Hlavní obsah

Nová hrozba pro zatopený Houston. Chemička plná toxických látek je před výbuchem

Bouře Harvey ubírá na síle, záplavy ale zůstávajíVideo: AP

 

Reklama

Živel v některých oblastech Texasu zasáhl v rekordních číslech. Srážky přesahovaly 130 centimetrů, do boje s bouří bylo vysláno už 24 tisíc členů národní gardy a 32 tisíc lidí se muselo uchýlit do nouzových středisek v Texasu. Během středy navíc došlo k dalšímu sesuvu půdy.

Článek

Bouře Harvey zanechala v americkém státě Texas desetitisíce lidí vyhnaných z domovů a zamířila do sousední Louisiany. V jihozápadní oblasti státu vstoupila sice na pevninu jako bouře, na síle by ale měla ztrácet. Přívalové deště a následné záplavy by měly dále trvat. V souvislosti s několikadenním řáděním živlu se muselo na 32 tisíc lidí uchýlit do nouzových středisek v Texasu. Situace se na některých zaplavených místech stále nezlepšuje, počet lidí ve střediscích se tak ještě pravděpodobně zvýší. V chemickém závodě Arkema u Houstonu hrozí exploze uskladněných nebezpečných látek, které jsou kvůli výpadku chlazení nestabilní.

Areál podniku je zaplaven do výšky takřka dvou metrů. Chemický závod francouzského koncernu Arkema se nachází v Crosby, což je asi 40 kilometrů severovýchodně od Houstonu. Továrna vyrábí organické peroxidy, což jsou vysoce hořlavé a výbušné látky, často reaktivní a těkavé. Okolí v okruhu 2,5 kilometru již úřady evakuovaly.

Počet obětí je nejasný

Celková výše škod, které bouře Harvey způsobila, zatím není známa. První odhady hovoří o 40 miliardách dolarů. Škody ale mohou přesáhnout i řádění hurikánu Katrina v roce 2005 a bouře Sandy v roce 2012. Ty způsobené hurikánem Katrina dosáhly 81,2 miliardy dolarů, v případě bouře Sandy to bylo přibližně 50 miliard.

Jistý není ani počet obětí a zraněných. Úřady podle nejnovějších informací potvrdily 18 mrtvých, list The New York Times s odvoláním na místní zdroje napsal, že obětí je už 30. Některé oblasti v okolí Houstonu zaznamenaly rekordní srážky přesahující 130 centimetrů.

Letadla už startují

V Houstonu, který byl v minulých dnech postižen ničivými záplavami, pokračuje evakuace a záchranné práce. Od půlnoci do pěti hodin ráno místního času tam platí zákaz vycházení, který má zabránit rabování domů. Kvůli krádežím už bylo zatčeno několik lidí. Město zároveň obnovuje omezený provoz svých dvou letišť. V celých Spojených státech bylo za poslední dny zrušeno několik tisíc letů, další tisíce pak nabraly zpoždění.

Město zřídilo velké evakuační středisko, protože kapacita společenského centra nestačila. Do úterka tam přišlo 9 tisíc lidí, ačkoli centrum má poloviční kapacitu. Pastor Joel Osteen, jehož kázání týdně sledují v televizi miliony diváků, nabídl veřejnosti útočiště v kostele o kapacitě 17 tisíc osob.

Deset situací, které se pojí s bouří HarveyVideo: AP, Ruptly

Nepodceňujte nebezpečí, stále trvá

Obě přehrady v okolí Houstonu dosáhly maximální úrovně. U jedné z nich je hráz podemletá a hrozí její protržení, uvedl ve středu Jeff Lindner z úřadu pro kontrolu vodních toků v okrese Harris. Dodal, že technici pracují na opravení hráze na řece Cypress Creek severně od Houstonu. Většina lidí v okolí přehrady ale už byla evakuována.

Texaské úřady občany nabádají, aby nepodceňovali nebezpečí, které stále hrozí. Čerstvě byla ve středu vyhlášena pohotovost pro Beaumont a Port Arthur na jihu státu, kde voda stále stoupá a záchranáři jsou přetíženi žádostmi o pomoc. Tamní rafinerie Valero Energy Corp musela ve středu kvůli bouři přerušit provoz. Ráno se voda dostala i do evakuačního centra v Port Arthuru a lidi, kteří se tam uchýlili, bylo třeba evakuovat znovu.

Bouře míří na východ

Střed bouře v úterý ustoupil nad Mexický záliv, ale ve středu ráno ve čtyři hodiny místního času (v 11:00 SELČ) se vrátil nad pevninu státu Louisiana. Meteorologové očekávají, že naprší ještě až 25 centimetrů vody.

Bouře se ale má ve středu večer místního času změnit v tlakovou níži a postupovat dále na východ a sever přes Mississippi a Tennessee. Meteorologové upozornili, že se mohou na jihu USA vytvořit tornáda. Ohrožen je sever Louisiany a jižní a centrální část Mississippi a také Alabama.

Hurikán Harvey zachytily kamery Mezinárodní vesmírné staniceVideo: Jakub Říha

Na sociálních sítích se množí žádosti o pomoc při pátrání po nezvěstných, kterých jsou desítky. Záchranáři, již mají zkušenosti se zásahem při hurikánu Katrina v roce 2005, upozornili, že co do obětí zřejmě to nejhorší teprve přijde. Zaplavené domy se budou prohledávat jeden po druhém a mohou v nich být další mrtví.

Média se věnují mimořádně tragickým případům. Mezi mrtvými je i šedesátiletý houstonský policista Steve Perez, který se utopil v autě, když jel do služby. Stejným způsobem měla zahynout i šestičlenná rodina.

Některá americká média se ve středu vrátila k úterní návštěvě prezidenta Donalda Trumpa a jeho choti Melanie v Texasu. Poukázala na to, že prezident sice hovořil o rychlé pomoci, ale opomenul vyjádřit soucit s trpícími. Navíc se s nimi ani nesetkal, protože nejvíc postiženým oblastem se vyhnul. Trump se do Texasu chce v sobotu ještě vrátit.

Reklama

Související témata:

Doporučované