Hlavní obsah
Online

Naděje na dovolenou v Chorvatsku. Brzy by se mohla cesta obejít bez karantény

Foto: Jan Mihaliček, Seznam Zprávy

Ministr zahraničí Jakub Kulhánek (za ANO).

Reklama

aktualizováno •

Dění kolem koronavirové epidemie sledujeme online.

Článek

Co byste měli vědět:

- Na restauračních zahrádkách bude možné používat wi-fi. Vláda to původně zakázala, dnes otočila. „Po diskuzi se svazy zastupujícími restaurace zůstává v platnosti, že zákazníci, kteří navštíví zahrádky, musí být buď očkovaní, nebo testovaní, případně schopní prokázat, že prodělali covid v uplynulých devadesáti dnech. Zákazníci se budou muset prokázat případné kontrole, která bude ze strany hygieny, případně policie,“ uvedla vláda.

- „Celoevropský zelený certifikát, chcete-li CovidPass, by měl začít platit v EU od 1. července. Bude v elektronické i tištěné podobě,“ řekl dnes na tiskové konferenci ministr zahraničí Jakub Kulhánek (ČSSD). Od soboty bude umožněn vstup osobám, které mají alespoň 22 dní po první dávce vakcíny, z Německa, Rakouska, Maďarska, Slovinska, Polska a Slovenska. Za podobných podmínek by měly tyto státy umožnit vstup osob očkovaných v Česku, zatím s výjimkou Slovenska, které o podmínkách stále jedná.

- Návrat z Čechy velmi oblíbeného Chorvatska, kde je nyní špatná epidemická situace, by se měl podle Ministerstva zahraničí už brzy odejít bez povinné karantény. „Problém je při návratu, protože Chorvatsko je stále tmavě červené kvůli vysoké incidenci. Znamená to minimálně pět dní po návratu čekat v karanténě, pak si udělat PCR test, což je nyní odrazující od cestování do Chorvatska. Ale vývoj je velmi dobrý. Počítám s tím, že podobně jako většina členských států EU se i Chorvatsko velmi rychle dostane do oranžové zóny,“ řekl náměstek pro řízení sekce právní a konzulární Martin Smolek.

- Česko se připravuje na další vlnu rozvolnění. Přehledný harmonogram ZDE.

- Jak se koronavirus šíří ve vaší obci? Přehlednou mapu najdete ZDE.

- Jaká opatření aktuálně platí, naleznete ZDE.

  • V Chorvatsku se situace zlepšuje, již brzy nebude po návratu nutná pětidenní karanténa

    Návrat z Čechy velmi oblíbeného Chorvatska, kde je nyní velmi špatná epidemická situace, by se měl podle Ministerstva zahraničí už brzy obejít bez povinné karantény. Situace v Chorvatsku se zlepšuje. „Chorvaté už dnes pouštějí Čechy na své území s PCR nebo antigenním testem, případně čtrnáct dní po druhé dávce očkování. Problém je při návratu, protože Chorvatsko je stále tmavě červené kvůli vysoké incidenci. Znamená to minimálně pět dní po návratu čekat v karanténě, pak si udělat PCR test, což je nyní odrazující od cestování do Chorvatska. Ale vývoj je velmi dobrý. Dnes má Chorvatsko incidenci 540, minulý týden byli na hodnotě 670. Hranice pro zařazení Chorvatska do lepší červené kategorie je 500 nakažených na 100 tisíc obyvatel. To výrazně usnadní návrat, protože po návratu si uděláte pouze PCR test. Současně počítám, že podobně jako většina členských států EU se velmi rychle dostane do oranžové zóny,“ řekl náměstek pro řízení sekce právní a konzulární Martin Smolek.

  • Které země jsou z pohledu Česka oranžové a které červené?

    Lidé, kteří mají aspoň 22 dní po první dávce očkování proti covidu-19 v České republice, se budou moci bez karantény a nutnosti testu na koronavirus vracet ze zemí se střední a vysokou mírou rizika. V oranžové kategorii středního rizika nyní pro Česko figurují Finsko, Norsko, Irsko, Island, Malta, Portugalsko, Slovensko a Kanárské a Baleárské ostrovy. Od pondělí už sem ale nebude patřit Slovensko, naopak nově bude oranžové San Marino.

