Hlavní obsah

Vášně kolem Ivana Haška. Jak skončí výběr kouče pro Euro?

Foto: Seznam Zprávy

Ivan Hašek je největším favoritem na post reprezentačního trenéra. Proč by měl nahradit Jaroslava Šilhavého právě on?

Reklama

Článek

Hledání nového reprezentačního kouče nabralo obrátky. Jako velký favorit se dosud jevil Ivan Hašek. Nosiči vody debatují o tom, zda je vhodným kandidátem. A proč byly patrně upozaděny ambice Martina Svědíka, kouče Slovácka.

Jak praví klasik: Situace na frontě se mění každým okamžikem. Na dnešní, tedy úterní dopoledne bylo do sídla Fotbalové asociace ČR na pražském Strahově původně svoláno mimořádné zasedání výkonného výboru. Klíčový bod jednání byl zřejmý – po odchodu Jaroslava Šilhavého se stále hledá nový trenér, který českou reprezentaci povede do bojů na Euru 2024.

„Podle zpráv ze zákulisí je vysoce pravděpodobné, že pracovní skupina vedená předsedou asociace Petrem Fouskem nabídne výkonnému výboru ke schválení nominaci Ivana Haška,“ řekl k tomu Luděk Mádl, dlouholetý fotbalový novinář. Ve hře podle něj byli či jsou i Michal Bílek a především Vítězslav Lavička. „Ale všechno směřuje k Ivanu Haškovi,“ dodává Mádl.

Jenže ať už bude trenérem jmenován kdokoli, nestane se tak dnes, ale až v lednu. V pondělí ve 22 hodin večer rozeslali z FAČR oznámení, že se dnes pro vysoký počet omluvenek výkonný výbor nesejde. A jednání se tedy přesouvá až na začátek roku 2024.

„Po Euru 2008, kdy skončil Karel Brückner, to jednoznačně vypadalo, že ho u reprezentace nahradí Jozef Chovanec, kandidát manažera Vlastimila Košťála. Jenže zbytek vedení svazu se na poslední chvíli vzbouřil a vybral Petra Radu. Takové signály tu teď ale nejsou,“ připomněl Luděk Mádl při pondělním natáčení podcastu. Jenže následné večerní události, které vedly ke zrušení schůze výkonného výboru, by se tak dost možná interpretovat daly.

Z Bejrútu do Prahy

Protagonisté podcastu Nosiči vody se pouštějí do debaty, zda je Ivan Hašek vhodným kandidátem. Berou přitom v potaz jeho zkušenosti s národním týmem, ať už v roli kapitána, asistenta trenéra, a v krátké epizodě z roku 2009 dokonce už i hlavního kouče. Ale pozornost věnují i skutečnosti, že jakkoli v minulosti trénoval i ve francouzské lize, konkrétně Štrasburk a Saint-Étienne, v posledních 20 letech se trenérsky etabloval prakticky výhradně v arabském světě. Naposledy vedl národním tým Libanonu.

„Pokud se to stane, připadá mi to jako promarněná šance,“ hodnotí variantu Hašek bývalý obránce sparťanské rezervy Karel Tvaroh. „Je zapotřebí si uvědomit, že současná česká reprezentace potřebuje od realizačního týmu dostatečnou taktickou přípravu šitou na míru proti jednotlivým soupeřům a samozřejmě vytvoření co nejpříznivější atmosféry v kabině. Tím prvním si bohužel v tomto složení nejsem jistý,“ přemítá Tvaroh, kterému se z finální nabídky kandidátů vypařil stratég, kterého by preferoval on. Tedy Martin Svědík, trenér Slovácka.

„Mrzí mě, že se na Martina Svědíka patrně nedostane, ačkoli v první fázi hledání nového kouče bylo jeho jméno skloňováno asi nejčastěji. Možná pro mnohé na svazu představuje příliš nepohodlnou osobu, možná že zpochybňují jeho zkušenosti. Každopádně přinejmenším po sportovní stránce jasně dokázal, že by na reprezentaci měl,“ míní Karel Tvaroh.

Debata se vedla také o tom, proč se k reprezentaci neposune Jindřich Trpišovský z pražské Slavie. A proč je počet českých trenérů, kteří reálně přicházejí do úvahy pro práci u národního týmu, pro mnohé z fanoušků až překvapivě úzký.

„Jméno trenéra je důležité, ještě podstatnější ale bude, jak se poskládá celý realizační tým, včetně asistentů či manažera,“ zdůrazňuje Mádl.

„Kolují zvěsti, že pokud dojde k angažování Ivana Haška, zvolí si jako asistenty Luďka Klusáčka a Jaroslava Veselého, tedy muže, se kterými už dříve zdárně spolupracoval,“ podotýká moderátor podcastu Jaromír Bosák.

Na tomto poli ale ještě může dojít k jinému vývoji. Asociace může ukázat na již zmiňovaného Martina Svědíka, anebo třeba na Jaroslava Köstla, nyní spolupracovníka kouče Trpišovského ve Slavii.

Zda vůbec a případně v jaké roli se u národního týmu znovu objeví Pavel Nedvěd, zůstává také otazníkem. Nosiči vody probírají několik variant, jak se někdejší superstar může zapojit.

Poklona Havlíkovi, Gironě a Aston Ville

Podcasteři se věnují i diskutabilním rozhodcovským verdiktům ve Fortuna lize, zamýšlí se nad možnou budoucností Marka Havlíka, střelce čtyř branek Slovácka v síti Bohemians. A také nad černými mračny, jež se shlukují nad Dynamem České Budějovice.

V zahraniční části se zasloužené pozornosti dostává Gironě, která šokuje španělskou La Ligu pozicí lídra, již si ještě upevnila výhrou v katalánském derby v Barceloně. Dozvíte se, jak raketový vzestup malého klubu souvisí s Manchesterem City a s rodinou Pepa Guardioly.

Nosiči vody se tradičně podívají i do Anglie a Německa. V rámci Premier League sklidila velké uznání práce Unaie Emeryho v Aston Ville, která v jediném týdnu dokázala zdolat jak Citizens, tak Arsenal.

Celou epizodu si poslechněte v přehrávači v úvodu článku, na Podcasty.cz nebo ve své oblíbené podcastové aplikaci.

Nosiči vody

Fotbalový podcast Seznam Zpráv. Trio Jaromír Bosák, Luděk Mádl a Karel Tvaroh každý týden o českém a světovém fotbalu. Příběhy, aféry, důležité postavy na hřišti i v zákulisí.

Odebírejte na Podcasty.cz, Apple Podcasts nebo Spotify. Sledujte nás na síti X, jsme tam jako @NosiciVody.

Máte návrh, jak podcast vylepšit? Nebo nás chcete pochválit? Pište na audio@sz.cz.

Reklama

Doporučované