Hlavní obsah

Pomoc Ukrajině na dosah. Šéf americké sněmovny jde kvůli ní i proti svým

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Twitter @SpeakerJohnson

Předseda americké Sněmovny reprezentantů v únoru 2024.

Reklama

Balíček vytoužené pomoci Kyjevu by mohl americkou Sněmovnou reprezentantů projít už o víkendu. O co všechno se hraje? Nabízíme odpovědi na klíčové otázky.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Republikánský předseda americké Sněmovny reprezentantů Mike Johnson čelí nevoli. Stále více konzervativců ho v poslední době veřejně znevažuje a vzpírá se jeho vedení. Dva dokonce vyhrožují jeho odvoláním.

Důvodem je Johnsonovo odhodlání ještě tento týden uspořádat hlasování o balíčku zahraniční pomoci, jehož součástí je pomoc Ukrajině či Izraeli.

Právě další peníze Kyjevu jsou ale pro velkou část republikánů nemyslitelné, obzvláště ve chvíli, kdy se USA potýkají s migrační krizí na jižní hranici země.

Johnson se balíček Sněmovnou reprezentantů snaží protlačit v trochu jiné podobě, než v jaké prošel Senátem.

Seznam Zprávy přinášejí odpovědi na ty nejdůležitější otázky, které současné dění za oceánem více přibližují.

Jaký je Johnsonův plán?

Balíček financí pro Ukrajinu, Izrael, Tchaj-wan a další zahraniční témata rozdělit na čtyři samostatná hlasování. Celková výše zhruba odpovídá částce, kterou Senát schválil již v únoru, obsahuje ale několik rozdílů.

Pomoc Ukrajině by měla činit přibližně 61 miliard dolarů, více než třetina této částky by však měla být určena na doplnění amerických zásob. Dalších 26 miliard dolarů by mělo být pro Izrael, osm miliard dolarů pro spojence v Indo-Pacifiku, stejně jako pro několik dalších zahraničněpolitických návrhů ve čtvrtém bloku návrhu.

Jednou ze zmiňovaných úprav je například to, že 10 miliard dolarů hospodářské pomoci Ukrajině má podobu návratné půjčky.

Za schválení balíčku lobboval i Fiala

Petr Fiala v americkém Kongresu jednal s předsedou Sněmovny reprezentantů i dalšími politiky. Schůzka proběhla v době, kdy se v USA mluví o brzkém odblokování pomoci Ukrajině. Ohledně toho je prý premiér mírně optimistický.

„Ten plán je velmi blízký plánu ze Senátu a do značné míry dává demokratům moc a ústupky. Částečně také nechává na nich, aby republikány - a hlavně Mikea Johnsona - vysvobodili z té zacyklené situace, v níž se nachází,“ přiblížil pro Seznam Zprávy nejnovější vývoj amerikanista Jan Beneš z Ostravské univerzity.

I když se návrh rozdělí na několik hlasování, zůstává jedním balíčkem. Některé jednotlivé části tak projdou s drtivou většinou demokratických a pár republikánských hlasů, zatímco v jiném případě bude rozložení hlasů odlišné. Jde ovšem o to, aby v každé části bylo něco, co navnadí dostatečnou část zákonodárců z obou stran.

Má plán šanci na úspěch?

Podle amerikanisty Beneše docela solidní. „V momentě, kdy je zablokovaná Sněmovna reprezentantů, je to asi nejlepší z nejhorších možností,“ zhodnotil plán. „Realita v sobotu večer ale samozřejmě může být jiná,“ podotkl.

Právě v sobotu by mělo proběhnout finální hlasování. A i když se Johnson snaží rozdělené republikány sjednotit ve svůj prospěch, řada jeho kolegů je odhodlána návrhy odmítnout. Předseda tak bude spoléhat na podporu demokratů, které lídr demokratické sněmovní menšiny Hakeem Jeffries plánuje svolat ve čtvrtek, aby se o balíčku pobavili.

Podporu plánu již vyjádřila řada republikánů nebo prezident Joe Biden. Ten prohlásil, že jakmile obě komory návrh schválí, podepíše jej. To by však mohlo ještě nějaký čas trvat, jelikož po schválení Sněmovnou se návrh vrátí do Senátu, aby v upravené verzi prošel i zde.

Jaká je situace předsedy Johnsona?

Poté, co přišel s výše nastíněným řešením, čelí stále většímu tlaku republikánů, kteří s balíčkem nesouhlasí. Rezignovat na funkci prý nehodlá, ačkoliv dva z jeho kolegů - Marjorie Taylor Greeneová a Thamos Massie - volají po jeho sesazení.

„Je pro mě překvapením, jak konstruktivní v tom Johnson je,“ uvedl Beneš. „Myslím, že svou roli hraje třeba to, že je volební rok a na podzim budou kromě prezidentských také volby do Kongresu. Chce tedy, aby Republikánská strana vypadala konstruktivně a aby Kongres nebyl úplně zablokovaný ve všech otázkách, které je nutné řešit.“

Bidenův boj o Bílý dům

Naštval je přístupem k dění v Gaze a vzdálený je jim i věkem, Joe Biden si však uvědomuje, jak důležití mladí voliči jsou. Jeho kampaň nedávno odstartovala i na kontroverzním TikToku, který je na vládních zařízeních v USA zakázán.

Amerikanista v souvislosti s volebním rokem zmiňuje i možnost, že republikáni možná nejsou ochotni znovu absolvovat trapas, v jehož rámci budou opět odvolávat svého šéfa sněmovny. Tak tomu bylo loni v případě Kevina McCarthyho a sehnat někoho na jeho místo se ukázalo jako problém.

„To, že nyní od Greeneové a Massieho vychází impuls k jeho odvolání, není úplně reprezentativní, byť se ozývají i další,“ podotkl Beneš. „Myslím si ale, že nálada odvolat ho není až tak silná, jak byla třeba u jeho předchůdce McCarthyho. Johnson si je toho možná vědom a tím pádem možná neriskuje tolik, jak by se nám mohlo zdát.“

Co předcházelo momentální situaci?

Kyjev čeká na schválení dalších balíčků americké pomoci už od konce minulého roku, kdy republikáni další podporu Ruskem napadené země zablokovali. Tok již dříve schválené pomoci pak pomalu začal vysychat a pro Ukrajinu se situace postupně stala v podstatě existenčním problémem.

Prezident Volodymyr Zelenskyj dokonce varoval, že v momentě, kdy Spojené státy neposkytnou jeho zemi nový balík pomoci, Ukrajina válku prohraje. I když se dnes Evropa snaží díru po USA zalepit, zdaleka na takovou výzvu nestačí.

Prvotním plánem amerických politiků bylo spojit zahraniční pomoc s řešením situace na hranicích USA s Mexikem, tato varianta však v Senátu neprošla a zákonodárci místo toho schválili zákon, který sice Ukrajině, Izraeli a dalším americkým spojencům slibuje pomoc ve výši 95 miliard dolarů (více než 2,2 bilionu korun), migrační situaci však neřeší.

V této horní komoře drží většinu demokraté, kteří jsou pomoci Ukrajině převážně nakloněni, a úspěch balíčku se zde tak očekával. Problémy představuje až Sněmovna reprezentantů, kde mají převahu republikáni.

Reklama

Doporučované