Hlavní obsah

„Amnestie pro ruské teroristy.“ Zelenského rozlítila kritika jeho armády

Foto: Dmytro Larin, Shutterstock.com

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj označil zprávu AI za manipulativní.

Reklama

Kritiku a pobouření vyvolala na Ukrajině čtvrteční zpráva mezinárodní organizace Amnesty International. Dokument viní ukrajinskou armádu z porušování mezinárodního humanitárního práva.

Článek

Snažíte se přesunout odpovědnost z agresora na oběť, vzkázal ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj mezinárodní organizaci Amnesty International (AI).

„Manipulativní zpráva“

Ta ve čtvrtek publikovala zprávu, podle které ukrajinská armáda při obraně před ruskou invazí zřizuje základny a umisťuje zbraně v obytných oblastech a tím pak vystavuje civilisty ohrožení.

Zpráva vyvolala na Ukrajině pobouření. Podle Zelenského se AI „svou manipulativní zprávou“ snaží „amnestovat teroristický stát“, jak prezident nazývá Rusko.

Ve čtvrtečním večerním videovzkazu zároveň připomněl cílené útoky Rusů na fronty lidí, evakuační autobusy, zastávky MHD, pomníky obětem holocaustu, hřbitovy nebo tábor s ukrajinskými válečnými zajatci v Olenivce.

Neuctivá, nespravedlivá, zvrácená

Zprávu Amnesty International zkritizovala i celá řada dalších ukrajinských politiků. „Možná je to špatným výběrem slov nebo možná špatnými důrazy. Tyto výroky však zní vůči ozbrojeným silám a nám Ukrajincům neuctivě. A my nemáme rádi, když nejsme respektováni,“ napsala například vicepremiérka Iryna Vereščuková.

Ministr zahraničních věcí Dmytro Kuleba označil zprávu za „nespravedlivou vůči Ukrajině“.

Za armádu se postavil i ministr obrany Oleksij Reznikov. Zprávu označil za pokus o zpochybnění snahy Ukrajinců „vzdorovat genocidě“ a chránit své rodiny a domovy. „Je to zvrácenost, bez ohledu na to, jaké právní konstrukce ji maskují,“ řekl Reznikov o zmíněném pokusu, jak o zprávě mluví.

„Je ostudné, že organizace jako Amnesty International se podílí na dezinformační a propagandistické kampani,“ napsal ve čtvrtek na Twitteru Zelenského poradce Mychajlo Podoljak.

A zprávu od Amnesty zkritizoval i ukrajinský ombudsman Dmytro Lubinec. „Stejně jako miliony Ukrajinců jsem dnes pobouřen,“ napsal na síti Telegram. Civilisté jsou podle něj ohroženi jen z důvodu ruské agrese.

Šéfka AI: útoky trollů

Na vlnu kritiky ve čtvrtek večer reagovala ředitelka AI Agnès Callamardová. „Ukrajinské a ruské bandy a trollové na sociálních sítích – ti všichni dnes útočí na vyšetřování Amnesty. Tohle se nazývá válečná propaganda, dezinformace. Naši nestrannost ani fakta to nezmění,“ napsala Callamardová na Twitteru.

„To, že se ukrajinská armáda brání, ji nezbavuje povinnosti dodržovat mezinárodní humanitární právo,“ uvedla Callamardová o něco dříve. „Ukrajinská vláda by měla neprodleně zajistit, aby rozmisťovala své síly mimo obydlené oblasti nebo evakuovala civilisty z oblastí, kde armáda působí,“ dodala.

Spokojenost ruské ambasády

K tématu se už vyjádřila i ruská diplomacie. „To je to, co Rusko říkalo celou dobu,“ píše se na Twitteru ruského velvyslanectví ve Velké Británii o závěrech zprávy AI.

Jde o stejný účet, který minulý pátek vyzval „k ponižující smrti“ ukrajinských válečných zajatců. „Bojovníci Azovu si zaslouží popravu, ale ne popravčí četou, ale oběšením, protože nejsou skuteční vojáci. Zaslouží si ponižující smrt,“ stálo v tweetu.

Server Hromadske upozorňuje, že na vzniku zprávy se nepodílela ukrajinská kancelář Amnesty International. „Podle pravidel organizace se během ozbrojených konfliktů a válek zabývá dokumentací přestupků a trestných činů pouze odbor krizové reakce,“ uvedla mluvčí Kateryna Mitjeva.

Zdůraznila také rozdíly mezi válečnými zločiny a porušováním mezinárodního humanitárního práva, které čtvrteční zpráva AI konstatovala.

Publikaci jsme nechtěli, říká kyjevská AI

Ředitelka ukrajinské pobočky AI Oksana Pokalčuková na Facebooku dodala, že její kancelář dělala vše pro to, aby k publikaci zprávy nedošlo. Do Kyjeva nedorazila ani pracovní verze dokumentu a ke zprávě se ani přes připomínky nedodalo stanovisko ukrajinského ministerstva obrany.

Řada komentářů pod příspěvkem vyzývá Pokalčukovou a další pracovníky AI, aby na protest proti zprávě rezignovali.

Ukrajinská kancelář podotýká, že od začátku války podporuje ukrajinské vyšetřování případů válečných zločinů spáchaných na Ukrajině Ruskem nebo dalšími státy a sama zdokumentovala desítky válečných zločinů spáchaných Ruskem.

Ukrajinská Amnesty zároveň uvedla, že tým jejího krizového oddělení nezaznamenal žádné válečné zločiny spáchané ukrajinskou armádou.

Zpráva Amnesty International

Zpráva Amnesty International uvádí, že od dubna do července strávili její pracovníci několik týdnů vyšetřováním ruských úderů v Charkově, Donbasu a Mykolajivu. Z vyšetřování vyplynulo, že ukrajinské síly v některých případech prováděly údery z obytných oblastí a že v uvedených regionech rozmisťovaly jednotky do civilních budov.

„Většina obytných oblastí, kde se vojáci nacházeli, byla vzdálena několik kilometrů od frontových linií a existovaly reálné alternativy, které by neohrožovaly civilisty – například vojenské základny, hustě zalesněné oblasti nebo jiné stavby dále od obytných oblastí,“ uvedla AI s tím, že nenalezla důkazy o tom, že by ukrajinská armáda požádala civilisty o evakuaci z přilehlých budov nebo jim při ní pomáhala.

Organizace připouští, že ne všechny ruské útoky na civilní oblasti na Ukrajině měly zasáhnout vojenskou infrastrukturu. Tvrdí naopak, že některými útoky spáchaly ruské síly válečné zločiny, neboť mířily na civilní cíle.

Praxe ukrajinské armády, kdy rozmisťuje vojáky do obydlených oblastí, v žádném případě neospravedlňuje nahodilé ruské útoky proti civilním cílům, včetně útoků mezinárodně zakázanou municí, zdůrazňuje AI.

Reklama

Doporučované