    Červená, tedy s vysokou mírou rizika, je většina zemí Evropské unie. Od pondělí do nich budou patřit Andorra, Belgie, Bulharsko, Dánsko, Estonsko, Francie, Itálie, Lichtenštejnsko, Lotyšsko, Lucembursko, Maďarsko, Monako, Německo, Polsko, Rakousko, Rumunsko, Řecko, Slovensko, Slovinsko, Španělsko a Švýcarsko.

  • Kulhánek: CovidPass začne platit 1. července

    „Přísná omezení cestování trvají už rok a půl. Chceme umožnit co nejsnazší, ale bezpečné cestování. Celoevropský zelený certifikát by měl začít platit v EU od 1. července. Bude v elektronické i tištěné podobě,“ řekl dnes na tiskové konferenci ministr zahraničí Jakub Kulhánek (ČSSD). Od soboty bude umožněn vstup osobám, které mají alespoň 22 dní po první dávce vakcíny, z Německa, Rakouska, Maďarska, Slovinska, Polska a Slovenska. Za podobných podmínek by měly tyto státy umožnit vstup osob očkovaných v Česku, zatím s výjimkou Slovenska, které o podmínkách stále jedná.

  • Ministerstvo zdravotnictví upravilo opatření o testování zaměstnanců, které zrušil soud

    Ministerstvo zdravotnictví upravilo odůvodnění mimořádného opatření o povinnostech pozitivně testovaných zaměstnanců. V pondělí ho zrušil Nejvyšší správní soud (NSS), opatření vykazovalo podle něj hrubé nedostatky právě v odůvodnění. Na nápravu dostal resort od soudu čtyřdenní lhůtu. Po jednání vlády to dnes řekl ministr zdravotnictví Petr Arenberger (za ANO). „Mimořádné opatření, které jsme připravili s účinností od zítřka (sobota). Soud žádal, abychom zdůvodnili, proč se má OSVČ, pokud si nadetekuje pozitivitu, nahlásit svému praktickému lékaři na PCR test, a to jsme také provedli,“ uvedl ministr. Podle soudu Ministerstvo zdravotnictví přistupovalo liknavě k odůvodnění úpravy, která významně zasahuje do základních práv zaměstnanců, zaměstnavatelů i podnikatelů – osob samostatně výdělečně činných. „Mělo by si nejen tento rozsudek, ale i další rozsudky pečlivě prostudovat a přípravu těchto opatření podstatně zkvalitnit,“ uvedl předseda senátu Tomáš Rychlý.

  • Návrat z většiny zemí EU bude lehčí pro lidi s 22 dny po první dávce vakcíny

    Lidé, kteří mají aspoň 22 dní po první dávce očkování proti covidu-19 v České republice, se budou moci bez karantény a nutnosti testu na koronavirus vracet ze zemí se střední a vysokou mírou rizika. Na tiskové konferenci po dnešním zasedání vlády to řekl vicepremiér Karel Havlíček (za ANO). Od soboty bude umožněn vstup osobám, které mají alespoň 22 dní po první dávce vakcíny, z Německa, Rakouska, Maďarska, Slovinska, Polska a Slovenska. „Za podobných podmínek by měly tyto státy umožnit vstup osob očkovaných v Česku, zatím s výjimkou Slovenska, které o podmínkách stále jedná,“ řekl Havlíček. V oranžové kategorii středního rizika nyní figuruje Finsko, Norsko, Irsko, Island, Malta, Portugalsko, Slovensko a Kanárské a Baleárské ostrovy. Od pondělí už sem ale nebude patřit Slovensko, naopak nově bude oranžové San Marino. Červená, tedy s vysokou mírou rizika, je většina zemí Evropské unie.

  • Havlíček: Zákaz wi-fi na zahrádkách ztrácel smysl

    Ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO) řekl, že původní zákaz wi-fi na zahrádkách byl motivován tím, aby se tam neshlukovalo příliš lidí, aby tam dlouho neseděli. „Jsem rád, že jsme se s Ministerstvem zdravotnictví dohodli, že ve vazbě na zahrádky to ztrácí smysl. Provozovatelé musí být na wi-fi připojeni a využívají ji. A je faktem, že lidé využívají datových služeb, nemusí nezbytně využívat wi-fi. Jsem rád, že jsme došli k tomuto kompromisu,“ řekl Havlíček.

