Hlavní obsah

Z komika válečným prezidentem. Jak se Zelenskyj stal Putinovým nepřítelem

Foto: Profimedia.cz

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj je podle vlastních slov ruským cílem číslo 1.

Reklama

Než vstoupil do politiky, lidé ho vídali na televizních obrazovkách a během stand-up večerů. Nyní stojí v čele národa, který se brání ruské agresi.

Článek

„Boj se odehrává tady. Potřebuju munici, ne odvoz.“

Těmito slovy ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odmítl žádost Spojených států na evakuaci. Kyjev, kde se hlava státu momentálně nachází, je podle ukrajinského generálního štábu cílem ruské invaze. Tamní média již také informovala o podrobném plánu na jeho dobytí.

Kýženým výsledkem dané operace je zmocnit se vedení státu, v plánech však není specifikováno, o koho přesně by mělo jít. V nedávno zveřejněném krátkém videu nicméně ukrajinský prezident sdělil, že nepřítel ho označil za cíl číslo 1, jeho rodina má být cílem číslo 2.

Zelenskyj je ve funkci necelé tři roky a není to žádný politický matador. Od té doby, co ruské jednotky zaútočily na Ukrajinu, se mu však dostává stále větší pozornosti napříč společností. Jeho videa přímo z Kyjeva sklízí úspěch a uživatelé sociálních sítí ho nazývají hrdinou.

„Dobré ráno všem. Nevěřte falešným zprávám. Jsem tady,“ říká Zelenskyj v jednom z posledních videí, které vypustil do světa. „Nesložíme zbraně. Budeme bránit naši zemi. Naše zbraně jsou naše síla. Tohle je naše půda. Naše země. Naše děti. Všechny je ochráníme,“ zdůraznil prezident, který má s manželkou Olenou dceru a syna.

Kdo je možná nejopěvovanější muž posledních dní? Jak vypadala jeho cesta z pódií až do válečné zóny? A jaké má za sebou úspěchy i skandály?

Komikem

Čtyřiačtyřicetiletý Zelenskyj se narodil 25. ledna 1978 v ukrajinském městě Kryvyj Rih. V roce 2000 ukončil studium na Kyjevské národní ekonomické univerzitě, ze kterého vyšel s právnickým titulem. V té době se nicméně již tři roky pohyboval v trochu jiném světě a mimo ten právnický pak zůstal i po škole.

Od roku 1997 až do roku 2003 totiž působil jako herec, performer, scenárista a producent standupového soutěžního týmu Kvartal 95, který byl součástí známého zábavného pořadu KVN. V roce 2003 se pak Zelenskyj podílel na vzniku Studia Kvartal 95, jehož byl v letech 2003–2011 a 2013–2019 výkonným producentem.

Jak uvádí oficiální prezidentský web, Zelenskyj za svou kariéru před nástupem do čela státu produkoval 10 celovečerních filmů a získal více než 30 cen Národní televizní ceny Ukrajiny Teletriumph. Ukrajinský prezident je  také laureátem mnoha mezinárodních filmových festivalů a mediálních fór.

Foto: Profimedia.cz

Volodymyr Zelenskyj během programu skupiny Kvartal 95.

Možná nejznámějším a často skloňovaným Zelenského počinem je role v oblíbeném seriálu Služebník lidu z roku 2015. V tom totiž ztvárnil právě postavu prezidenta. „Když se z výlevu jednoho ukrajinského středoškolského učitele proti zkaženosti vlády stane na sociálních médiích virál, udělají z něj nového prezidenta země,“ láká ke zhlédnutí web ČSFD.

S totožným názvem se v prosinci 2017 na politické scéně Ukrajiny objevuje i politická strana, která do té doby fungovala pod jménem Strana rozhodujících změn a v jejím čele stál Ivan Bakanov. Je to právě ona, za koho Zelenskyj kandiduje na post hlavy státu.

Prezidentem

Zelenskyj byl prezidentem Ukrajiny zvolen 21. dubna 2019. Nešlo přitom o žádné překvapení, v předvolebních průzkumech totiž vedl už delší dobu. V kampani se však vyhýbal debatám a komunikoval hlavně na sociálních sítích a prostřednictvím již zmiňovaného seriálu.

„Samozřejmě zveřejnil nějaký program, ten ale obsahuje některé prvky, které lze bezpečně zařadit do škatulky populismu. Narážel třeba na nutnost boje proti korupci, sliboval Ukrajincům řadu úlev, daňové prázdniny,“ uvedl po prvním kole ukrajinských voleb v roce 2019 pro Seznam Zprávy odborník na východoevropskou politiku Jan Šír z Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy.

