Hlavní obsah

Kulturák: Tři Tygři ve filmu? Spíš dvě hodiny života v háji

Foto: Profimedia.cz

Druhá epizoda Kulturáku je tu! Tentokrát o fenoménu Štěpán Kozub, rapperech i dálnicích.

Reklama

Článek

Kultovní gagy Štěpána Kozuba a jeho ostravské party Tři tygři míří do kinosálů. Jestli tam mají co dělat, to probíráme v nové epizodě Kulturáku. A je nová deska rappera Kendricka Lamara párty, nebo psychoanalytický sedánek?

„To ‚ostravství‘ je v podání Tří Tygrů, kteří jsou tedy vlastně čtyři, spíš taková kategorie k politování, jejich postavy jsou prostě takoví blbci. Ale blbci jsou v tom filmu i všichni ostatní,“ přemýšlí Jana Patočková nad snímkem Tři tygři ve filmu: JACKPOT, který má podle ní kromě krkolomného názvu i nesmyslně dlouhou stopáž.

Ačkoli některé internetové skeče Tří Tygrů fungují, například parodická postava Pražáka v Ostravě v Kozubově podání, kterou oceňuje Jonáš Zbořil, jejich převedení do filmu podle Patočkové tak docela nevyšlo.

„Nemám nic proti tomu používat ve skečích určité archetypy, ale říkám si, že je to vlastně to úplně nejjednodušší, co jako komik a autor můžete vymyslet. Mám za to, že Štěpán Kozub má na víc než hrát postiženého prosťáčka, který šilhá,“ říká v novém dílu podcastu Kulturák.

Poslechněte si předchozí díl Kulturáku

Film kombinuje akčňák i crazy komedii. Svým laděním nabízí srovnání s diváckým hitem Vyšehrad: Fylm. Podle osazenstva Kulturáku je ovšem i přes všechny své mouchy Vyšehrad o krok před Tygry, minimálně se totiž nesměje lidem, ale s nimi, a postava jednoduchého fotbalisty je rozhodně propracovanější a lépe vymodelovaná než Kozubův šilhající řidič tramvaje.

Deska jako osobní terapie

10. října vystoupí v Praze Kendrick Lamar, jeden z největších rapperů současnosti. Turné doprovází jeho novou desku Mr. Morale & the Big Steppers, která se od vydání už stačila vyšplhat na přední příčky hudebních žebříčků.

„Lamar je rapper, jehož skladby se skandovaly při demonstracích Black Lives Matter. Zároveň má strašně moc literárních kvalit, jeho desky jsou pečlivě komponované, umí pracovat s postavami a zároveň dokáže napsat až biblická podobenství,“ říká Jonáš Zbořil. „Jeho poslední deska je pro mě takový bildungsroman, kde on sám prochází duševním očistcem.“

Na novém albu se posluchačům zpovídá ze svých slabostí a nedokonalostí a přiznává, že není žádný spasitel. Naopak, spoustu věcí si potřebuje sám vyjasnit: tematizuje třeba svou posedlost sexem nebo domácí násilí. Spíš než o večírkovou hitovku jde zkrátka o desku, která vyžaduje ucelený, soustředěný poslech.

„Vžít se do toho alba prostě chvíli trvá, podobně jako trvá na hodinách psychoterapie, než na něco důležitého přijdete,“ shrnuje Jonáš Zbořil a dodává, že ač je nová deska povedená, rozhodně není Lamarovou nejlepší.

Kde jsou hranice humoru nejen Tří Tygrů a vyprodá Kozub na podzim O2 Arénu? Vyprodá ji i Kendrick Lamar? A koho Vladimir 518 týrá tím, že jde podél D1? Pusťte si nový díl Kulturáku v přehrávači v úvodu článku.

Kulturák

O kultuře i popkultuře. Jonáš Zbořil a Jana Patočková každé úterý probírají nejdůležitější události ze světa filmů, hudby, literatury, umění a všeho, co by vám nemělo ujít.

Kulturák je podcast kulturní rubriky Seznam Zpráv. Poslouchejte na SZ.cz, Podcasty.cz a ve všech podcastových aplikacích.

Jak se vám podcast líbí? O čem by se Jonáš s Janou měli bavit příště? Napište nám na audio@sz.cz. Nebo nám to tweetněte s hashtagem #Kulturak.

Reklama

Doporučované