Hlavní obsah

Analýza Jiřího Hoška: Odcházení po anglicku? Zapomeňte. Je to velký třesk…

Foto: Shutterstock.com

Drtivá porážka premiérky Mayové o konkrétní podobě brexitu nic nenapověděla.

Reklama

Porážkou o propastných 230 hlasů vymazala Theresa Mayová se svou vládou z britských tabulek rekordů kabinet Ramsayho MacDonalda. Ten v roce 1924 prohrál v Dolní sněmovně hlasování o pouhých 166 „duší“. Drtivá a ponižující prohra připravila premiérku Mayovou o parlamentní kredibilitu (či její zbytky) ohledně schopnosti vyvést Británii z Evropské unie se ctí. Porážka působí zvlášť nedůstojně, když si uvědomíme, že šlo o hlasování odložené z půlky prosince…

Článek

Vypadá to, že Theresa Mayová přežije hlasování o nedůvěře, o které hned v úterý večer požádal vůdce opoziční Labour Party Jeremy Corbyn. Její vládu hodlají podržet jak ulsterští unionisté z DUP, na jejichž hlasech londýnský kabinet závisí, tak odbojní poslanci z mateřské Konzervativní strany, kteří svou partajní šéfku při hlasování o brexitové dohodě potopili. Mayová ale bude připomínat těžce raněné zvíře a směrem k parlamentu nebo unijním lídrům za Lamanšským průlivem bude postrádat jakoukoli autoritu.

Rozprava a hlasování v Dolní sněmovně potvrdily patovou situaci a skutečnost, že existuje parlamentní většina pro to, co poslanci nechtějí, ale chybí většina pro to, co poslanci chtějí. Ano, zní to bláznivě, ale je tomu do puntíku tak. Sněmovnou neprojde brexitová dohoda, leda by z ní úplně vypadla podmínečná „irská pojistka”, což EU nikdy nedopustí.

Poslanci si nepřejí ani variantu „no deal“, tedy divoký brexit bez dohody, jakkoli se k naplnění tohoto ekonomicky devastujícího scénáře Spojené království úterkem notně přiblížilo. V tuto chvíli nevidím v parlamentu rozhodně ani shodu pro vypsání druhého referenda. Průchozí by snad mohla být iniciativa prodloužit dvouletou lhůtu stanovenou článkem 50 Lisabonské smlouvy. 29. března totiž Británie nebude připravená vůbec na nic.

Sázka Theresy Mayové na taktiku, že si divoký brexit nemůže Spojené království dovolit a tudíž je třeba podpořit brexitovou dohodu, u poslanců Dolní sněmovny nezafungovala. Členské státy Evropské unie si chaotický brexit rozhodně nepřejí. Jejich lídři se v prvních reakcích na úterní hlasování tváří až nezvykle empaticky. Velké kouzlení s brexitovou dohodou se ale od nich čekat opravdu nedá, jakkoli premiérka Mayová jistě do Bruselu neprodleně vyrazí.

Donald Tusk na Twitteru nadhodil otázku, kdo bude mít jako první tu kuráž říct, jaké je jediné pozitivní řešení stávající situace? (myšleno referendum a setrvání v EU). Britové jsou už v tomto směru solidně „načatí“, ale ještě ne dost, jak by se z evropské pevniny zdálo. Každopádně si troufám říct, že 15. ledna večer obsahově vyhasl výraz „odejít po anglicku”. Unijní odcházení Britů totiž doprovází Velký třesk...

Reklama

Související témata:

Doporučované