Hlavní obsah

A pak že rok 2020 už nemůže být horší. Britům dochází kultovní lahůdka

Foto: Profimedia.cz

Kvasnicová pomazánka Marmite, stěžejní položka stovek tisíc britských spíží.

Reklama

Je to jako s pohledem na brexit. Půlka Britů kvasnicovou pomazánku Marmite nenávidí a druhá půlka bez této pochoutky s výraznou chutí nedokáže existovat. Teď je Marmitu na pultech nedostatek.

Článek

Hnědo-černá mazlavá hmota budí prudké emoce i ve chvílích, kdy je jí v regálech britských supermarketů dost. Jenže to není v červnu 2020 ten případ. A nemůžou za to jen nájezdy vyplašených Britů na začátku koronavirové izolace.

Výrobce Marmitu musel kvůli dopadům šíření nového typu koronaviru omezit výrobu. V továrně ve městě Burton-on-Trent teď produkuje jen menší, 250gramové sklenice. Větší, 400gramové balení, se stalo podpultovou záležitostí.

Může za to omezení produkce britských pivovarů, které teď nedodávají do ostrovních restaurací a pubů. Při vaření piva přitom vzniká kvasnicový extrakt a právě z něj se nahořklá pomazánka vyrábí.

Na výpadek přišel Brit Tim Robey, který se na Twitteru zeptal výrobce Marmitu, proč se teď nedá sehnat jeho velké balení. Společnost nic nezastírala a přiznala, jak se věci mají.

„Konečně nějaká dobrá zpráva,“ reagoval podle Guardianu na novinku jeden ze čtenářů. Pro jiného je naopak výpadek produkce velké zavařovačky „Marmageddonem“. Stížnosti na nedostatek pomazánky na pultech ale opticky jasně převažují. Podle mluvčí společnost už je problém s nedostatkem kvasnicového extraktu vyřešen a plná škála výrobků Marmite by se měla do britských obchodů brzy vrátit.

Britové si Marmite „nepatlají“ jen na chleba a toasty. Používají ho třeba také při přípravě marinád a nejrůznějších omáček.

Reklama

Doporučované