Hlavní obsah

Glosa: Ne znamená ne. No konečně!

Foto: Shutterstock.com, Seznam Zprávy

Podle nové definice lze nesouhlas projevit nejen slovně, ale také gestem, pláčem nebo zaujetím obranné pozice. Počítá se i s bezbranností oběti. (Ilustrační foto.)

Reklama

Článek

Ruku na srdce, dosud jsme si v debatě o znásilnění, která by měla být vedena s náležitou citlivostí, nevedli nejlépe.

Trvalo to, ale konečně se blížíme ke změně toho, co je podle trestního práva znásilněním. Pokud novela projde celým legislativním kolečkem, začneme „nanovo“ s jednoduchou a snad i těžko zpochybnitelnou zásadou: ne znamená ne.

Kromě Vánoc máme další výrazný důvod k oslavám. V Česku jsme se konečně –⁠ po několika letech urputného snažení –⁠ přiblížili momentu, díky kterému snad dosáhneme na novou právní definici.

A to znamená především výrazný krok k lepší ochraně obětí znásilnění a dalších forem sexualizovaného násilí. Nově se totiž jasně říká, že o znásilnění půjde v případě každého sexuálního aktu, který se odehraje proti vůli druhého. Trestní předpisy by tak měly opustit koncept znásilnění jako silou vynuceného pohlavního styku a nahradit ho „nesouhlasným pohlavním stykem“.

Jakkoli nechci snižovat význam středečního kroku vlády, která dala změně zelenou, nemůžu se zbavit pocitu lehké hořkosti. Proč až teď? Na druhou stranu, v zemi, kdy se dlouhé roky i přes sliby bráníme přijetí Istanbulské úmluvy, se asi nelze divit zpoždění, které v těchto otázkách máme.

Bez ohledu na to, kdy změna přichází, je jasné, že jde o pozitivní krok. Alespoň z hlediska práva. Nová definice totiž může pokrýt i ty případy, které zákon doposud za znásilnění nepokládal.

Co ale dělat s mnohdy ostudným uvažováním části veřejnosti nad sexuálními trestními činy?

Ruku na srdce, dosud jsme si v debatě o znásilnění, která by měla být vedena s náležitou citlivostí, nevedli nejlépe. Nesmyslnými argumenty jsme oběti sexualizovaného násilí často vystavovali zcela zbytečné šikaně. Zpochybňovali jsme jejich újmu, a co je horší, mnohdy jsme je vinili z toho, že si za to údajně mohou samy, protože se nebránily nebo si vzaly moc krátkou sukni.

Takové atmosféry ve společnosti mnohdy využívali i ti, kteří se násilí dopouštěli. Vzpomeňme si na některé nechutné výroky, které před soudem i médii vyslovil například nepravomocně odsouzený bývalý poslanec Dominik Feri v případu dvou znásilnění a jednoho pokusu.

Nová právní definice bezesporu znamená výrazný posun. Teď pojďme změnit i veřejnou debatu.

Dvě minuty

Pravidelné autorské glosy osobností Seznam Zpráv. Názory, postřehy, komentáře. Ve dvou minutách, v textu a zvuku, každý všední den.

Dvě minuty můžete poslouchat na Podcasty.cz a ve všech dalších podcastových aplikacích.

Reklama

Doporučované