Již první část prezidentského klání Zelenskyj vyhrál s přehledem – získal podporu 30,4 procenta voličů. Jeho postupující protikandidát, tehdejší ukrajinská hlava státu Petro Porošenko, získal 16 procent hlasů. Druhé kolo voleb pak současný ukrajinský prezident vyhrál se ziskem 73 % hlasů.

První pře s ruským sousedem na sebe nenechala dlouho čekat. Ihned po svém zvolení Zelenskyj reagoval na dekret Kremlu, který zrychlil vydávání ruských pasů pro obyvatele východní Ukrajiny. Ruský prezident Vladimir Putin tehdy dokonce prohlásil, že zvažuje, že všem Ukrajincům umožní snadnější přístup k ruskému občanství.

Zelenskyj, který prezidentskou přísahu složil až ke konci května, na Putinovu nabídku nicméně brzy reagoval na Facebooku. V příspěvku se zavázal, že „poskytne občanství zástupcům všech národů, které trpí autoritářskými a zkorumpovanými režimy, ale především lidu ruskému, který trpí ze všech nejvíc“.

Hned na začátku svého prezidentství Zelenskyj učinil několik výrazných kroků. Jen několik minut po své inauguraci například rozpustil parlament a krátce nato vypsal mimořádné volby, které se odehrály na konci července. Během prvních 11 dní ve funkci pak stihl také vrátit ukrajinské občanství Michailu Saakašvilimu, bývalému gruzínskému prezidentovi.

Pozornosti se Zelenskému dostalo například i ohledně telefonátu s Donaldem Trumpem. V souvislosti s ním totiž demokraté v září 2019 zahájili fázi vyšetřování ohledně Trumpova prvního impeachmentu.

Bývalý americký prezident se tehdy měl snažit přinutit ukrajinské vedení, aby mu pomohlo v politické kampani před listopadovými prezidentskými volbami. Podle médií Trump na Zelenského naléhal, aby Kyjev vyšetřoval Huntera Bidena, syna Joea Bidena, kvůli podezření z korupce při jeho podnikání na Ukrajině.

Pandora Papers

Prezidentská kampaň Zelenského slibovala boj proti oligarchům a korupci. Když však na podzim minulého roku projekt Pandora Papers zveřejnil dokumenty o obcházení daní, daňových únicích a praní špinavých peněz, kterých se dopouštějí stovky miliardářů a vysoce postavených politiků po celém světě, bylo v nich i jeho jméno.

Internetem tehdy proletělo video Offshore 95. Podle zjištění ukrajinských novinářů z projektu Slidstvo.info, kteří video zveřejnili, si Zelenskyj založil společně se svými partnery síť offshorových firem na Britských Panenských ostrovech, v Belize a na Kypru.

Tyto společnosti podle informací Slidstvo.info sahají nejméně do roku 2012, tedy do roku, kdy měla skupina komiků Kvartal 95 svou pravidelnou show na kanálu vlastněném Ihorem Kolomojskyjem. Ten je prominentním ukrajinským oligarchou, který čelí sankcím USA i Evropské unie za mnohamiliardový podvod.

Mezi Zelenského obchodní partnery patřil Ivan Bakanov, který v současné době vede hlavní ukrajinskou civilní kontrarozvědku, jež má často na starosti i korupční případy. Dalším byl prezidentský poradce Sergej Šefir, jenž offshorové společnosti spravoval. O zisky se ale podle dokumentů měl dělit se Zelenského manželkou.

Šefir, spoluzakladatel Studia Kvartal 95, jejich rozhodnutí využít offshorové společnosti ve zprávě, kterou zveřejnilo Slidstvo.info, hájil. Udělali to prý kvůli povaze „podnikatelského klimatu“ na Ukrajině. Nejeden odborník však varoval, že podezřelé transakce mohou pošpinit Zelenského pověst na Západě.

Sám Šefir i Bakanov jsou zároveň součástí další kontroverze spjaté se Zelenským. Po svém nástupu do funkce se totiž prezident obklopil poradci právě z okolí Studia Kvartal 95. Ti přitom neměli zkušenosti s diplomacií či obranou země.

Válka na Ukrajině

Foto: Seznam Zprávy, Shutterstock.com

.

Podívejte se, jak pomoci Ukrajině. Reportéři Seznam Zpráv se už pošesté vydali na Ukrajinu, podívejte se na jejich očitá svědectví z válkou zmítané Ukrajiny. Seznam Zprávy v ukrajinštině (praktické informace, zprávy, příběhy) – Українські новини.

To nejdůležitější k dění na Ukrajině shrnujeme každý všední den v newsletteru Tečka. Přihlaste se k odběru.

Reklama

Doporučované