Hlavní obsah

Glosa: Tak trochu liberálové, anebo konzervy?

Foto: Seznam Zprávy

Podle premiéra je „Česko na křižovatce“. Práv LGBT+ lidí se to týká také.

Reklama

Článek

Vláda by měla v elementárních debatách působit jednotně. A když ne jednotně, tak by alespoň měla tušit, jakým směrem se ubírá její základní ideové přesvědčení.

Koaliční partneři by si už konečně jednou provždy mohli vyjasnit, jestli se společně vydávají liberálním, nebo konzervativním směrem. Nelze přece v jeden moment usměrňovat „ultrakonzervativní“ poslance ze svých řad za návrh na zrušení náhradního mateřství a v té samé chvíli se založenýma rukama přihlížet postoji premiéra Petra Fialy k manželství pro všechny.

Je asi docela předvídatelné, že si vládní spojenci celkem hravě poradí se čtveřicí rebelujících lidovců, kteří bez jakékoli předchozí domluvy předložili návrh na vyškrtnutí náhradního mateřství z tuzemských zákonů. Minimálně proto, že se vláda jasně zavázala k tomu, že bude náhradní mateřství regulovat, nikoliv zakazovat.

Otázkou spíš zůstává, jak se nyní koalice postaví k premiérovi Petru Fialovu pro jeho postoj k manželství pro všechny. Předseda vlády – a současně katolický konzervativec – sice říká, že se nikdy nebránil debatě, jak zlepšit život těm, kteří žijí v jednopohlavním partnerství, a jak posunout legislativu tak, aby měli více práv. Zároveň ale tvrdí, že považuje za správné, aby o „morálně-etických záležitostech rozhodovali poslanci ve volném hlasování na základě vlastního přesvědčení“.

Vládní spojenci přece musí vidět, že jejich rozpolcenost – třeba i v tomto tématu – nepřispívá ani odborné debatě, ani obrazu kabinetu před voliči. A že už nelze ignorovat rozdíly, které mezi sebou kvůli odlišným hodnotám mají. Zvlášť teď, když premiérovi v souvislosti s manželstvím pro všechny chodí jeden otevřený dopis za druhým. Nejprve to byli zástupci 66 nadnárodních firem, kteří ho žádali, aby se zasadil o uzákonění manželství pro stejnopohlavní páry. Teď se totéž ozvalo i ze světa kultury.

Vláda by měla v elementárních debatách působit jednotně. A když ne jednotně, tak by alespoň měla tušit, jakým směrem se ubírá její základní ideové přesvědčení. Ani jedno se ale bohužel neděje.

Nečekejme, že by se v koalici jako mávnutím proutku dohodli na tom, jestli umožní – jako například v konzervativním Irsku nebo Španělsku – uzákonit manželství pro stejnopohlavní páry. Co by si ale po dvou letech ve vládě mohli vyjasnit, je to, jestli jsou tak trochu víc liberálové, anebo „konzervy“. Zas tak složité to přece není.

Dvě minuty

Pravidelné autorské glosy osobností Seznam Zpráv. Názory, postřehy, komentáře. Ve dvou minutách, v textu a zvuku, každý všední den.

Dvě minuty můžete poslouchat na Podcasty.cz a ve všech dalších podcastových aplikacích.

Reklama

Doporučované