Hlavní obsah

Bouře okolo knižního bestselleru: Autorku to nemělo překvapit, říká novinář

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK, Seznam Zprávy

Spisovatelka Alena Mornštajnová. Snímek ze září 2021.

Reklama

Článek

Českým literárním světem hýbe kauza kolem nejnovější knihy Aleny Mornštajnové. Podle výtvarnice Toy Box zápletka románu Les v domě spojená se sexuálním zneužíváním v dětství vychází z jejího vlastního životního příběhu, který před lety veřejně popsala. Spisovatelka ale inspiraci popírá. Proč případ vyvolal takovou pozornost?

Co v dnešní epizodě 5:59 také uslyšíte

  • Proč se rozhořel spor o původ zápletky nejnovějšího románu úspěšné spisovatelky Aleny Mornštajnové.
  • Že u příběhů typu sexuálního zneužívání nese spisovatel zvlášť velkou odpovědnost.
  • Jestli vůbec v literatuře existuje jasná hranice mezi přípustnou inspirací a problematickým využitím cizího příběhu.

Hana, Tiché roky nebo také Listopád - názvy úspěšných románů, kterými si spisovatelka Alena Mornštajnová získala přízeň českých čtenářů. Letos v dubnu k nim přibyl další. Mrazivý román Les v domě se odehrává kolem mladé dívky vyrůstající v nepříliš funkční rodině ve dvougeneračním domku na kraji lesa. V tísnivém prostředí se vznáší temné trauma sexuálního zneužití, o kterém dívka začne mluvit.

Jenže nedlouho po vydání Lesa v domě přišla s kritikou publicistka on-line deníku Alarm Eva Klíčová. Děj knihy podle ní nese nápadné podobnosti s příběhem, který na stejném webu před lety popsala výtvarnice a komiksová autorka Klára Tellnerová, známá pod uměleckou přezdívkou Toy Box. Ta v roce 2019 vylíčila svou zkušenost z dětství, kdy se stala obětí sexuálního zneužívání.

Kde se vzala zápletka?

Ke kauze se vyjádřila i samotná Toy Box. „Text románu Les v domě mi přijde odvozený a příliš podobný článku, osobní výpovědi o sexuálním zneužití, které jsem zažila v dětství, který jsem publikovala v roce 2019. V roce, kdy Alena Mornštajnová začala pracovat na své knize,“ napsala výtvarnice. A dodala: „Ráda bych nakladatelství Host a Alenu Mornštajnovou vyzvala k autentickému vyjádření toho, že se ‚někde stala chyba‘ a návrhu nějakého řešení.“

„Toy Box tvrdí, že článek (její z roku 2019) a román Les v domě jsou si podobné v základním rámci postav. V tom, kdo je obětí zneužití - tedy dívka předškolního nebo nižšího školního věku,“ vysvětluje v rozhovoru pro podcast 5:59 editor kulturní rubriky Seznam Zpráv Jonáš Zbořil.

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Editor kulturní rubriky Seznam Zpráv Jonáš Zbořil.

Výtvarnice upozorňuje dále na to, že stejně jako v jejím příběhu je i v románu spisovatelky Mornštajnové mladá a často nepřítomná matka, zlý pár prarodičů, motiv lesa a také shodná osoba sexuálního predátora.

Alena Morštajnová - jedna z nejprodávanějších českých spisovatelek - popírá, že by její román vycházel z životního příběhu komiksové autorky Toy Box. Odmítla to na sociálních sítích a později také pro server Aktuálně.cz. A postavilo se za ni i nakladatelství Host, které román vydalo.

Podle kulturního novináře Zbořila se kauza kolem Lesa v domě postupně přesunula do morální roviny - přičemž spisovatelka i nakladatelství by takovým vývojem neměly být příliš překvapeny. „Přeci jen je to text o sexuálním zneužívání. Dalo se čekat, že se k tomu oběti sexuálního zneužívání budou chtít nějak vyjádřit, posoudit, jestli je román Aleny Mornštajnové věrohodný, jestli dobře mluví o zkušenostech těch obětí atd.,“ uvádí.

Literatura a hranice přípustného

Dá se ale vůbec určit, kde ve světě beletrie končí oblast přípustné inspirace a kde už začíná kopírování či dokonce narušování cizího duševního vlastnictví? Jednoznačná linie neexistuje. „Je tu autorská licence. Autor může psát o čemkoliv, ale musí počítat s tím, že pokud to neudělá věrohodně, musí čelit kritice,“ podotýká editor kultury Seznam Zpráv s tím, že v kauze jde zatím právě a jen o kritiku. Žádný soudní spor se zatím nerozeběhl.

Při hledání hranice (ne)přípustného Zbořil připomíná zatím poslední sbírku básníka Petra Borkovce. Ten do svého Herbáře k čemusi horšímu z roku 2018 zkopíroval celou Polednici od Karla Jaromíra Erbena. De facto se jednalo o reprodukci. Jenže díky novému kontextu dávala smysl a vtip, posunula perspektivu čtení. „Záleží na tom, jestli autor hraje se čtenářem otevřenou hru. A samozřejmě jestli počítá s tím, co se bude dít, pokud to jasná hra nebude,“ dodává novinář.

5:59 na scéně

Podcast 5:59 a Seznam Zprávy ve spolupráci s kulturní křižovatkou Vzlet chystají představení, během kterého podcast na divadelních prknech ožije a přinese nový pohled na žurnalistiku i svět kolem nás. Nenechte si ujít jedinečnou žánrovou a mediální fúzi 5:59 na scéně. Lístky jsou v prodeji na stránkách vzlet.cz.

Ať už to ale bylo s původem zápletky románu Les v domě jakkoliv, současný rozruch leccos naznačuje také o vývoji (nejen) literárního světa. Na umění se totiž uplatňují stále silnější morální nároky‚ myslí si Zbořil.

„Pokud Alena Mornštajnová napíše knihu o obětech sexuálního zneužívání a pokud se dostane do nějaké morální šedé zóny, musí počítat s tím, že ta kniha přestane být přesvědčivá. Anebo že vznikne drb, že je nepřesvědčivá. (…) Někteří lidé tvrdí, že v literatuře to vůbec nemá hrát roli. Ale já si myslím, že doba se mění a že morální nároky na autory a jejich díla a texty budou vyšší,“ zdůrazňuje novinář.

V podcastu 5:59 se také dozvíte, jak častá jsou v české literatuře podobná obvinění ze zatajení inspirace cizím příběhem nebo jak kvalitní je vlastně literatura, která se v Česku označuje za mainstreamovou. Poslechněte si v přehrávači v úvodu článku.

Editor a koeditor: Barbora Sochorová, Matěj Válek

Sound design: David Kaiser

Hudba: Martin Hůla

Zdroje audioukázek: audiokniha Les v domě (OneHotBook, 2023), Český rozhlas Vltava, ČT art

Podcast 5:59

Zpravodajský podcast týmu Lenky Kabrhelové. Jedno zásadní téma každý všední den za minutu šest. To nejdůležitější dění v Česku, ve světě, politice, ekonomice, sportu i kultuře optikou Seznam Zpráv.

Poslouchejte na Podcasty.cz, Spotify, Apple Podcasts, Google Podcasts a dalších podcastových aplikacích. Sledujte nás na X, Instagramu nebo Threads.

Archiv všech dílů najdete na našich stránkách. Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište prostřednictvím sociálních sítí nebo na e-mail: zaminutusest@sz.cz.

Reklama

Doporučované