Hlavní obsah

Glosa: Kaliningrad za Turów. Mám skvělý plán pro českou diplomacii

Foto: Profimedia.cz, Seznam Zprávy

Kaliningrad, přesněji řečeno Královec, založil Přemysl Otakar II.

Reklama

Článek

S využitím pitomých argumentů, s nimiž Putin napadl Ukrajinu, by se dalo leccos dokázat. A Rusům by se to nelíbilo.

Když Vladimir Putin minulý týden pronesl dva projevy, ve kterých postupně oznámil obsazení Donbasu a zahájení útoku na Ukrajinu, všichni jsme samozřejmě řešili samotné akty agrese. Projevy toho ale obsahovaly mnohem víc. Putin se v 90 minutách čistého času hlavně předem obhajoval a odříkával (již stokrát omleté) argumenty, proč má Rusko na Ukrajinu vlastně nárok.

Ty argumenty jsou samozřejmě úplné pitomosti, ale oficiálně právě díky nim mohl Putin své vojáky na Ukrajinu vyslat. A já si říkám, co třeba kdyby teď někdo použil výroky z Putinových videí, aby vznesl nárok na část ruského území? To by asi Rusko moc nepotěšilo. No, co se dá dělat.

Proto si myslím, že je ideální čas, aby se Česko a Polsko společně a oficiálně přihlásily o Kaliningrad (oprašme tedy jeho starší a krásný český název Královec) a celou přilehlou oblast. Ze své poloviny můžeme udělat třeba příjemný plážový komplex u Baltského moře. Nebo ji rovnou věnovat Polsku výměnou za úplné ukončení těžby v Turówě. Prostě win-win.

Kaliningradská (zanedlouho možná Královecká) oblast na mapě.

Pojďme si nyní náš nárok na Kaliningrad obhájit. A nepoužijeme nic jiného než ty trapné argumenty, které nadnesl sám Putin.

Začněme obecně. Putin říká: rozšiřování NATO k hranicím Ruska je nepřípustné a zvlášť to platí u Ukrajiny, státu, který dřív byl v Sovětském svazu. To je neuvěřitelně silný argument pro vzdání se Kaliningradu. Ten totiž přímo ohrožuje hranice NATO, a ještě navíc byl dříve součástí dokonce dvou současných členů NATO – Polska a Německa. Skvělý argument! Díky, pane Putine!

Současná Ukrajina prý byla celá vytvořena Ruskem. V roce 1917 měl Lenin vyrvat násilně část ruské země a věnovat ji Ukrajině. Ale zatímco Putin má nárok pouze z roku 1917, ten náš je mnohem silnější a sahá až do roku 1255. Byl to totiž český král Přemysl Otakar II., kdo vytvořil celý Kaliningrad. A bylo to skrze krev Čechů na křížové výpravě. Samotné město pak dokonce blahosklonně ihned odtrhl od Českého království (ke kterému ho tedy ani nechtěl připojovat, ale to vůbec nevadí, používáme stejně jako Putin kreativní výklad dějin) a věnoval ho Řádu německých rytířů. Tuto historickou křivdu bychom nyní měli chtít napravit.

Dvě minuty

Pravidelné autorské glosy osobností Seznam Zpráv. Názory, postřehy, komentáře. Ve dvou minutách, v textu a zvuku, každý všední den.

Dvě minuty můžete poslouchat na Podcasty.cz a ve všech dalších podcastových aplikacích.

A konečně, podle Putina je třeba napadnout Ukrajinu, protože NATO nyní provádí vojenské manévry v ukrajinském městě Očakov, které v 18. století chrabře bránila vojska Alexandra Suvorova. Jaká drzost! Horší už by bylo jen to, kdyby Rusko vojensky využívalo město hrdě dobyté a ubráněné Poláky již v 16. století. Sakra, to je ale pech, že zrovna tohle sedí na Kaliningrad. Co se dá dělat – Polsko má nyní na toto území díky Putinovi opravdu silný nárok.

Jistě, asi vám tu chybí klíčový argument denacifikace. A máte pravdu. Bohužel se nezdá, že by v Kaliningradu vládli nacisté. No ale to na Ukrajině také nevládnou, takže si je holt musíme – stejně jako Putin – prostě vymyslet. A je po problému.

Česká diplomacie, nemáš zač. Těším se na vás všechny v létě u Baltu!

Válka na Ukrajině

Foto: Seznam Zprávy, Shutterstock.com

.

Podívejte se, jak pomoci Ukrajině. Reportéři Seznam Zpráv se už pošesté vydali na Ukrajinu, podívejte se na jejich očitá svědectví z válkou zmítané Ukrajiny. Seznam Zprávy v ukrajinštině (praktické informace, zprávy, příběhy) – Українські новини.

To nejdůležitější k dění na Ukrajině shrnujeme každý všední den v newsletteru Tečka. Přihlaste se k odběru.

Reklama

Doporučované