Hlavní obsah

Amazon v USA zřejmě zažehnal snahu o založení prvních odborů

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Reklama

Odbory v Amazonu pravděpodobně nebudou, ukazuje průběžné hlasování zaměstnanců. Více než dvě třetiny ze zatím odevzdaných hlasů je odmítá. Pokud se výsledek nakonec obrátí, půjde o vůbec první „amazonské“ odbory.

Článek

Část zaměstnanců internetové společnosti Amazon zřejmě neuspěla s návrhem založit v distribučním centru v americkém státě Alabama odbory. Ukazují to průběžné výsledky hlasování. Pokud by zaměstnanci uspěli, byly by to první odbory v této americké firmě. Hlasování, na které dohlíží celostátní odborová organizace zaměstnanců maloobchodu, velkoobchodu a obchodních domů (RWDSU), označil britský server BBC za historické.

Do čtvrtečního večera byla sečtena téměř polovina odevzdaných hlasů a průběžné výsledky ukázaly, že 1100 zaměstnanců návrh založit odbory odmítlo. Naopak pouze 463 z nich si odbory přeje, uvedla agentura AP.

Hlasy se sčítají v Birminghamu ve státě Alabama, kde zástupci Národní rady pro pracovní vztahy počítají každý hlas ručně. Podle organizace RWDSU, která zaměstnance Amazonu v distribučním centru Bessemer zorganizovala, se k návrhu vyslovilo 3215 zaměstnanců. To je zhruba 55 procent z téměř 6000, kteří v závodě v Bessemeru na předměstí Birminghamu mohli hlasovat. Která strana bude mít více hlasů, bude prohlášena za vítěze.

Předseda RWDSU Stuart Appelbaum v tiskovém sdělení ve čtvrtek signalizoval, že pokud hlasování nedopadne ve prospěch odborů, obrátí se RWDSU jakožto celostátní odborová organizace na soud. Amazon se k tomu zatím nevyjádřil.

„Náš systém se pokazil a společnost Amazon toho plně využila. My budeme na radu pro pracovní vztahy apelovat, aby přiměla Amazon k přijetí zodpovědnosti za jeho nezákonné a nehorázné chování v této kampani,“ uvedl Appelbaum, aniž svá nařčení doložil. „Ale abyste mě špatně nepochopili - toto je i tak důležitý okamžik pro pracující lid. Jeho hlas bude vyslyšen,“ dodal odborový předák.

Jak zástupci odborů, tak představitelé Amazonu zahájili před hlasováním ráznou kampaň, aby získali většinu zaměstnanců na svou stranu. Amazon ve skladu v Bessemeru například nechal vyvěsit letáky, které upozorňovaly na nevýhody členství v odborech.

Svolával povinné porady, na kterých zaměstnance přesvědčoval, že být v odborech není dobrý nápad, a také připomínal, že už v Alabamě nabízí mzdu, která je více než dvojnásobkem minimální mzdy, a že k tomu ještě platí prémie. Upozorňoval také, že s členstvím v odborech jsou spojeny poplatky, které ale pracovníkům automaticky lepší pracovní podmínky nezajistí.

Hlasování pracovníků distribučního centra Amazonu v Alabamě přilákalo pozornost celostátních i zahraničních médií. Ve prospěch zaměstnanců se vyjadřovali profesionální sportovci, hvězdy Hollywoodu i prezident Joe Biden, zvolený za Demokratickou stranu. Za 26 let existence Amazonu je to teprve podruhé, co se hlasovalo o návrhu založit odbory. V roce 2014 se proti podobnému návrhu vyslovili zaměstnanci skladu ve státě Delaware.

Reklama

Související témata:

Doporučované