Hlavní obsah

„Podíl pro nás byl 50 milionů.“ Únik ze spisu zastavil obří výstavbu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: SUD architects

Jedna z vizualizací, jak by se mohlo proměnit nádraží v pražských Holešovicích.

Reklama

aktualizováno •

V kauze Dozimetr popsal jeden z obviněných policistům, jak došlo k domlouvání 50milionového úplatku i části jeho předání. Všichni ostatní jeho tvrzení popírají.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Pražský náměstek pro dopravu Zdeněk Hřib v minulých týdnech pozastavil obří developerský projekt Nové Holešovice mezi Prahou a společnostmi CPI Group a Karlín Group. Odkázal se při tom na informace Lidových novin, podle kterých se do vyjednávání s CPI Group v době fungování takzvané skupiny Dozimetr zapojil podnikatel Tomáš Pitr.

Informace pochází z části uniklého policejního spisu. V něm se také uvádí, že skupina podezřelých požadovala za realizaci projektu 50milionový úplatek a část těchto peněz údajně skutečně obdržela.

Nové Holešovice je název společného projektu Dopravního podniku hl. m. Prahy, Karlín Group a CPI Group na přestavbu stanice metra Nádraží Holešovice a blízkého okolí. Pozemky v těsném sousedství zastávky drží právě tyto dvě společnosti, zbytek patří Praze.

Developerské společnosti nyní Praze poslaly předžalobní výzvu, ve které požadují pokračování projektu. Odmítají, aby pražský dopravní podnik z projektu vystoupil. Případnou škodu vyčíslily na 1,3 miliardy korun.

Společnost CPI Group pro Seznam Zprávy informace o korupci odmítla.

„Je to nesmysl, striktně vylučujeme, že by k něčemu takovému došlo. Navíc nám přijde nevhodné komentovat neověřené informace uniklé z policejních spisů,“ popsal mluvčí Jakub Velen.

Náměstek Hřib naopak trvá na tom, že není možné v projektu pokračovat. „V kontextu těch veřejně dostupných informací, že příprava projektu byla provázena úplatky až v hodnotě 50 milionů korun, mi ten požadavek na náhradu škody přijde zcela absurdní,“ řekl Hřib pro Seznam Zprávy.

Co přesně se tedy píše v uniklém policejním spisu?

Jedná se o tři stránky policejního záznamu z výslechu Pavla Dovhomilji, podnikatele obviněného v kauze Dozimetr a podle policie člena takzvané Redlovy skupiny. Ta se podle policie snažila získávat peníze od subjektů, které spolupracovaly s dopravním podnikem. Vliv si skupina měla zajistit díky lidem, které se jí podařilo prosadit do manažerských pozic. I ti figurují mezi obviněnými.

Dovhomilja usiluje o pozici spolupracujícího obviněného.

50 milionů ve třech tranších, říká obviněný

„Je vám známo, zda skupina přijala někdy nějakou finanční hotovost či jinou majetkovou hodnotu v souvislosti s projektem Nových Holešovic? Pokud ano, kolik, kdy, kde, od koho, za co a jak bylo s penězi naloženo?“ ptá se vyšetřovatel podle záznamu o výslechu.

Dovhomilja odpovídá: „V rámci projektu Nových Holešovic skupina udělala dohodu v tom novém set-upu, potom, co neproběhl ten původní záměr s Karlín Group.“

Tento „původní záměr“ popisuje návrh na obžalobu v kauze Dozimetr tak, že si skupina kolem podnikatele Michala Redla, který byl podle policie hlavním organizátorem machinací kolem dopravního podniku, řekla společnosti Karlín Group o pětimilionový úplatek, jinak projekt zastaví.

Majitel Karlín Group Serge Borenstein ale policii i médiím řekl, že se s vyděrači odmítl byť jen sejít. A stejně to popsal i tehdejší náměstek pro dopravu Adam Scheinherr (Praha Sobě): když se o pokusu o vyjednání úplatku dozvěděl, oznámil to na policii. A podle Scheinherra tím celou policejní akci Dozimetr odstartoval.

Dovhomilja nicméně popisuje, že skupina si po prvním neúspěšném pokusu řekla o další úplatek.

Jednání se skupinou CPI Group, která se postupně do společného podniku zapojila, podle Dovhomilji zprostředkoval Tomáš Pitr, podnikatel odsouzený za daňové úniky a známý z kauzy Setuza nebo Mostecká uhelná.

