Hlavní obsah

Kandidáti pod palbou: Proč senátoři Fischer a Hilšer dál bojují o Hrad

Foto: Seznam Zprávy

Šest kandidátů, kteří podle posledního průzkumu preferencí nepřekročili 10 procent.

Reklama

Článek

Zhruba měsíc před prvním kolem prezidentských voleb se intenzivně debatuje o potenciálním obsazení volebního finále, ale také o roli kandidátů ze stejných politických táborů. Šestice uchazečů v průzkumech mínění výrazně zaostává, do boje o prezidentské křeslo přesto může významně promluvit. Jaké jsou jejich vyhlídky?

Co v dnešní epizodě 5:59 také uslyšíte

  • Jaké jsou motivace jednotlivých kandidátů na chvostu průzkumů ke kandidatuře?
  • Proč někteří čelí výzvám k odstoupení?
  • A komu z vedoucí trojice mohou ubrat nejvíce hlasů?

Koncem minulého týdne společnost Median uveřejnila další průzkum o prezidentských volbách. Poprvé se do čela devítičlenné skupiny dostala ekonomka Danuše Nerudová (28 procent). S odstupem několika procentních bodů by v listopadu za ní skončili šéf hnutí ANO Andrej Babiš (26,5 procenta) a bývalý armádní generál Petr Pavel (23,5 procenta).

Jedno se ale nezměnilo. Za vedoucí trojicí se dlouhodobě objevuje propast v preferencích voličů. Pravidelně v ní končí senátoři Pavel Fischer a Marek Hilšer, šéf odborářů Josef Středula, poslanec Jaroslav Bašta (SPD), šéfka České asociace povinných Denisa Rohanová a bývalý rektor Univerzity Karlovy Tomáš Zima.

Zdá se, že těchto šest kandidátů má jen malou šanci zvítězit. Přesto mohou do konečných výsledků nepřímo promluvit.

Zejména se to týká „druhé skupiny“ kandidátů, z nichž každý má – alespoň dle posledních dat – šanci posbírat zhruba tři až šest procent hlasů. Jedná se Pavla Fischera, Marka Hilšera a Josefa Středulu. „Mohou dosáhnout na zajímavý výsledek, který by třeba mohli využít při vyjednávání o podpoře pro druhé kolo,“ vysvětluje politický reportér Seznam Zpráv Ondřej Koutník.

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Politický reportér Seznam Zpráv Ondřej Koutník.

Debata o odstoupení z voleb

Největší šance ze šestice „menších“ kandidátů má podle Koutníka Pavel Fischer, který překvapil už v minulých prezidentských volbách. Skončil třetí. „Myslím, že ta šance dosáhnout na takový výsledek, jaký udělal v roce 2018, je letos výrazně menší,“ říká reportér.

Nejen on, ale i už zmíněný Hilšer právě proto čelí výzvám, aby odstoupili a „přenechali“ své hlasy silnějším kandidátům. To by teoreticky mohlo pomoct Nerudové nebo Pavlovi, jejichž elektorát se částečně kryje.

Koutník nicméně upozorňuje, že není jasné, jestli by skutečně k takovému přesunu došlo.„Třeba Pavel Fischer bude oslovovat konzervativnější voliče, kteří naopak nemusí být sympatizanti ani Petra Pavla, ani Danuše Nerudové,“ myslí si.

Podcast 5:59 a prezidentské volby

Podcast 5:59 se kandidátům na prezidenta věnoval už v předchozích dílech. Například zpracoval příběh kolem Danuše Nerudové nebo kolem pozadí kampaně šéfa hnutí ANO Andreje Babiše.

Oba navíc opakovaně řekli, že budou bojovat dál a že mají právo kandidovat. Podle Koutníka totiž pro ně může být účast ve volbách a s tím spojených televizních debatách přínosná v dalších senátních volbách. „Je velice pravděpodobné, že je to jejich motivace. A řekl bych i legitimní. Je to součást politického boje a strategie,“ popisuje.

Na druhé straně politického spektra výzvám k odstoupení čelí také Josef Středula. I ten ale takovou možnost odmítá.

„U něj je teď nejzajímavější, kolik sebere hlasů Andreji Babišovi. Je to podle mě i jeden z jeho motivů. Chce otestovat vzhledem ke své možné budoucí politické kariéře, stranické kariéře, na kolik je schopen dosáhnout v konkurenci jiného levicového silného subjektu,“ vysvětluje Koutník.

V podcastu 5:59 se také dozvíte, proč je podle reportéra kandidatura poslance Bašty „velké fiasko“, jak se nakonec do boje o Hrad prodrala Denisa Rohanová nebo s jakými tématy do kampaně přišel Tomáš Zima. Poslechněte si v audiu na začátku článku.

Editor a koeditor: Matěj Válek, Dominika Kubištová

Sound design a hudba: Martin Hůla

Zdroje audioukázek: Seznam Zprávy - podcast Ptám se já, Český rozhlas Radiožurnál - Den s kandidátem, CNN Prima NEWS, iDNES.tv, YouTube - PP - Česká tisková kancelář, YT - Tomio Okamura - hnutí Svoboda a přímá demokracie, YT - Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS), Facebook - Pavel Fischer, FB - Josef Středula, FB - Tomáš Zima

Podcast 5:59

Zpravodajský podcast týmu Lenky Kabrhelové. Jedno zásadní téma každý všední den za minutu šest. To nejdůležitější dění v Česku, ve světě, politice, ekonomice, sportu i kultuře optikou Seznam Zpráv.

Poslouchejte na Podcasty.cz, Spotify, Apple Podcasts, Google Podcasts a dalších podcastových aplikacích. Sledujte nás na X, Instagramu nebo Threads.

Archiv všech dílů najdete na našich stránkách. Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište prostřednictvím sociálních sítí nebo na e-mail: zaminutusest@sz.cz.

Reklama

Doporučované