Hlavní obsah

Pavel, nebo Babiš? „Necháme si Zemana,“ zní z bašty Nerudové

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Tomáš Svoboda , Seznam Zprávy

V obci Telecí na Svitavsku, kam jezdí na chalupu, zaznamenala Danuše Nerudová svůj nejlepší výsledek v Česku.

Reklama

V obci Telecí na Svitavsku získala Danuše Nerudová svůj nejlepší výsledek v prezidentských volbách, téměř 60 procent hlasů. Redakce Seznam Zpráv zjišťovala, koho její příznivci upřednostní ve volebním finále.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

V prvním kole hodil hlas Danuši Nerudové. Jako většina místních v obci Telecí na Svitavsku. „Volit půjdu i ve druhém, ale jasno nemám,“ říká muž v montérkách, který před obědem míří na nákup. Jméno říct nechce.

„Podle čeho se rozhodnu? Jak se vyspím. Anebo nikam nepůjdu a zůstanu sedět doma. Viděl bych tam spíš Nerudovou,“ dodává černovlasý padesátník.

Malebná obec se čtyřmi stovkami obyvatel se pyšní řadou vesnických usedlostí. Jednu z chalup si na klidném venkově před lety vybrali i Nerudovi. Na pomezí Vysočiny a Pardubického kraje tráví spoustu víkendů a mezi místními jsou oblíbení.

Také proto tady profesorka z Brna dostala nejvíc hlasů v Česku. Získala jich 59,8 procenta, obálku s jejím jménem vhodilo 156 občanů obce.

Celorepublikově však skončila třetí. Celkem ji v Česku chtělo na Hrad 777 tisíc hlasujících. A právě volební chování těchto lidí může rozhodnout, jestli se nakonec prezidentem stane generál ve výslužbě Petr Pavel, nebo expremiér Andrej Babiš.

Respektujeme názor druhého

Ač Nerudová doporučila voličům Pavla, ani v její baště zatím moc jasno není.

Potvrzuje to i zmíněný padesátník. „Pavel patří k vojákům, ne na prezidenta. A Babiš ať zůstane, kde je. Když dělal premiéra, celkem to šlo, ale na Hrad se nehodí. Přece jen byl lepší v pozici premiéra než ta současná brýlatá figurka,“ marně vzpomíná na jméno předsedy vlády Petra Fialy.

+2

Do svahů se opírá lednové slunce a v údolí Teleckého potoka se drží nebeský klid. Člověka by pohledal. Jen v místní prodejně potravin je trochu živěji. Pro pár věcí po víkendu míří manželé Jana a Petr.

Mladá světlovlasá paní přiznává, že v prvním kole také dala hlas Nerudové. „Koho budu volit ve druhém kole, si nechám pro sebe. Ale budu se rozhodovat podle vystupování kandidáta a jeho reprezentativnosti,“ říká.

Manželé se smíchem dodávají, že své hlasy mezi Babiše a Pavla podělí. „Každý na prezidenta máme jiný pohled. Doma to raději neřešíme, ale respektujeme názor druhého.“

V obci se na seznamu objevilo 331 oprávněných voličů, účast byla i díky „chalupářce“ Nerudové vysoká, téměr osmdesátiprocentní. Až s velkým odstupem a ziskem 18 procent skončil druhý Babiš, třetí Pavel dostal jen 14,6 procenta.

Bez favoritky

Který z finalistů prezidentských voleb je lepší, nemají jasno ani prodavačky v obchodě. „Asi volit nepůjdu. Ani jeden, ani druhý není náš šálek čaje. Babiše úplně nesnáším, ale ani Pavel mi moc nesedí,“ přiznává žena s vlnitými vlasy. Její kolegyně přikyvuje. „Vůbec netušíme, jestli jít.“

Také jim by se líbila na Hradě první žena v historii Česka. „Jezdí sem na chalupu už asi pět let. Chodí sem na nákupy. Jsou to normální lidé, na nic si nehrají, že by se nějak povyšovali. Zapadli sem. A paní je taková sympaťanda. Dostala se do finále. A dopadla dobře. Možná o ní teď uslyšíme ještě víc, protože si své místo v politice vydobude,“ doufá prodavačka.

Rozpravu u pokladny slyší jeden z nakupujících. „Necháme si Zemana, ne? Možná se na něj bude ještě vzpomínat,“ hlásí hrdě.

Mimochodem dosluhující prezident tu před pěti lety porazil akademika Jiřího Drahoše jen těsně. Získal 51,5 procenta hlasů. Jeho prezidentskou fotku však na teleckém obecním úřadě budete hledat marně.

V kanceláři starosty Jaroslava Šimona visí na zdi nad státním symbolem figurka anděla.

Také 59letý první muž obce přiznává, že volil Nerudovou a za dva týdny půjde volit jen se skřípěním zubů. „Estébáka nechci a rozvědčíka tedy také moc ne. S kontrášema (pracovníky kontrarozvědky) jsem skončil, už když jsem byl na vojně,“ směje se.

Přesto má o volbě jasno a vysvětluje proč. „Pro normálně smýšlejícího člověka by neměl být problém se rozhodnout. Za sebe říkám otevřeně: Tak budeme mít na Hradě vojáka. Jsme na vesnici. Běžte se podívat, kolik tady stojí v obchodě potraviny. Sedmdesát procent potravinářského trhu vlastní pan Babiš. A bude vykřikovat, co dělá pro lidi. Hrabe jen pro sebe do kapsy,“ dodává.

Ke komu se místní přikloní, si starosta netroufá odhadnout.

Ráz dědině hlavně o víkendu dodávají dojíždějící rekreanti z Brna a dalších měst v dojezdové vzdálenosti. „Na 125 trvale obydlených domů připadá 96 chalupářů. Je to skoro jedna ku jedné. Ale ti, kteří měli objekt k rekreaci a stali se z nich občané, jsou přesně čtyři. Jeden z nich se sem přihlásil zrovna na konci prosince,“ směje se starosta s tím, že hlasy z města tu s výsledky příliš nepohnou.

Když v kulturním domě Nerudová v listopadu uspořádala besedu, udělala na místní dojem. Bylo plno, dorazilo přes tři sta lidí. „Dal jsem jí slib. Řekl jsem jí, že když bude zvolená, po deseti letech tady bude místo anděla na fotce zase viset prezident,“ ukazuje starosta na bílé místo na zdi.

„Nebude. Zůstávám u andělíčka.“

Reklama

Doporučované