Hlavní obsah

Komentář: Žena na Bulovce omylem přišla o dítě. Jakou cenu má život?

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační snímek.

Reklama

Ve Fakultní nemocnici Bulovka kvůli záměně pacientek potratila zdravá těhotná žena, která přišla na běžnou kontrolu. Doufejme, že zdravotníci pokorně skloní hlavu.

Článek

Komentář si také můžete poslechnout v audioverzi.

Zda a případně jaký trest zasluhují zdravotníci, kteří na Bulovce připravili omylem o dítě ženu v 16. týdnu těhotenství, rozhodnou instituce k tomu určené. V kauze, do níž se již vložila policie, patrně dojde na soudní přelíčení.

V právním státě, mezi něž se počítáme, není na nás laicích, abychom vybaveni kusými informacemi kohokoliv lynčovali. Nechť koná justice.

K čemu je snad možné se s ostražitostí vyjádřit, je cena lidského života.

Zní to a je absurdní. Řeklo by se, že jde o hodnotu nevyčíslitelnou.

Přesto se na dané téma vedou po staletí, ale i v moderní éře filozofické pře. Společnost 21. století dospěla k částce 10 051 200 korun.

Lenka Teska Arnoštová z Katedry zdravotnického práva Právnické fakulty Univerzity Karlovy pro web iDnes uvedla, že „je to velmi individuální. Záleží také na tom, o jaké pacientky šlo a jaký vliv to bude mít na jejich život.“

Což teď nedokážeme posoudit. Je ale, myslím, přípustné předpokládat, že došlo k jedné z nejbolestnějších tragédií, jež mohou ženu, ale i celou její rodinu potkat.

Teska Arnoštová rovněž dodala, že „pokud skutečně pochybil konkrétní zaměstnanec, tak v pracovněprávní rovině ručí 3,5násobkem platu. Většinou se to řeší v rámci škodní komise jednotlivých poskytovatelů zdravotních služeb.“

Čímž se od deseti milionů dostáváme k nižším statisícům korun.

Neříkám, že jde o zanedbatelný rozdíl. Ani že finanční pomoc rodině stižené takovým neštěstím není namístě.

Mnohem důležitější je ovšem etický a mravní přístup.

Odstrašujícím příkladem budiž příběh z května roku 2017.

Tehdy osmiletý chlapec podstoupil operaci mandlí v Pardubické nemocnici. Čtyři dny poté začal na lůžkové části dětského oddělení masivně krvácet z operační rány.

Sestry a lékařka jej nechaly s matkou odejít na ORL ambulanci a snažily se přivolat odbornou pomoc, což trvalo dlouhé minuty. Kvůli krvácení dítě zřejmě vdechlo krev a dusilo se, což způsobilo těžké poškození mozku. Od té doby je v takzvaném bdělém kómatu.

V dubnu 2022 pardubický soud uložil za těžké ublížení na zdraví z nedbalosti podmíněné tresty lékařce a sestře, další sestru zprostil obžaloby.

Rozsudek nad lékařkou potvrdil i Nejvyšší soud. Lékařka však nedávno proti podmínce podala ústavní stížnost.

Nerozporuji, že se může cítit nevinná. Byť záběry z kamery na chodbě špitálu pocitově hovoří proti.

Dobová videoreportáž Seznam Zpráv k pardubickému případu.Video: Seznam Zprávy

Přesto doufám, že nikdo ze zdravotníků v aktuální kauze nezaujme totožný postoj. A nepustí se do sedm let dlouhé právní bitvy se zdevastovanou rodinou.

Nýbrž před pohromou, surovou ranou osudu, jež stihla jinou lidskou bytost, pokorně skloní hlavu.

A nedočká-li se operatér, anesteziolog nebo jiný člen týmu justiční zvůle, což nepředpokládám, uchýlí se k uctivé, mlčenlivé účasti.

V truchlohře, jíž jsme svědky, je to daleko důležitější než všechny miliony světa.

Reklama

Doporučované