„Tuto novou dohodu, kterou jsme probírali v rámci skupiny, měl na starosti Zaki (Zakaría) Nemrah. Mně ta dohoda byla Michalem Redlem prezentována tak, že uzavřením tohoto kontraktu naše skupina obdrží ve třech tranších podíl z celkové částky na tomto podniku, který byl dohodnutý na 50 milionů korun,“ řekl policistům Dovhomilja.

Podnikatel Michal Redl byl v minulosti obviněný v kauze Technology Leasing a M5, ale trestní stíhání bylo přerušeno z důvodu duševní poruchy. „Nechci se k ničemu vyjadřovat,“ řekl nyní Redl redakci Seznam Zpráv.

Zakaría Nemrah je podnikatel, který podle vyšetřovatelů skupině poskytoval informace u policie. „Já se moc omlouvám, ale ve své pozici se k této věci nesmím vyjadřovat,“ řekl Zakaríův advokát Tomáš Kaiser.

Dostal jsem svůj podíl

Vyšetřovatelům navíc Dovhomilja řekl, že skupina část peněz skutečně získala.

„Já osobně jsem dostal svůj podíl z první etapy (…), konkrétně jsem dostal částku 490 tisíc korun od Michala Redla v Dlážděné. Celková částka, která mně byla pro skupinu prezentována, byla z této první etapy 6,5 milionu korun. Bylo to někdy koncem roku 2021,“ popsal vyšetřovatelům.

Vyplacení dalších úplatků podle něj překazilo až spuštění policejní akce Dozimetr v létě 2022.

„Další etapa byla navázána na nějaký úkon spojený s jmenováním osob do orgánů společnosti Nové Holešovice. Z informace, kterou jsem dostal od Zaki Nemraha přibližně 15 dní před realizací policie, vyplynulo, že tato etapa teprve běží a že se bude realizovat plnění z ní. K tomu už samozřejmě nedošlo,“ řekl obviněný muž.

Poslechněte si investigativní sérii Gučiho archiv

Autentické vyprávění odhalilo dříve neznámá fakta jednoho z největších politických skandálů posledních let – kauzy Dozimetr.

Policisté se ho následně ptají, kdo tvořil sdružení, které podepsalo kontrakt.

„Já jsem tam vnímal společnosti CPI, Karlín Group – za ni osobu Serge Borensteina – a DPP,“ odpovídá Dovhomilja.

Jak už v článku zaznělo, společnost CPI Group toto nařčení striktně odmítla. Stejně razantně se ohradila společnost Karlín Group. „Vzhledem k tomu, že jde o zcela lživé nařčení s úmyslem způsobit nám škodu, Skupina Karlín Group a pan Borenstein připravují v dané souvislosti právní kroky včetně podání trestního oznámení ohledně přinejmenším trestných činů poškozování práv a pomluvy,“ uvedla pro Seznam Zprávy mluvčí Hana Samuelová.

Mluvčí Karlín Group znovu zopakovala, že společnost o žádném úplatku nejednala, což ostatně ani z výpovědi nevyplývá. „Domnělého autora domnělé výpovědi neznáme, nikdy jsme se s ním ani s dalšími jím uváděnými spoluobviněnými nesetkali, ani se s nimi na ničem nedomlouvali a samozřejmě jim za nic ani neplatili, což je fakt, který můžou bezpochyby potvrdit i orgány činné v trestním řízení. Jediná osoba, se kterou jsme přišli v souvislosti (a pouze v souvislosti) s projektem Nové Holešovice do styku, byl Matej Augustín, a to proto, že ho představitelé hlavního města jmenovali do statutárních funkcí DPP a Společného podniku, což jsme nemohli dle platné akcionářské smlouvy rozporovat,“ dodala mluvčí.

I Dopravní podnik popírá uzavření jakékoliv dohody. „DPP nemá žádné právní postavení v probíhajícím trestním řízení a tudíž nemá žádné věrohodné informace ze spisu tohoto případu, a to ani o obsahu výpovědí vyslýchaných osob. DPP důrazně odmítá tvrzení, že by uzavřel dohodu, na kterou se ptáte. DPP nikdy takovou dohodu neuzavřel, ani se neúčastnil žádných jednání o takové dohodě,“ uvedl mluvčí Daniel Šabík.

Tabulka s úplatky a dva lístky s poznámkami

Policisté během výslechu předložili Dovhomiljovi okopírované lístky s ručně psanými poznámkami. Jeden bílý nadepsaný „1 ETAPA OK“ se měl podle Dovhomilji vztahovat právě k projektu Nové Holešovice. A právě zde v Dovhomiljově výpovědi zaznívá jméno Tomáše Pitra.

