Hlavní obsah

„Zůstaňte doma,“ ozývá se z policejních dronů v Madridu

Foto: Unsplash

Drony pomáhají v dodržování karantény.

Reklama

Ve španělském hlavním městě začala policie využívat drony vybavené reproduktory. Zdůrazňují lidem, aby se vrátili domů a vycházeli ven pouze, pokud je to nezbytné. Podobnou taktiku využíval i čínský režim. Na akci s policií spolupracuje společnost Enaire zajišťující letovou navigaci.

Článek

Život v jindy přeplněných madridských ulicích se téměř zastavil. Jako jedny z mála se v nich pohybují policejní drony, které samy k vyprázdněným třídám pomáhají. Španělská policie používá létající stroje, aby snížila riziko dalšího šíření nákazy mezi obyvateli země poté, co byla v sobotu vyhlášena karanténa. Skrz reproduktory dronů zní hlas operátorů, kteří vyzývají občany, aby zůstali ve svých domovech.

V silně postiženém Španělsku platí podobná pravidla jako v České republice. Všechny školy, restaurace a bary jsou uzavřeny. Vstup je zakázán také do sportovních a kulturních středisek. Zákaz dopadl i na společenská setkání. Lidé mohou vycházet z domovů pouze v nejnutnějších případech, jako je nákup potravin a cesta do práce.

Hlasité drony

Video zachycující praktiky jako ze sci-fi filmu zveřejnila britská BBC. Zobrazuje letící drony, které hlasitě vyzývají chodce k návratu domů. Madridská policie se zaměřila především na zelené plochy v hlavním městě, kde se lidé i přes zákaz dále shlukovali. Mimo drony vybavené megafony policie také používá tradičnější metody, jako jsou hlídky v autech nebo pochůzky. Pouze drony ale zajišťují stoprocentní ochranu před nakažením novým druhem koronaviru.

„Bez zaváhání použijeme všechny prostředky, které máme k dispozici, abychom dávali pozor na vaše bezpečí i bezpečí všech ostatních, i když někteří z vás nám to neulehčují,“ napsalo městské policejní oddělení na svůj twitterový účet.

Španělská společnost Enaire zajišťující letovou navigaci oznámila, že s policejním sborem na této akci spolupracuje. Obdobná koordinace probíhá i se španělským letectvem.

Inspirace v Číně

Španělsko se tak postavilo po bok Číny, která rovněž využívala drony k dodržování svých přísných pravidel karantény. Neváhala rovněž využít své sledovací sítě a software, který dokáže rozpoznávat obličeje. O praktikách informovaly v lednu čínské noviny Global Times.

„Stojíme před těžkými časy, kdy musíme omezit některá důležitá práva obyvatel, pokud chceme tento virus porazit,“ řekl ministerský předseda španělské vlády Pedro Sánchez.

Lidé, kteří poruší karanténu, mohou ve Španělsku čelit pokutě až 600 tisíc eur (přibližně 16 milionů korun), a dokonce jim může být udělen trest odnětí svobody.

Reklama

Doporučované