Hlavní obsah

Výměna po Švýcarech? Muž, který by svedl nahradit Šilhavého, už je po ruce

Foto: Profimedia.cz, Seznam Zprávy

Jaroslav Šilhavý na lavičce českého národního týmu. Setrvá ve funkci i po utkání ve Švýcarsku?

Reklama

Článek

Konfrontace s portugalským fotbalem české reprezentaci hrubě nevyšla. V domácím prostředí jí Ronaldo a spol. uštědřili rekordní příděl 0:4. Nosiči vody hodnotí tristní výkon a zamýšlí se, zda není čas na trenérskou výměnu.

Obávaný kanonýr Cristiano Ronaldo sice tentokrát úplně neměl svůj den, i tak ovšem portugalské fotbalové kouzlo působilo v pražském Edenu mocnou silou. V konfrontaci s elegancí portugalských tanečníků s míčem působila těžkopádná domácí jedenáctka chvílemi dojmem náhodného souboru amatérů, co šli zrovna kolem a nechali se přemluvit ke hře.

Kromě bilance zahrávaných rohových kopů (6:5) a také odmávaných ofsajdů (2:0) už se nenašla žádná další měřitelná disciplína, v níž by domácí výběr dominoval. Nosiči vody v nové epizodě důsledně pátrají po příčinách vysoké porážky, která se vzhledem k nevalné úrovni českého fotbalového představení v sobotním duelu Ligy národů jevila jako nevyhnutelná.

Když dva fauly nestačí

Podcasteři se shodli, že porážka 0:4 zcela odpovídala předvedené hře. „Portugalcům byl jejich ofenzivní koncert usnadněn vlažným přístupem domácího výběru,“ myslí si Karel Tvaroh, bývalý profesionální obránce. „Trenér Šilhavý naordinoval ofenzivním hráčům, aby soupeře během rozehrávky důsledně presovali, jenomže ve finále se v českém podání jednalo spíš o jakousi parodii na nátlakovou hru. Portugalci s tím neměli sebemenší potíže.“

„Češi se za celé utkání dopustili jen 2 faulů. Nechci nikoho nabádat k surové hře za hranicí pravidel, ale pokud jdete do utkání proti celku, který je individuálně jasně lepší a vybuduje si herní převahu, pak opravdu nevyhlíží nijak dobře bilance, do které si zapíšete všehovšudy jen dva fauly na zápas. Nehrálo se do těla, bylo to spíš takové stínovaní protihráčů. S tím se nedá na vrcholné scéně uspět,“ hodnotí zápas moderátor podcastu Jaromír Bosák.

V čem chybí současnému reprezentačnímu výběru středopolař Michal Sadílek? Proč působila nominace Ondřeje Kúdely z indonéské ligy jako špatný vtip? A co k ní asi kouče Šilhavého vedlo? Nejen o tom hovoří Nosiči vody v nové epizodě.

Nabízí se terapie Suchopárkem

Úterním utkáním ve Švýcarsku zakončí český národní tým svou premiérovou pouť v elitní skupině Ligy národů. Pokud se mužstvu Jaroslava Šilhavého nepodaří domácí výběr zdolat, čeká Čechy sestup do druhého výkonnostního patra.

Trio Nosičů si zaspekulovalo, co by se dělo, kdyby snad národní tým zopakoval svůj sobotní herní i výsledkový výbuch také ve švýcarském St. Gallenu. Případná ostuda už by bezpochyby otevřela hlasitou diskusi o budoucnosti Jaroslava Šilhavého na pozici reprezentačního kouče.

Kdyby asociace potřebovala rychle sáhnout po někom jiném, nabízela by se volba, která je k nalezení pod stejnou střechou. Nosiči se shodli, že do role výrazného kandidáta, jehož jméno se dříve či později v souvislosti s pozicí trenéra národního týmu rozhodně bude hlasitě skloňovat, dozrává Jan Suchopárek. Nyní kouč reprezentační jednadvacítky, jehož svěřenci mají po výhře 2:1 na Islandu nadějně rozehranou baráž o postup na Euro své věkové kategorie.

„Trenér Suchopárek a jeho realizační tým ukazují, že své hráče umí pečlivě připravit na jednotlivá utkání. Má cit pro volbu typologicky vhodných fotbalistů a dokáže zdatně improvizovat, když se někomu nedaří. Nebojí se totiž někdejší opory posadit na lavičku kvůli zhoršené formě a nasadit ty, kteří se aktuálně rozehráli,“ pochvaluje si fotbalový expert Seznam Zpráv Luděk Mádl.

Kdy může nadejít Suchopárkův čas v A-týmu? Nastoupí ve Švýcarsku brankář Jindřich Staněk namísto chybujícího Tomáše Vaclíka? A jak si vedl švýcarský celek v sobotní konfrontaci se Španělskem, které svým herním stylem a silnou koncentrací na výkon i taktiku přinejmenším zaskočil? I o tom je řeč v nové epizodě Nosičů vody.

Proč Nagelsmann osiřel?

V podcastu nechybí ani střípky toho nejzajímavějšího ze zahraničí. Debatuje se o slovenské fotbalové reprezentaci a bolestivé fázi její přestavby, o italském trenérovi, ostudné porážce s Ázerbájdžánem a masivní obměně hráčů. O tom, že Bayern Mnichov aktuálně nemá hráčský materiál, se kterým by mohl Julian Nagelsmann trénovat – všichni hráči totiž reprezentují, a tak německý stratég vyhlásil volno. Chytí hráči hned po návratu bundesligové tempo?

Na severolondýnské derby žen mezi Arsenalem a Tottenhamem, které pořadatelé umístili na majestátní Emirates Stadium, dorazil rekordní počet diváků. Nalezli v Anglii recept na ideální výplň reprezentačních přestávek?

V sázkařském okénku s Fortunou se Nosiči pokusili odhadnout, zda se české reprezentaci podaří porazit Švýcarsko. Neopomenuli ani nadcházející šlágry české Fortuna ligy. Proč by mohla Slavia či Plzeň o víkendu ztratit body? To vše se dozvíte, stačí si pustit novou epizodu v přehrávači v úvodu!

Nosiči vody

Fotbalový podcast Seznam Zpráv. Trio Jaromír Bosák, Luděk Mádl a Karel Tvaroh každý týden o českém a světovém fotbalu. Příběhy, aféry, důležité postavy na hřišti i v zákulisí.

Odebírejte na Podcasty.cz, Apple Podcasts nebo Spotify. Sledujte nás na síti X, jsme tam jako @NosiciVody.

Máte návrh, jak podcast vylepšit? Nebo nás chcete pochválit? Pište na audio@sz.cz.

Reklama

Doporučované