Hlavní obsah

Jen žádné nervy, i chyba v daňovém přiznání se dá napravit

Foto: Shutterstock.com

Chyb lze v daňovém přiznání udělat mnoho, vždycky je tu ale možnost požádat o pomoc daňového poradce

Reklama

Článek

Daňové přiznání nemá mezi lidmi příliš dobrou pověst. Vyplnění a podání odkládáme až na poslední chvíli. Řada lidí se bojí, že udělá chybu a finanční úřad je bude popotahovat. I chyba v daňovém přiznání se přitom dá napravit. Jak na to, radí Martina Nýčová v podcastu O penězích se (ne)mluví.

„Lidé se daňového přiznání bojí, protože si myslí, že je to něco těžkého, je to pro ně něco, na co je žádná škola nepřipravila, úkol, kterým se nechtějí zabývat. Myslím, že kdyby se na školách vyučoval alespoň jeden seminář, kde by si lidé vyzkoušeli daňové přiznání vyplnit, ubylo by obav, nastínila v podcastu možné důvody obav ostatních daňová poradkyně a certifikovaná účetní Martina Nýčová.

Bojí se, že udělají chybu, že na něco zapomenou nebo nějaký doklad nenajdou a budou mít opletačky s finančním úřadem. Ano, chyb lze v daňovém přiznání udělat mnoho. Některé kombinace a speciální příjmy dokáží obyčejnému člověku zamotat hlavu, pak však stačí požádat o pomoc některého z vybraných daňových poradců.

Foto: Proženy.cz

Daňová poradkyně a certifikovaná účetní Martina Nýčová (vpravo) s moderátorkou podcastu Michaelou Rakovou

Nejen, že se s vyplňováním formulářů nebudete muset zabývat sami, ale budete mít navíc i delší čas na odevzdání daňového přiznání – až do 1. července. 2024. Je to sice placená služba (ceny se pohybují řádově v rozmezí několika tisíc korun), ale za ten klid to určitě stojí. „Schopného daňového poradce si vyberete na webových stránkách Komory daňových poradců, radí Nýčová.

Pokud se přesto rozhodnete spolehnout se sami na sebe a po odevzdání daňového přiznání zjistíte chybu, můžete ji snadno napravit. Finanční úřad má totiž dva zákonné opravné prostředky. To, který použijete, určuje doba, kdy jste chybu v daňovém přiznání zjistili.

Opravné daňové přiznání

„To podáváte, pokud už jste daňové přiznání stihli podat, ale ještě před koncem řádného termínu zjistíte, že jste tam udělali chybu,“ vysvětlila Nýčová. Nahoře jen zaškrtnete, že je to opravné přiznání. Všechno je stejné, jen tam opravíte chybné údaje.

Dodatečné daňové přiznání

„To podáváte, pokud jste chybu zjistili až po uplynutí řádného termínu,“ pokračuje Nýčová. Nahoře pak zaškrtnete, že je to dodatečné daňové přiznání. Jak Nýčová dodává, na některé chyby finanční úřad přijde snáz než na jiné, proto doporučuje vždy, když zjistíte chybu – ať už úmyslnou nebo neúmyslnou – podat dodatečné daňové přiznání (a to klidně i za delší dobu zpětně), a máte to vyřešené. Vyhnete se tak kontrole z finančního úřadu.

Pokud by u vás při kontrole finanční úřad objevil v daňovém přiznání chyby, museli byste to samozřejmě dodanit zpětně, a navíc by vám k tomu mohl napočítat i nepříjemnou pokutu.

Celý rozhovor s daňovou poradkyní Martinou Nýčovou si můžete poslechnout v podcastu O penězích se (ne)mluví v úvodu článku. Radí v něm, na co si dát pozor při vyplňování daňového přiznání. Dozvíte se i kolik si z daní můžete odečíst za poskytnuté dary i to, kdy si nemůžete uplatnit odpočet úroků z hypotéky. Připomene vám také data, do kdy musíte daňové přiznání odevzdat.

O penězích se (ne)mluví

Seriál pro ženy o financích. Moderátorka Míša Raková se svými hosty probírá rozmanitá finanční témata – od rodinného rozpočtu přes majetek v manželství až po investice. Poslouchejte praktické tipy, jak lépe zvládat peníze.

Podcast vychází každé úterý a můžete si ho poslechnout na Podcasty.cz či v podcastových aplikacích, jako jsou Spotify či Apple Podcasts, kde můžete O penězích se (ne)mluví i odebírat.

Reklama

Doporučované