  • Po prodělání covidu bude člověk v Česku považovaný za „bezpečného“ půl roku

    „Prodlužujeme, ale to bude až v rámci dalších opatření, dobu po prodělání nemoci, po kterou předpokládáme, že je dotyčná osoba chráněná ze 3 měsíců na 6 měsíců s tím, že to ale v žádném případě nebrání začít očkovat po 3 měsících, abychom zbytečně nesnižovali šanci těchto lidí k tomu, aby se mohli začít očkovat,“ dodal Arenberger.

  • Arenberger: Pokud zahrádky zhorší situaci, zatáhneme za záchrannou brzdu

    Jaké sankce hrozí hostům, pokud budou přistiženi v restauraci bez patřičných potvrzení? „Platí klasický sankční řád podle příslušných zákonů. Někdy se setkáme s tím, že lidé si vysvětlují rozvolňovací pravidla mnohem volněji, než jsou míněna, ale já doufám, že se všichni budou chovat tak, jak je nastaveno. Pokud by se situace nedejbože zhoršovala, museli bychom trošku zatáhnout za záchrannou brzdu,“ řekl Arenberger.

  • V hospodě budou platit pravidla jako u kadeřnice

    Na zahrádkách bude podobný režim jako u kadeřníků. Host tedy bude potřebovat nejvíce sedm dnů starý PCR test, nejdéle 3 dny profesionálně odebraný antigenní test. „Může být i lokálně provedený antigenní test,“ uvedl Arenberger.

  • Zodpovědnost za bezinfekčnost ponese host, nikoliv hostinský, řekl Arenberger

    „Co se týče zahrádek a kontrol testů, já jsem primárně liberální člověk, který doufá, že pokud někdo ví, jak má postupovat, tak že tak postupovat bude,“ dodal Arenberger. „Změna je v tom, že není potřeba, aby číšník nebo hostinský sami kontrolovali, jestli ten, kdo vstupuje na zahrádku splňuje tyto parametry, přenesli jsme tuto povinnost na klienty. To, jestli to bude kontrolovat policie, je otázka na ni, stejně jako na hygieniky.“

  • Arenberger: Rozvoj indické mutace v Británii může být problém

    „Dnes jsme dosáhli sedmidenního klouzavého průměru případů na 100 tisíc obyvatel, podle kterého se orientujeme při otevírání dalších zabvřených a zablokovaných obchodů. Teď jsme na čísle 79 nakažených na 100 tisíc obyvatel,“ uvedl na tiskové konferenci po jednání vlády Petr Arenberger (za ANO). „Co nám může dělat vrásky na čele, je rozvoj indické mutace v Británii. Tento týden se tam objevilo 1300 nových případů indické mutace. Včera jsem měl schůzku s velvyslancem, částečně jsme o tom hovořili a snažili jsme se najít možnost usnadnění cestování, ale o tom ještě budeme muset přemýšlet.“

  • Vláda povolila wi-fi na zahrádkách, hosty nebudou kontrolovat číšníci

    Na restauračních zahrádkách bude možné používat wi-fi. Vláda to původně zakázala. dnes otočila. „Po diskuzi se svazy zastupujícími restaurace zůstává v platnosti, že zákazníci, kteří navštíví zahrádky, musí být buď očkovaní, nebo testovaní, případně schopní prokázat, že prodělali covid v uplynulých devadesáti dnech. Zákazníci se budou muset prokázat případné kontrole, která bude ze strany hygieny, případně policie,“ uvedla vláda.

  • Babiš nechce, aby hospodští kontrolovali hosty, hodlá také povolit Wi-Fi

    Hospodští by podle premiéra Andreje Babiše (ANO) neměli být zatěžováni tím, že budou kontrolovat testy příchozích hostů. Zároveň by se podle něj měla v pátek odpoledne vláda zabývat i zrušením zákazu Wi-Fi na zahrádkách. On sám by byl pro, aby připojení před restauracemi bylo. Situace je podle něj už lepší. Uvedla to CNN Prima News.

    „Měli bychom najít nějaký způsob, aby si byli návštěvníci povinnosti vědomi, ale na druhou stranu bychom tím neměli zatěžovat provozovatele, protože nejsou na to, aby to kontrolovali. Na to máme jiné instituce, aby to kontrolovaly,“ prohlásil Babiš. Odpoledne se bude řešením zabývat vláda. Ta zároveň bude podle Babiše hlasovat i o zrušení zákazu Wi-Fi na zahrádkách. „Myslím, že ty časy, když se to zavedlo, aby tam klienti zbytečně nezůstávali dlouho, už nejsou v rámci epidemické situace potřeba. Ale to je na hygieně a Ministerstvu zdravotnictví, které s tím dnes přijde na vládu a ta rozhodne hlasováním,“ dodal Babiš.

