatelkou Freshtou Mowahídiovou, která se rozhodla do protestů zapojit. „Včera večer jsme si společně s dalšími ženami slíbily, že budeme bojovat a bránit svou zemi. Mám dvě děti, které jsem připravena obětovat za svou vlast. Jsem připravena obětovat i sebe. Když bylo zabito mnoho našich mladých lidí, proč bych to neměla udělat já? Je lepší mít občanskou válku, než aby si další generace musela protrpět tím, čím jsme si prošly my.“

Před nástupem Tálibánu byla úspěšnou podnikatelkou v oděvním průmyslu. „Musela jsem všechno zavřít. Takže se teď díváte na ženu, která pracovala na mnoha místech této země a nyní musí zůstat doma. Představte si, kolik dalších žen jako já teď musí být doma? Jen v jedné firmě pro mě pracovalo patnáct žen. Všechny jsem je musela propustit,“ konstatuje Freshta.

Ženy během demonstrací kritizují i vměšování Pákistánu do afghánských záležitostí. V Kábulu například upozorňovaly na to, že převzetí moci Tálibánem v Afghánistánu podporovala pákistánská výzvědná služba ISI.

„Nechceme, aby nám tady ISI sestavovala vládu. Afghánistán vždy byl a zůstane nezávislou zemí. My zde Pákistán nechceme – musí se z Afghánistánu stáhnout a přestat se tu vměšovat do politiky,“ říká ve videu další demonstrantka.

Video z Kábulu ukazuje bojovníka Tálibánu, jak jednu z demonstrantek bičuje. I přesto se odehrály další protesty žen – například ve městě Kundúz, Herát či v Mazáre Šarífu.

Reportér Rádia Svobodná Evropa Omid Marzbanz potvrzuje, že ženy, s nimiž mluvil, jsou odhodlané pokračovat.

„Minulé úterý se konala největší demonstrace proti Tálibánu během jeho dosavadní vlády. Ve středu se podobné akce uskutečnily i v dalších částech země. Došlo i na oběti a bití. Na sociálních sítích se objevily videozáznamy, které sdíleli aktivisté a účastníci demonstrací, na nichž je vidět, že Tálibán některé z protestujících, zejména ženy, bije a bičuje. Objevily se i informace, že v provincii Parván došlo k zabití několika demonstrantů. Jejich počet je zatím nejasný. Novináři informovali o tom, že protesty tam byly velmi násilné,“ popisuje Marzbanz.

Reportér je přesvědčen, že v Afghánistánu už teď žije generace žen, která není ochotná se svých práv vzdát. „Myslím, že to, co teď vidíme, jsou změny, ke kterým tady došlo za posledních 20 let. Přesvědčují nás o tom akce afghánských žen. Vidíme to na ulicích Kábulu. Ženy mají odvahu jít a postavit se Tálibánu a žádat o svá práva. V mnoha případech riskují i své životy nebo riskují, že budou později stíhány. Ale i přesto mají odvahu vyjít do ulic, skandovat hesla a dožadovat se svých práv,“ říká Marzbanz. Protesty a demonstrace, v jejichž čele často stojí ženy, představují výzvu pro afghánskou novou přechodnou vládu.

Více v úvodním videu. Další reportáže z produkce RFE/RL najdete zde.

Reklama

Doporučované