Hlavní obsah

Babiš zase vydírá vládu: Buď on, nebo 179 miliard pro lidi, tvrdí Michálek

Hostem Ptám se já byl předseda poslaneckého klubu Pirátů Jakub Michálek (Ilustrační foto).Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

aktualizováno •
Článek

Hnutí ANO opět bojuje za svého šéfa Andreje Babiše. Chce změnit zákon o evidenci skutečných majitelů tak, aby Babiš nebyl uveden jako skutečný majitel Agrofertu, tvrdí Piráti. A vládě prý dalo ultimátum. Uspěje s ním?

Hostem Ptám se já byl předseda poslaneckého klubu Pirátů Jakub Michálek.

Česku podle Pirátů hrozí, že přijde o miliardy z evropských dotací. A to v případě, že nebude včas přijata vládou připravená novela zákona o skutečných majitelích. Hnutí ANO si totiž vymiňuje, aby byl zákon upraven tak, aby za skutečného majitele Agrofertu nebyl považován předseda hnutí a expremiér Andrej Babiš. A pokud nebude po jeho, hrozí podle Pirátů hnutí obstrukcemi. ANO ale takovou interpretaci odmítlo.

Pokud by přece jen k blokaci zákona došlo, může být dle Pirátů ohroženo vyplacení 179 miliard korun dotací z Národního plánu obnovy. Evropská komise totiž peníze Česku poskytne jen s podmínkou přijetí sporného zákona.

Podle Pirátů opozice navíc jednání Sněmovny obstrukcemi paralyzuje dlouhodobě. I proto chce strana iniciovat změnu jednacího řádu, která by na sněmovní půdě obstrukcím zabránila. Podle šéfky komory Markéty Pekarové Adamové (TOP 09) má za tímto účelem vzniknout speciální pracovní skupina.

Jak reálné je, že ANO bude Sněmovnu opět blokovat? A jak by měla vláda na případné ultimátum zareagovat? Nejsou jen Piráti posedlí Babišem, jak tvrdí místopředseda ANO Radek Vondráček?

Celý rozhovor si můžete pustit v audiopřehrávači, ve své oblíbené podcastové aplikaci nebo ve videu.

Co v rozhovoru zaznělo?

0:30 - Připravuje se technická změna předpisu, kterou jsme slíbili EU. Ministerstvo spravedlnosti vyjednávalo s hnutím ANO, aby bylo možné zákon schválit co nejdříve. Abychom mohli v září podat žádost o 179 miliard korun, které jdou na školky, školy, silnice. ANO vzneslo požadavek, aby bylo ze zákona vyškrtnuto ustanovení týkající se Andreje Babiše. Je to ale věc, kterou už dnes máme v platném zákoně – že když někdo bere zisky z firem, považuje se za skutečného majitele. Ministerstvo se obrátilo na šéfy poslaneckých klubů, zda je tohle vhodný, nebo to není vhodný postup.

2:45 - EU požaduje technické změny legislativních definic: jak je definován skutečný majitel tak, aby ta definice byla taková, že je to ten, kdo kontroluje nebo vlastní určitou právnickou osobu.

3:43 - Pokud je někdo posedlý, tak je to pan Vondráček a paní Schillerová. Protože pokud jsou schopni vzít technickou změnu, kterou jsme se zavázali udělat, a udělat z toho politické téma, kde budou účelově měnit zákon, aby pomohli svému šéfovi, tak to už je opravdu posedlost.

4:27 - Já jsem pro Radka Vondráčka hlasoval, protože to byla dohoda, že opozici přenecháme nějaké posty předsedů výborů. A při první příležitosti, kdy má možnost projevit se jako férový člověk, tak takovýmto způsobem nás lidsky zklamal. Takže si myslím, že by měl zvážit, zda bude dál setrvávat ve funkci předsedy ústavně právního výboru, protože to, co provedl, je extrémně nemorální. (…) Že nadřazuje zájmy Andreje Babiše nad zájmy občanů České republiky.

5:55 - Sdělili nám, že pokud nepřistoupíme na jejich podmínku, budou zákon vetovat. To by znamenalo místo jednoho, tři čtení. Pak bychom nestihli lhůtu do září.

8:45 - Chceme na konkrétním příkladu ukázat, jak Andrej Babiš zneužívá moc a svoje postavení i v opozici, tak aby vládu vydíral na zásadních věcech, jako je Národní plán obnovy a 179 miliard pro občany. Nevím ani, zda jsem nebo nejsem překvapen.

9:25 - Nemůžeme porušovat zákony, bude trvat než upravíme jednací řád Sněmovny. Zákony teď ale nemůžeme rychle změnit, ale uděláme maximum, abychom to schválili. Státu hrozí značné hospodářské škody.

12:01 - Není možné, aby menšina zablokovala schvalování zákonů, které vyplývají z výsledku voleb. Dáváme špatný příklad celé státní správě, že fungovat neefektivně je v pořádku.

12:37 - Stačí, aby nebylo možné donekonečna mluvit, číst texty a donekonečna brát si přestávky.

13:55 - Předpokládám, že po prázdninách bude připraven návrh změn. Je ustanovena pracovní skupina, která má ty změny diskutovat s opozicí tak, abychom je do toho maximálně vtáhli a aby se konečně začali odpovědně podílet na správě tohoto státu.

16:10 - Piráti mají čtyři poslance a s našimi čtyřmi lidmi máme obrovskou efektivitu a děláme maximum toho, co můžeme. Ale jádro toho, jak je řízena Poslanecká sněmovna, je na šéfovi nejsilnějšího poslaneckého klubu, to je pan Benda. My usilujeme, aby Sněmovna fungovala opravdu efektivně, protože nejsou schvalovány zákony, se kterými jsem šli do koalice. Pokud se to nezmění, bude to věc, kterou budeme muset vážně řešit na nějakém dohadovacím jednání.

20:00 - Souhlasím, že si koalice neumí poradit s obstrukcemi. Je to ale na těch, kteří mají konzervativnější přístup a nejradši by se dohodli. Tenhle přístup ale selhal, to je jednoznačné.

Ptám se já, Marie Bastlová

Podcast Marie Bastlové. Hard talk rozhovory s lidmi, kteří mají vliv, odpovědnost, informace.

Sledujte na Seznam Zprávách, poslouchejte na Podcasty.cz a ve všech podcastových aplikacích.

Archiv všech dílů najdete tady. Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište prostřednictvím sociálních sítí pod hashtagem #ptamseja nebo na e-mail: audio@sz.cz.

Reklama

Doporučované