  • Pirátský poslanec kritizuje zákaz Wi-Fi na zahrádkách

  • Ministerstvo školství nesouhlasí s podmínkami, které pro školy v přírodě připravilo Ministerstvo zdravotnictví

    Ministerstvo školství obdrželo od Ministerstva zdravotnictví návrh podmínek pro konání škol v přírodě. S jeho obsahem ale nesouhlasí a vzneslo k němu připomínky. Dnes to řekla mluvčí úřadu Aneta Lednová. Jaké podmínky Ministerstvo zdravotnictví navrhlo, neupřesnila. Podle ní chce ale Ministerstvo školství změnit způsob testování na covid-19 tak, aby byly školy v přírodě realizovatelné. Požaduje, aby podmínky pro ně zohledňovaly mimo jiné pravidelné testování žáků ve školách. Ministr zdravotnictví Petr Arenberger (za ANO) toto pondělí potvrdil, že žáci budou moct do škol v přírodě vyjet od 31. května, podmínky ale nepřiblížil. Podle Lednové nyní Ministerstvo zdravotnictví se čtrnáctidenním zpožděním návrh podmínek zaslalo Ministerstvu školství. „Vyjádření Ministerstva zdravotnictví nás překvapilo, s návrhem nesouhlasíme a žádáme změnu způsobu testování u škol v přírodě tak, aby byly tyto akce realizovatelné,“ uvedla. „Ministerstvo školství se okamžitě spojilo s řediteli škol a Asociací dětské rekreace ČR a obratem vzneslo připomínky, aby byly podmínky testování škol v přírodě obdobné, jako jsou v ostatních sektorech, a se zohledněním, že se děti pravidelně testují ve školách,“ dodala.

  • Starostové: Rušení menších očkovacích míst je v rozporu s krajskou strategií

    Rušení očkovacích míst vládou je podle starostů menších měst v Karlovarském kraji v rozporu s krajskou očkovací strategií. Kraj chtěl počet center zvyšovat, aby byla dostupnější. V regionu už skončilo jedno očkovací centrum, u dalších se to chystá, uvedli starostové. Tempo očkování v Karlovarském kraji zrychluje, vakcínu dostalo 83 546 lidí, což je 28,5 procenta obyvatel. Strategií České republiky je postupně snižovat počet očkovacích center a zvyšovat kapacity velkých center. Jako první v kraji skončilo očkovací místo zřízené krajem v Chodově, fungovalo od konce března. Podle chodovského starosty Patrika Pizingera (Místní) se tam lidé už od čtvrtečního rána nemůžou registrovat. „Stát se rozhodl zredukovat počet očkovacích center a prvním, které přijde na řadu, je to naše. V nejbližší době ho bude zřejmě následovat i Ostrov a další,“ uvedl Pizinger. Rozhodnutí vlády podle něj odporuje krajské očkovací strategii, kdy kraj počítal s otvíráním dalších center v menších městech.

  • Podíl očkovaných lidí nad 80 let s rostoucím věkem klesá

    Ochránit ty nejzranitelnější, to měla být od začátku strategie při koronavirové pandemii. Jenže se stoupajícím věkem stále více seniorů zůstává mimo systém očkování.

  • Očkovaní Češi nemusí v Sasku do karantény, možné jsou i cesty za nákupy

    Češi mohou opět jezdit za nákupy do Saska bez testů, pokud jejich pobyt na území této německé spolkové země nepřekročí 24 hodin. Plně očkovaní proti nemoci covid-19 a také uzdravení v Sasku rovněž nemusí do karantény. Dnes to potvrdilo saské ředitelství spolkové policie. Volnější režim pro malý pohraniční styk a také pro očkované a uzdravené řídí nové celoněmecké vstupní nařízení, které ve čtvrtek vstoupilo v platnost. Sasko ještě svou zemskou vyhlášku neupravilo, podle spolkové policie to ale překážka není. „Očkovaní po příjezdu nemusí do karantény, tak to platí. A to i v Sasku,“ řekl dnes mluvčí saského ředitelství spolkové policie v Pirně. Rozvolnění se týká i uzdravených, pokud od zjištění nemoci uplynulo nejméně 28 dní a ne více než šest měsíců.

Reklama

Hlavní zprávy