Hlavní obsah

Znovu a lépe. Stavební zákon je podle Svazu měst a obcí neopravitelný

„Ministerstvo se k územním partnerům otočilo zády.“ Rozhovor s Františkem Luklem, předsedou Svazu měst a obcí o novele stavebního zákona.Video: Silvie Friedmannová

 

Reklama

Jediná cesta ve vztahu k nové podobě stavebního zákona je ho zamítnout a začít znovu a lépe, zkritizoval podobu normy v rozhovoru pro SZ Byznys František Lukl, předseda Svazu měst a obcí.

Článek

Od minulého týdne, kdy stavební zákon schválili poslanci, už obce a kraje sepisují své výhrady. Novou podobu klíčové normy pro rozvoj obcí teď mají na stole k posouzení senátoři. Zatímco Ministerstvo pro místní rozvoj si od novely slibuje zrychlení a zjednodušení stavebního řízení, se kterým by souviselo také snížení počtu potřebných úředníků, řadě kritiků se nelíbí.

„Není možné, aby takto zásadní zákon byl tvořen de facto až v Poslanecké sněmovně,“ uvedl v rozhovoru pro SZ Byznys František Lukl a dodal, že „vláda poslala do Sněmovny návrh, který byl shodný s tím, co Svaz měst a obcí připomínkoval, nicméně v Poslanecké sněmovně to doznalo zásadních změn“.

Co vadí obcím?

Obce kritizují vysoké náklady spojené s přesuny úředníků, kteří by nově přešli pod stát. „Jako starostové si uvědomujeme, že je nutné zrychlit stavební řízení, ale domníváme se, že kulovým bleskem to určitě neuděláme,“ míní František Lukl, který sám stojí v čele jihomoravského Kyjova.

Ke zrychlení celého procesu, po němž volají nejen města, ale i Asociace krajů, by podle jeho názoru stačilo použít například sloučení dotčených orgánů státní správy. „Ta pomalost totiž není na bedrech stavebních úřadů jako takových, ale v té obrovské škále dotčených orgánů, které se musejí vyjádřit, než stavební úřad vydá rozhodnutí,“ míní Lukl.

Novela stavebního zákona

– Ministerstvo na zákonu pracuje několik let, základní vize představilo v roce 2017,

– má nahradit dosavadní normu z roku 2006,

– stát si od něj slibuje rychlejší a efektivnější stavební řízení a dodržování stanovených lhůt,

– díky digitalizaci by se část agendy řešila bez návštěv na úřadě,

– norma počítá mj. se vznikem Nejvyššího stavebního úřadu se sídlem v Ostravě a krajských stavebních úřadů.

Zdroj: MMR

Svaz nyní oslovil senátory z různých politických stran a žádá, aby zákon zamítli. Také Praha vyzvala horní komoru Parlamentu, aby zákon neschválila. Podle pražských zastupitelů by zákon měla přepracovat politická reprezentace, která vzejde z podzimních voleb.

Norma má naopak podporu Asociace developerů a Hospodářské komory.

Reklama

Doporučované