Hlavní obsah

Pro a proti kolem pyra. Zápas patří fotbalistům, dýmové clony jim ho kradou

Foto: Profimedia.cz

Světlice, dýmovnice či dělbuchy si fanoušci odmítají nechat vzít. Navzdory zákazům jejich obliba neklesá.

Reklama

Článek

Pyrotechnické show na stadionech mnozí fanoušci milují pro jejich působivý efekt, vábí je i chuť zakázaného ovoce. Zato fotbalisté přerušování zápasů kvůli dýmu nad hřištěm rádi nemají. Pohled na pyro byl tématem pro Nosiče vody.

„Pyro není zločin!“ patří mezi hesla, na nichž se jádra fanouškovských komunit shodnou bez ohledu na klubovou příslušnost. Jde o téma, které jejich svět spojuje, je výrazem jejich identity a také vizualizovaným projevem vzdoru a ohnivé rebelie vůči šedivému světu plnému oficialit, úřadů a jejich věčných zákazů a pravidel.

Pro jedny je pyro nepostradatelnou ingrediencí fotbalové atmosféry, pro jiné výrazem chuligánství. Nese v sobě emoci, energii, ale i riziko ohrožení zdraví. A jak vlastně na pyrotechnické exhibice svých fanoušků nahlížejí sami fotbalisté?

Protagonisté podcastu se samozřejmě věnovali i analýze ligových hitů. Ale ani od rozboru ostře sledovaných mačů Baník–Sparta a Plzeň–Slavia nebylo tentokrát k tématu pyrotechniky daleko. A to v různých souvislostech.

„Sparťanští hráči šli po zápase zcela tradičním způsobem poděkovat svým fanouškům. Jenže někteří z nich pak měli pomalu co dělat, aby se vyhnuli několika světlicím, jež se na ně začaly snášet z kotle jejich rozhněvaných příznivců. Představa, že hraješ v domácím prostředí před takovými fanoušky, a to v době, kdy se ti vyloženě nedaří, nejspíš musí s psychikou jednotlivců hodně zacvičit,“ míní moderátor podcastu Jaromír Bosák.

Pyrotechnika sehrála ještě významnější roli během nejočekávanějšího zápasu kola mezi Plzní a Slavií. „Příznivci Slavie byli před stadionem i v hustém dešti šacováni až policejním způsobem. Přesto jsme byli svědky pyrotechnického představení obou fanouškovských táborů,“ pokračuje v tématu Jaromír Bosák.

„Já nemám problém s nějakou předzápasovou choreografií, ale jiné je to v průběhu zápasu. Kvůli užití pyrotechniky se v tomto případě na několik minut přestalo hrát. A to mi vadí. Hráči vychladnou v dešti, zápas ztratí tempo, a tak riskujete, že se kvůli tomu ještě někdo zraní,“ rozhořčuje se Bosák.

„Je to bezohledné vůči hráčům na place a v zásadě i vůči všem ostatním divákům. Pokazí se tím sportovní drama, které se musí pro zhoršenou viditelnost přerušit. V tu chvíli vlastně dojde k tomu, že si fanoušci na stadionu uzurpují hlavní slovo. To by jim ale během rozehraného zápasu patřit nemělo,“ nabízí svůj pohled bývalého profesionálního fotbalisty Karel Tvaroh.

„Já na pyrotechniku nemám nijak vyhraněný pohled. S výjimkou jednoho aspektu, toho nejdůležitějšího. Aby užívání pyrotechniky neohrožovalo bezpečnost a zdraví lidí na stadionu,“ zapojuje se Luděk Mádl. Existuje bezpečná pyrotechnika? I o tom debatovali Nosiči vody.

Podcast se tentokrát ve světě fanoušků zdržel i s dalším tématem. Fotbal teď totiž v Česku táhne. Zejména příznivci pražských „S“ a Baníku Ostrava si vysloužili pochvalu za pravidelně vysokou návštěvnost v aktuálním ročníku Fortuna ligy. „I zápas reprezentace proti Portugalsku byl dlouho dopředu vyprodaný. Skvělý signál, to tady také nebývalo zvykem,“ podotkl Luděk Mádl.

Co podle něj láká právě nyní diváky do hledišť (a na zápas s Portugalci obzvlášť)? I to uslyšíte v nové epizodě podcastu Nosiči vody. Stejně jako debatu na téma, jaký typ hráče nejvíc schází pražské Spartě. Nebo proč Slavia opakuje stále stejnou chybu, kvůli níž v neděli prohrála i v Plzni.

Trenérské hvězdy v ohrožení

Nosiče vody zaujalo, že za londýnský Arsenal nastoupil historicky nejmladší hráč, teprve patnáctiletý Ethan Nwaneri. A živě si zaspekulovali také o tom, který z trenérů to teď má v Premier League nejnahnutější. Nechybí pohled na Bundesligu a debata, zda Bayern Mnichov má, či nemá problém, když si jeho skalp pověsí za opasek i jindy skromný Augsburg.

A to není zdaleka všechno. Měl by se v českém reprezentačním výběru objevovat zástupce indonéské ligy? Jak silné je současné Portugalsko v čele se stárnoucím CR7?

V sázkařském okénku s Fortunou tentokrát Nosiči vody analyzují vyhlídky české reprezentace před závěrečnými zápasy v Lize národů. Udrží se podle nich Česko v elitní skupině A? Proč Luděk Mádl tentokrát týmu příliš nevěří a kdo z Nosičů je naopak optimista? To vše se dozvíte, stačí si pustit novou epizodu v přehrávači v úvodu.

Nosiči vody

Fotbalový podcast Seznam Zpráv. Trio Jaromír Bosák, Luděk Mádl a Karel Tvaroh každý týden o českém a světovém fotbalu. Příběhy, aféry, důležité postavy na hřišti i v zákulisí.

Odebírejte na Podcasty.cz, Apple Podcasts nebo Spotify. Sledujte nás na síti X, jsme tam jako @NosiciVody.

Máte návrh, jak podcast vylepšit? Nebo nás chcete pochválit? Pište na audio@sz.cz.

Reklama

Doporučované