Hlavní obsah

Fialovi se nelíbí dohoda v Brně: Chtěl jsem koalici bez ANO

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Premiér Petr Fiala se snaží, aby se ODS nespojila v Praze s ANO.

Reklama

Premiér není spokojený s koalicí v Brně, jak ji naplánovala kandidátka na primátorku. Markéta Vaňková z ODS chce vládnout s TOP 09, lidovci, Starosty, Piráty a ČSSD. A také s ANO, byť hlasy jeho zastupitelů k většině nepotřebuje.

Článek

„Podle mě je tato široká koalice v této nelehké a netypické době nejlepším řešením pro Brno,“ vysvětlila v pondělí současná primátorka Vaňková, která by v čele magistrátu měla zůstat.

Dodala, že mohla volit užší platformu s větším klidem a jednotou v názorech, dospěla ale k názoru, že by to nebylo správné řešení.

„Preferoval bych koalici jenom na vládním půdorysu,“ komentuje čerstvé rozhodnutí v rozhovoru pro Seznam Zprávy předseda vlády a ODS Fiala.

Spolu a hnutí ANO na sebe před komunálními volbami v kampani ostře útočily, premiér vyslal po volbách do regionů vzkaz, že by si přál, aby se straníci spojenectví s Babišovými lidmi pokud možno vyhnuli. Situaci v Brně, kde má ODS spory s lidovci, prý ale chápe.

Dnes se v Brně dohodli na koalici, která je sice na vládním půdorysu, ale je tam přibrané i hnutí ANO. Co na to říkáte?

Tady mohu říct jediné: že bych preferoval koalici na vládním půdorysu. Moji brněnští přátelé tam dali přednost širší koalici z důvodu, že chtějí širokou podporu pro strategické projekty, které Brno chystá. Já jejich vysvětlení respektuji, ale nijak to nemění můj názor, že bych preferoval koalici jenom na vládním půdorysu.

Jak bude vypadat vláda nad Brnem?

Na brněnském magistrátu se rodí široká koalice. V jedenáctičlenné radě budou zástupci ODS, TOP 09, ANO, lidovců, Starostů a nezávislých, Pirátů a ČSSD.

A vytkl jste to třeba Markétě Vaňkové? Protože brněnský volič si teď může říkat, na co vlastně šel k volbám.

My se o tom bavíme. Ale myslím, že brněnský volič taky ví, že situace v Brně nebyla tak jednoduchá, protože se už před volbami nepodařilo domluvit společnou kandidátku Spolu, ale lidovci kandidovali se Starosty proti ODS a TOP 09. Což do značné míry zkomplikovalo vztahy.

Nejste tím přeci jen zklamaný? ODS se - alespoň pohledem předvolební kampaně - spojuje s úhlavním nepřítelem.

Svůj názor jsem řekl, nijak se tím netajím. Ale respektuji rozhodnutí brněnských kolegů, rozumím jejich argumentům. Koneckonců jsme demokratická strana a rozhodovat musejí ti, kteří kandidovali ve volbách.

Antipatie v Praze

Obrysy nové vlády v hlavním městě zatím visí v nedohlednu. Příčinou jsou zejména osobní antipatie mezi stranami, které spolu přitom na celostátní úrovni vládnou. Šanci stále větří i hnutí ANO.

Snažíte se nějak, aby to v Praze nedopadlo podobně? Aby alespoň tam byla koalice bez ANO?

Kolegové znají moje názory, mluvím s nimi. Není to tak, že by se něco odehrávalo, aniž bych se k tomu vyjádřil.

Proč se jednání v Praze zatím nedaří dovést ke konci?

Jednání v Praze také nejsou jednoduchá. A myslím si, že kdyby byla vůle nejenom na straně koalice Spolu, tak už jsme dál.

Celý rozhovor s premiérem přineseme v úterý ráno na Seznam Zprávách. Hovoří v něm o tom, jestli vláda pokračuje v záměru na konsolidaci veřejných financí, nebo o tom, proč koalice Spolu vzdala hledání společného prezidentského kandidáta.

Reklama

Doporučované