O zapojení Pitra poprvé informoval v polovině března server Lidovky.cz. Krátce poté dal Hřib - s odkazem na tento článek - pokyn k vystoupení Dopravního podniku hl. m. Praha z projektu Nové Holešovice.

Dovhomilja policistům řekl, že na lístcích byly poznámky o úplatcích pro jeho skupinu.

„Tyto lístečky jsem dostal od Michala Redla v průběhu léta roku 2021. Ten bílý se měl týkat vypořádání první fáze projektu Nové Holešovice,“ tvrdí Dovhomilja vyšetřovatelům.

A pak rozklíčuje jednotlivé položky na seznamu, údajné provize pro další podezřelé v kauze Dozimetr: Michala Redla, Zakaríu Nemraha, Pavla Kose, Mateje Augustína či Dalibora Kučeru.

„Pak je tady nějaký součet odečteno 25 % TP, což mi bylo Michalem Redlem prezentováno jako Tomáš Pitr, který měl tuto transakci dohodnout se společností CPI. Následně je pak tady zbytek rozdělený na 25 % my, což bylo, myslím, já, Pavel Kos, Michal Redl a 25 % bylo rozdělených pro M + D, což jsem si později poznamenal, že bylo Matej Augustín a Dalibor Kučera,“ říká Dovhomilja.

Redakce všechny zmíněné muže nebo jejich advokáty oslovila s žádostí o vyjádření.

„Neznám ani pana Dovhomilju ani pana Borensteina. Nikdy jsem s nimi nemluvil, netelefonoval a ani na jednoho jsem neměl a nemám telefonní číslo. Z toho plyne absolutní nesmyslnost celého tvrzení,“ uvedl Pitr.

Kategoricky Dovhomiljova tvrzení odmítli také další: „Je to lež. Můj klient s tímto projektem neměl nic společného,“ řekl Kosův advokát Daniel Volak.

„Pan Kučera nikdy nedostal žádný úplatek, ani o žádném nevyjednával, ani mu ho dokonce nikdo nenabídl. Pan Dovhomilja neříká, že ho dostal, ale že mu pan Redl předložil lísteček a něm bylo D + M. A pan Dovhomilja z toho tohle dovozuje. Výpověď pana Dovhomilji je v tomto dost osamocená,“ uvedl Kučerův advokát Lukáš Eichinger.

Policie také Dovhomiljovi předložila excelovou tabulku s jednotlivými záložkami vytištěnou na celkem sedmi stranách.

„Jedná se o soubor excelových tabulek, které jsem si vedl já k projektům, které jsem měl na starosti já. K evidenci nákladů, které jsem platil v rámci skupiny. Některé jsme tu už probírali. Vezmu to postupně,“ odpovídá Dovhomilja vyšetřovatelům.

A následně popisuje jednotlivé záložky své vlastní tabulky.

„Na záložce ‚Nové Holešovice‘ je na levé části tabulky faktická dohoda na tomto projektu. Celková dohoda - částka 50 000 000 Kč, která měla být za tento projekt, který měl být rozdělený do tří fází. Fáze č. 1 měla být za 20 000 000 Kč. Z té mělo být odečteno 7 % za to, že měla být provedena v hotovosti. 3 720 000 byla provize pro Zakiho, který měl tento projekt na starosti. ‚My‘ bylo jako skupina a TP + Mára byla provize vyplácená pro Tomáše Pitra a Marka Doležala,“ dodává.

Bývalý člen Dozorčí rady DPP Marek Doležal (TOP 09) pro Seznam Zprávy uvedl, že únik ze spisu nyní vznikl zřejmě na objednávku před jednáním Dozorčí rady DPP. V kauze Dozimetr nebyl Doležal obviněn. Po jejím vypuknutí rezignoval z dozorčí rady i funkce místostarosty v Praze 9.

„Informace (o 50milionovém úplatku) se objevují pouze v jednom z protokolů výpovědi obviněného Pavla Dovhomilji. Zakaría Nemrah, který měl podle této výpovědi Holešovice řídit a dostat ty peníze na celou věc, tvrdí, že žádné peníze nebyly a o žádné tabulce neví. Stejně tak o tomto mluví všichni ve výsleších, tedy že žádná tabulka nebyla. Není o tabulce ani žádná zmínka v žádném odposlechu nebo videonahrávkách,“ namítá Doležal.

AKTUALIZACE: Doplnili jsme vyjádření společnosti Karlín Group a Dopravního podniku hl. m. Prahy.

Reklama

Doporučované