Hlavní obsah

Útočníci dostali šanci na život, popálená romská dívka trpí dál

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Jeden z pachatelů žhářského útoku ve Vítkově Václav Cojocaru (na snímku z roku 2010) byl propuštěn na svobodu.

Reklama

Článek

Propuštění na svobodu dvou žhářů z Vítkova vzbudilo mezi Romy šok a pobouření. Kritika rozhodnutí soudu zní také od některých právních expertů nebo zmocněnkyně vlády pro lidská práva. Především ale vyvolalo strach a nové trauma u samotných obětí. Může verdikt podrýt důvěru tuzemských Romů ve spravedlnost?

Co v dnešní epizodě 5:59 také uslyšíte

  • Proč propuštění dvou útočníků z Vítkova vyvolalo kritiku a obavy nejen u rodiny popálené Natálie, ale i v širší romské komunitě.
  • V jaké atmosféře dnes vlastně Romové v Česku žijí.
  • Co by podle zástupců Romů měly soudy brát v potaz při rozhodování o vězněných pachatelích těžkých zločinů.

Měli si odsedět 20 let za žhářský útok na dům romské rodiny ve Vítkově z roku 2009, po kterém bojovala o život tehdy ani ne dvouletá Natálka. Přežila, následky si ale nese dál. Václav Cojocaru a Ivo Müller však za pokus o několikanásobnou rasově motivovanou vraždu už ve vězení nejsou. Na svobodu vyšli díky verdiktu soudu tento týden - o sedm let dříve, než jak zněl původní rozsudek.

„Kontaktovalo mě několik lidí, kteří se ptali, jestli je to realita, nebo nějaká hloupá a nereálná zpráva,“ líčí pocity v romské komunitě dokumentarista František Bikár, který je také zástupcem zpravodajského serveru Romea.cz.

Bikár připomíná, že šumperský soud podmíněné propuštění obou mužů po odpykání dvou třetin trestu zdůvodnil příznivými znaleckými posudky psychologů nebo také dobrým chováním odsouzených za mřížemi. Zákonné podmínky byly splněny.

K čemu soud nepřihlížel

Podle dokumentaristy se ale teď mezi Romy objevuje znepokojení, jak česká společnost vnímá tak brutální čin, jakým bylo žhářství ve Vítkově. „Mají obavu, že propuštění je signál směrem k Romům, že případ Natálky není považovaný českým soudem za tak významný, aby se postupovalo v souladu s tím, co ta rodina prožívá,“ říká v rozhovoru pro podcast 5:59.

Foto: Pavel Čempěl / CNC, Profimedia.cz

Po žhářském útoku zůstalo z domu ve Vítkově jen obvodové zdivo. Snímek z 19. dubna 2009.

Útok z roku 2009 se z pohledu dokumentaristy vymyká z dalších příběhů rasového násilí proti Romům v Česku, například těch z 90. let. Nikdy prý v případu nehrálo tak významnou roli dítě. Podle Bikára se dá mluvit vlastně o teroristickém činu.

Soud každopádně za vítkovské žhářství poslal do vězení kromě Cojocarua a Müllera také další dva pachatele - Davida Vaculíka a Jaromíra Lukeše. Ti ale dostali vyšší tresty v délce 22 let vězení, o dřívější cestu na svobodu tak ještě žádat nemohli.

Propuštění Cojocarua a Müllera sklidilo kritiku například i ze strany některých právních expertů, kteří upozorňují, že soud nemusel jejich žádostem vyhovět. Ve stejném duchu se ozvala také zmocněnkyně vlády pro lidská práva Klára Šimáčková Laurenčíková.

Bikárův web Romea.cz nyní shromažďuje reakce osobností a představitelů veřejného života z řad Romů. Jejich nesouhlas a kritika míří i na podobu českých zákonů, kterými se soud při rozhodování o propuštění řídil. „Měly by se posunout. V současné chvíli stačí splnit ve vězení nějaké parametry a na základě toho vás pak po dvou třetinách trestu šikovný advokát dokáže dostat ven. Nepřihlíží se k tomu, jak brutální čin to byl,“ shrnuje dokumentarista pohledy z romské komunity.

„Stát rodinu naprosto opomněl“

Z malé Natálie je dnes už šestnáctiletá dívka. Její matku Annu Sivákovou podle jejích vyjádření propuštění obou mužů šokovalo a ohradila se proti němu.

Foto: Barbora Sochorová, Seznam Zprávy

Dokumentarista František Bikár.

Dokumentarista Bikár ale upozorňuje ještě na jinou okolnost - rodina sice od úředníků dostala informaci, že Cojocaru a Müller si zažádali o propuštění. Když ale zásadní rozhodnutí skutečně přišlo, Sivákovi se ho dozvěděli z médií.

„Bylo špatné, že nikdo nebyl v blízkosti rodiny ve chvíli, kdy se informace zveřejnila. Do jejich života, který je po útoku už tak velmi náročný, těžký a špatný, přišla další rána v podobě zveřejnění informace o propuštění, aniž by vedle nich někdo stál a měl zájem o to, aby to v nějakém relativním psychickém zdraví přežili,“ podotýká František Bikár.

Navíc propuštění pachatelé se dostali domů, přestože podle dokumentaristy dostatečně nesplácí dluhy, které způsobili. Ať už vůči Natálce nebo vůči pojišťovnám. „Platí to v řádu stovek nebo tisícikorun, je to úplně směšné. Přesto už teď jsou svobodní,“ říká Bikár a dodává: „Stát rozhodl ve prospěch nové šance a nového života těch lidí. Natálčinu rodinu ale naprosto opomněl.“

V podcastu 5:59 se také dozvíte více o tom, jak propuštění dvou žhářů z Vítkova vnímá matka popálené Natálky nebo jestli se z pohledu dokumentaristy Bikára mění přístup českých soudů k případům rasově motivovaného násilí. Poslechněte si v přehrávači v úvodní části článku.

Editor a koeditor: Barbora Sochorová, Matěj Válek

Sound design: David Kaiser

Hudba: Martin Hůla

Zdroje audioukázek: Český rozhlas Radiožurnál, ČT24, ČT1, TV Nova, CNN Prima NEWS, YouTube - ROMEA TV, Aktuálně.cz - Spotlight

Podcast 5:59

Zpravodajský podcast týmu Lenky Kabrhelové. Jedno zásadní téma každý všední den za minutu šest. To nejdůležitější dění v Česku, ve světě, politice, ekonomice, sportu i kultuře optikou Seznam Zpráv.

Poslouchejte na Podcasty.cz, Spotify, Apple Podcasts, Google Podcasts a dalších podcastových aplikacích. Sledujte nás na X, Instagramu nebo Threads.

Archiv všech dílů najdete na našich stránkách. Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište prostřednictvím sociálních sítí nebo na e-mail: zaminutusest@sz.cz.

Reklama

Doporučované