Hlavní obsah

Kandidát Svědík pod lupou. Národní tým může vést sám, nebo s Lavičkou

Foto: ČTK, Seznam Zprávy

Současný trenér prvoligového Slovácka Martin Svědík patří mezi žhavé kandidáty na post reprezentačního trenéra. Bral by i roli asistenta?

Reklama

Článek

Reprezentace postoupila na Euro 2024. A po odchodu Jaroslava Šilhavého od týmu rozjela Fotbalová asociace ČR reality show Česko hledá trenéra. Nosiči vody se blíže věnují Martinu Svědíkovi, jednomu z favoritů na uvolněnou funkci.

Už tuto sobotu 2. prosince se v německém Hamburku od 18:00 losuje skupinová část fotbalového mistrovství Evropy, které se koná v létě příštího roku. Českou reprezentaci ale na místě nebude zastupovat její hlavní kouč. Na jeho jmenování se totiž zatím stále čeká.

V nejnovější epizodě podcastu Nosiči vody jeho protagonisté rozebírají, proč se hledání nástupce Jaroslava Šilhavého protáhne patrně až do ledna. Z řady kandidátů se věnují především tomu patrně nejvýraznějšímu: Martinu Svědíkovi z 1. FC Slovácko.

Před týdnem v pondělí Češi díky výhře nad Moldavskem postoupili na Euro a trenér Šilhavý oznámil, že u týmu končí. Dál se Fotbalová asociace ČR v této věci prakticky neposunula.

„Musím se přiznat, že vůbec nerozumím postupu asociace, která se rozhodla vytvořit k té záležitosti speciální pětičlennou pracovní skupinu. Nepřestává mě překvapovat ta nepřipravenost, kterou můžeme pozorovat v přímém přenosu,“ rozohňuje se moderátor podcastu Jaromír Bosák.

„Šéf českého fotbalu Petr Fousek prakticky nespolupracuje se Sportovní radou FAČR, která by měla v takových případech mít zásadní hlas. Působí v ní lidé, kteří fotbalu bezpochyby rozumí. Například Vladimír Šmicer, Zdeněk Grygera, Tomáš Rosický nebo Jan Říčka. Rozhodně jsou odborně fundovaní pro výběr správného kandidáta. Přitom je Fousek tradičně odstavil na slepou kolej a rozhodovat bude on a jeho pracovní skupina složená z funkcionářů,“ lamentuje dlouholetý fotbalový novinář Luděk Mádl.

Nosiči vody debatují o tom, proč Fousek Sportovní radu obchází, jaké komplikace mohou průtahy kolem výběru reprezentačního trenéra způsobit a jakou roli v tom hrají finance.

Svědík koučem, nebo asistentem?

V užším okruhu favoritů se pohybuje Martin Svědík, který si vysloužil respekt za více než pětiletou systematickou práci na Slovácku. Nosiči vody by si ho dokázali představit na lavičce české fotbalové reprezentace i v roli asistenta, který by disponoval rozsáhlými pravomocemi. „Z našeho nedávného rozhovoru s Martinem Svědíkem jsem nabyl dojmu, že by se nebránil ani takové roli,“ přemítá Jaromír Bosák.

„Opravdu se mi zamlouvá model, ve kterém by se Svědík v reprezentace otrkal po boku zkušenějšího kouče typu Vítězslava Lavičky. Zároveň bych nepodceňoval ani jeho osobní trenérské ambice. Vzhledem k tomu, že Svědík je taková nepsaná česká dvojka za Jindřichem Trpišovským, nepřekvapilo by mě, kdyby ho to táhlo i do zahraničí,“ podotýká Karel Tvaroh, bývalý profesionální fotbalista.

V podcastu se dozvíte více také o smluvních podmínkách Martina Svědíka v Uherském Hradišti, včetně výstupní klauzule. Od ledna bude levnější Svědíkovy služby získat.

Chorý a červené karty

Nejnovější díl Nosičů vody nechválí jen přínos Martina Svědíka pro český fotbal, ale celé Slovácko, které tentokrát v neděli prakticky bez potíží přejelo ambiciózní Baník a vyšvihlo se na třetí místo Fortuna ligy na úkor Plzně.

Západočechům nevyšlo představení v nové hradecké aréně, kde pouze remizovali a opět potvrdili, že v aktuální sezoně jim herně sedí spíš pohárová Evropa. Nosiči vody diskutují i  o tom, že měl být útočník Viktorie Tomáš Chorý vyloučen. Věnují se také diskutabilním zákrokům hradeckého Petra Kodeše a sparťana Tomáše Wiesnera.

V zahraniční části se Nosiči vody na chvilku zasnili nad představou, jak by vypadal tým s útočnou vozbou Haaland a Kane s podporou Bellinghama.

Sázkařské okénko s Fortunou vyhlíží atraktivní souboje o postup v Lize mistrů. Zvládne PSG roli favorita se zdecimovaným Newcastlem? A jak si v Evropské lize poradí Sparta v boji o jarní pohárové pokračování s technickým Betisem Sevilla? Pusťte si nejnovější Nosiče vody a uslyšíte toho ještě mnohem víc.

Nosiči vody

Fotbalový podcast Seznam Zpráv. Trio Jaromír Bosák, Luděk Mádl a Karel Tvaroh každý týden o českém a světovém fotbalu. Příběhy, aféry, důležité postavy na hřišti i v zákulisí.

Odebírejte na Podcasty.cz, Apple Podcasts nebo Spotify. Sledujte nás na síti X, jsme tam jako @NosiciVody.

Máte návrh, jak podcast vylepšit? Nebo nás chcete pochválit? Pište na audio@sz.cz.

Reklama

Doporučované