Hlavní obsah

Adele ovládla ceny Grammy. Vrátí tu nejcennější?

Hudební ceny Grammy ovládla Adele a na pódiu se rozplakala.Video: Marie Vladyková

 

Reklama

Adele prodala vloni 4,5 milionu kusů své desky. Přesto si myslí, že si cenu Grammy za album roku nezaslouží.

Článek

Americké ceny Národní akademie hudebního umění a věd neboli Grammy ovládla britská zpěvačka Adele. Sama má pocit, že si to nezaslouží.

„Přijímám to s pokorou a vděkem, ale Beyoncé je umělec mého života,“ řekla při přebírání ceny za album roku. „Zřejmě tuhle cenu nemůžu přijmout," dodala.

BBC poznamenala, že Adelino vítězství nad Beyoncé je přesně to, co budí stížnosti, že akademici obvykle přehlíží umělce tmavé pleti.

Například černošský rapper Kanye West se právě z toho důvodu letošního ceremoniálu nezúčastnil.

Jenže album 25 se na špici žebříčku nejprodávanějších alb drží už druhým rokem. V roce 2015 Adele prodala zhruba 15 milionů desek, vloni 4,5 milionu. Beyoncé s albem Lemonade oslovila v obchodech 2,6 milionu lidí.

Taylor Swift a Adele jsou momentálně jediné ženské umělkyně, které v historii cen Grammy získaly dvakrát ocenění „Album roku".

Přestože při letošních cenách Grammy nejvíc nominací získala Beyoncé, želízko měla v devíti kategoriích, nakonec proměnila pouze dvě šance. Adele naopak všech pět. Odnesla si mimo jiné tři nejprestižnější ceny - za nejlepší album roku (25), skladbu i nahrávku roku (Hello).

Zahraniční média spekulují, zda Adele gramofon za album roku nevrátí. Naposledy to udělala v roce 1990 zpěvačka Sinead O’Connor, která považovala slavnostní předávání za příliš komerční.

Pět cen letos získal i zesnulý hudebník a rocková ikona David Bowie. Gramofony mu vyneslo jeho poslední album Blackstar.

Česká mezzosopranistka Magdalena Kožená nominaci za klasické vokální sólové album nakonec neproměnila.

Reklama

Doporučované