Hlavní obsah

Glosa: Přežít Prahu. Hlavní úkol každé politické strany

Foto: Seznam Zprávy

Primátorský řetěz už Bohuslav Svoboda nosil v letech 2010 až 2013. Zatím pořád patří Zdeňku Hřibovi.

Reklama

Článek

Povolební pat jako vyšitý.

Post primátora v Praze, to je zlatá trofej komunálu. Nejvíc peněz, největší prestiž a největší pozornost médií – kdo uhraje pražského primátora, může se málem prohlásit za vítěze voleb. Jenže letos Praha přidělává stranám spíš problémy.

A to hlavně těm vládním, které si společné ovládnutí metropole vysnily jako potvrzení toho, že spojenectví funguje i na komunální úrovni. Jenže jejich pražským lídrům se evidentně zdá o něčem jiném.

Bohuslav Svoboda sice v čele koalice ODS, TOP 09 a lidovců vyhrál volby, v koalici se Starosty a Piráty ale zatím nesedí. A k dohodě nemá momentálně o moc blíž než ve vyhrocené předvolební kampani.

Místo vyjednávání školí Svoboda pirátského primátora Zdeňka Hřiba v otevřeném dopise jako žáčka základní školy, že si ještě po volbách dovoluje řídit město, které lídr ODS už považuje za své. Hřib zase složitými matematickými výpočty dokazuje, že volby vlastně vyhrál on, a trvá na tom, že nikoho do čela Prahy jen tak nepustí.

Antipatie mezi Svobodou a Hřibem už došly tak daleko, že se začíná šeptat, jestli raději Hřiba neuklidit mimo magistrát.

Lidovci dělají, že jejich radní obžalovaný v kauze rozdělování dotací není nic, co by mělo někoho pohoršovat. A tvář TOP 09 Jiří Pospíšil kvůli kauze Dozimetr raději dělá, že neexistuje. Starostové jsou kvůli stejné kauze vděční, že se udrželi v zastupitelstvu a ještě někdo se s nimi baví.

ODS pomýšlí na to, že Piráty vyšachuje s pomocí Prahy Sobě, jenže Jan Čižinský (zatím) vzkazuje, že bez Pirátů dohoda nebude. Zkrátka pat jako vyšitý.

A mezitím hnutí ANO čeká, zda náhodou z téhle hádky vládních stran nakonec nevyjde jako vítěz. Což stále není úplně vyloučené vzhledem k tomu, že setkání Spolu a ANO většinou končí vzájemnými komplimenty – na rozdíl od naježených schůzek s Piráty.

Kdo usedne do křesla primátora, se řeší i v nejvyšších patrech politiky. Premiér Petr Fiala vzkazuje, že by si v Praze přál vládu bez ANO. Alespoň někde, chtělo by se říci, když se s „úhlavním nepřítelem“ ODS spojuje v leckterém krajském městě. A nově dokonce i ve Fialově domovském Brně, i když přitom hlasy Babišových lidí vůbec nepotřebuje.

Praha je horké téma i ve Sněmovně, na jejíchž chodbách na sebe představitelé vládních stran vrhají významné pohledy. A navzájem si připomínají starou poučku, že „hlavní výzvou každé politické strany je přežít svoji pražskou organizaci“.

Dvě minuty

Pravidelné autorské glosy osobností Seznam Zpráv. Názory, postřehy, komentáře. Ve dvou minutách, v textu a zvuku, každý všední den.

Dvě minuty můžete poslouchat na Podcasty.cz a ve všech dalších podcastových aplikacích.

Reklama

Doporučované