Hlavní obsah

Zelináři: Zlevnění potravin nečekejte. Zdražovat se bude i kvůli Bruselu

Rozhovor s místopředsedou Zelinářské unie Čech a Moravy Petrem Hankou. „Zemědělská produkce za rekordní zdražení potravin nemůže,“ říká.Video: Zuzana Hodková

 

Reklama

Potraviny letos nezlevní, naopak. Například zelináři potřebují své produkty proti loňsku zdražit minimálně o dvě koruny na kilogram, jinak hrozí, že nepřežijí.

Článek

Rozhovor si můžete poslechnout i v audioverzi.

Ceny potravin rekordně narostly, a proto se teď pozornost upírá k jaru a nástupu domácí produkce, která by je měla srazit. To se sice stane, ale o žádném zlevňování se však letos rozhodně mluvit nebude.

„Pokud porovnáváme současné vysoké ceny zeleniny, která je skladovaná, s čerstvou zeleninou z pole, tak budou výrobní náklady nižší,“ říká v rozhovoru pro SZ Byznys Petr Hanka, majitel firmy Hanka Mochov a místopředseda Zelinářské unie Čech a Moravy.

Jinými slovy – každoročně je čerstvá zelenina levnější než ta skladovaná. Jenže letos se budeme bavit o jiných cenách než před rokem. Podle Hanky potřebují pěstitelé v průměru celoročně zdražit o dvě koruny na kilogram, protože náklady jim stouply o 20 procent výš.

„Veškeré vstupy se zvedají. Projevuje se naplno nárůst cen energií, hnojiv i ceny práce,“ říká Hanka s tím, že loni to pěstitelé promítnout do ceny nezvládli a kvůli tomu skončili se špatnými výsledky, někteří zkrachovali a většina z nich zmenšovala osevní plochy. To vše podle něj vede k nižší soběstačnosti Česka.

Už teď jsou přitom právě zahraniční plodiny příčinou vysokých cen v obchodech. „Bohužel je to dopad paniky, která vznikla kolem energií. Pěstitelé v České republice se báli skladovat a zaskladnili daleko menší objemy než v minulosti. Ty vysoké ceny, co potkáváme na pultech, je většinou zahraniční zelenina,“ dodává Hanka.

Další zdražení přijde kvůli novým normám

Upozorňuje navíc, že k žádnému zlevňování letos nedojde. „Nevidím jediný důvod, proč by ceny potravin měly klesat. Trochu se nám sice uklidnila situace v cenách energií a hnojiv, ale neuklidnily se mzdové náklady. I my doufáme, že budeme prodávat dráž než loni,“ říká Hanka.

Navíc se podle něj situace zhoršuje i v ostatních státech. Letošní rok je první, kdy začínají platit nová pravidla Společné zemědělské politiky. To je soubor cílů stanovených na úrovni EU, mimo jiné jde o větší ambice v oblasti klimatu a životního prostředí. Podle Hanky vede k nárůstu požadavků, které musejí zemědělci plnit, a to zvýší cenu všech druhů potravin.

Hanka to připodobňuje k situaci v automobilovém průmyslu a novým normám, které zavádí Evropská unie. „Žádná z těch norem nesnížila ceny automobilů,“ upozorňuje středočeský zelinář s tím, že si netroufne říct, o kolik potraviny zdraží.

„My máme v rukou částečně cenu produkce prvovýroby. To, jaká bude cena na obchodech, je plně v rukou obchodních řetězců,“ dodává a ukazuje cenovou politiku na příkladu vypěstované mrkve.

„Vypěstujeme kilogram mrkve za pět korun. Tuto mrkev vypereme, vytřídíme, zabalíme do přepravky – tyto operace nás stojí tři koruny a za další korunu ji dovezeme do řetězce. Tam se prodává za 20 korun. Běžná neakční cena je dvojnásobná, což je dlouhodobě zavedená praxe,“ říká Hanka s tím, že nejde jen o přirážku prodejce, ale třeba i 15procentní DPH.

Ta samá mrkev pak však prochází i druhým extrémem a tím jsou slevové akce, ve kterých může klesnout cena i na devět korun.

„Řetězce mají akce, které se nedají předpokládat. Je to problém, který pro nás jako pěstitele znamená obrovské vícenáklady. Jeden den musíme připravit dva tisíce beden do akce a druhý den je objednávka nula,“ říká Hanka s tím, že navíc v momentě, kdy obchodník nasadí cenu ještě nižší než od dodavatelů, vzniká okamžitě tlak na všechny pěstitele i z dalších řetězců.

A pak se cena prodejů přímo od farmářů dostává nad cenu v řetězci – a mrkev přímo ze dvora se stává neprodejnou.

Pěstitelé zeleniny v Česku

  • V Česku bylo loni evidováno dohromady 435 pěstitelů zeleniny.
  • Více než polovinu ze zhruba 12 000 hektarů tuzemských polí s tržní zeleninou loni obhospodařovaly zhruba tři desítky největších pěstitelů.
  • Nejaktivnějším tuzemským pěstitelem je společnost Družstvo Bramko, která také obchoduje a dováží. Obrat v roce 2021 dosáhl 1,6 miliardy korun, zisk 570 tisíc Kč. Dalším významným pěstitelem je společnost ZVO.
  • Největšími konkurenty zelinářských firem jsou zahraniční pěstitelé, okolo dvou třetin množství zeleniny se do Česka dováží. Zdroj: Zelinářská unie Čech a Moravy

Kdo může za nárůst? My ne

Podle Eurostatu ceny potravin v Česku v prosinci meziročně vzrostly o 27,2 procenta, ve Francii o 13,1 procenta a v Německu zdražily o 20,5 procenta.

„My se trošku dohadujeme, kdo za to může, jestli jsou to zemědělci, zpracovatelé, nebo obchod. Pokud by ale skutečně zemědělci zdražili o 49 procent, jak jsme podezíráni, tak pak by dnes neřešili poklesy ploch zeleniny,“ vysvětluje Hanka.

„Je jasně vidět, že zemědělské firmy snižují produkci, nezvládají situaci a vidíte, kde peníze zůstávají. Nechci bojovat se řetězci, jsou to naši partneři, ale domnívám se, že v této mimořádné době chybí mimořádná opatření,“ dodává s tím, že zelenina by měla mít trvale nižší marže.

Agenda

Čtvrthodinka o byznysu z první ruky. Rozhovory s top lídry českého byznysu, zakladateli firem, odborníky.

Od pondělí do čtvrtka na SZ Byznys a ve všech podcastových aplikacích.

Odebírejte na Podcasty.cz, Apple Podcasts nebo Spotify.

Reklama

Doporučované